15 måneder efter folketingsvalget er De Radikale og Socialdemokraterne gået fra at sidde i regering sammen til at stå milevidt fra hinanden på en række tunge politikområder.
Det gælder ikke mindst på skattepolitikken, spørgsmålet om boligskattestoppet og danskernes pensionsalder.
Men særligt på udlændingeområdet har Socialdemokraterne med formand Mette Frederiksen i spidsen taget store skridt mod højre og gjort skellet mellem de to tidligere regeringspartnere større, konstaterer De Radikales leder, Morten Østergaard, frem mod partiets landsmøde i Nyborg i weekenden.
Morten Østergaard mener ligefrem, at Socialdemokraterne siden folketingsvalget sidste år har været med til at ”sælge ud” af både partiets egne og Danmarks værdier.
- Enhver har jo kunnet se, at Socialdemokraterne på nogle områder har valgt at lægge en anden linje, end da vi sad i regering sammen. Det gælder særligt på udlændingeområdet.
- På det område må vi bare erkende, at vi har truffet forskellige valg. Vi synes, at når man står i en flygtningekrise, så er det der, man skal stå fast på sine værdier og ikke sælge ud af dem, siger Morten Østergaard, der er både ”forundret og ærgerlig” over Socialdemokraternes kurs.
Den radikale leder peger blandt andet på den såkaldte smykkelov som et konkret eksempel på, at Socialdemokraterne med Mette Frederiksen som formand har solgt ud.
Går menneskesmugleres ærinde
Smykkeloven er én af regeringens mange stramninger på udlændingeområdet, som Socialdemokraterne har stemt for sammen med partierne i blå blok, siden Mette Frederiksen overtog formandsposten efter valget.
Stramninger, som De Radikale nærmest rutinemæssigt har langet kraftigt ud efter – især med adresse til den tidligere regeringspartner.
Morten Østergaard kritiserer ligeledes Socialdemokraternes støtte til Venstre-regeringens seneste beslutning om at udskyde modtagelsen af i alt 491 kvoteflygtninge i år, fordi Danmark med udlændingeminister Inger Støjbergs (V) ord er ”fyldt op”.
- Her går regeringen – og desværre meget hurtigt med Socialdemokraternes støtte – menneskesmuglernes ærinde. Det er bestemt ikke nogen god kurs, siger Morten Østergaard.
I hans øjne er det dog i høj grad et ”taktisk spil” fra Socialdemokraternes side, når partiet igen og igen lægger stemmer til nye udlændingestramninger.
Taktisk spil
Det handler om at lukke en mulig flanke ned, så man ikke bliver angrebet af blå blok for at være for blød på udlændingepolitikken, lyder det.
- Der er mange taktiske overvejelser i det, men man kan ikke lede landet på taktik. Man er nødt til at have en retning og en mening med det, man laver, siger Morten Østergaard.
- De taktiske overvejelser hos Socialdemokraterne har ledt dem meget langt i retning af ikke mindst Dansk Folkepartis krav på udlændingeområdet. Og flere gange til egentlig samdrægtighed. Men for mig er der ikke noget unikt i, at når der skal flyttes hegnspæle i udlændingepolitikken, så er det os, der må gøre det hårde arbejde.
DF-formand Kristian Thulesen Dahl – der ligesom Morten Østergaard inviterer til landsmøde i weekenden – har flere gange opfordret til, at S, DF og V bruger kræfterne på at danne en alliance og sammen lave en aftale om en 2025-plan.
Særligt forholdet mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne glæder Kristian Thulesen Dahl sig – modsat Morten Østergaard – mere og mere over.
- DF og S taler meget bedre sammen i dag, end vi gjorde for godt og vel et år siden. Det skal vi have bygget op til noget større, siger Kristian Thulesen Dahl i et interview med Politiken torsdag.
Selvfølgelig ændres kursen
Frem mod og efter næste folketingsvalg – som flere politikere på Christiansborg ser som et sandsynligt scenarium inden for den nærmeste fremtid – er det under alle omstændigheder Mette Frederiksen, som De Radikale peger på som landets næste statsminister. I en regering, som R i øvrigt meget gerne selv vil være en del af.
Hvis Mette Frederiksen skal være statsminister på De Radikales mandater, skal der dog ændres markant på den udlændingepolitiske linje, siger Morten Østergaard.
Han er ikke et øjeblik i tvivl om, at Mette Frederiksen endnu en gang vil være klar til at ændre kurs på udlændingeområdet i en mere radikal retning – også selvom Socialdemokraterne i løbet af det seneste år har lagt stemmer til næsten samtlige af Venstre-regeringens stramninger.
- Jeg vil ikke her sidde og forhandle et regeringsgrundlag – der har såmænd ikke engang været valg endnu – men jeg kan bare slå fast, at selvfølgelig kommer der en anden udlændinge- og integrationspolitik. Hvad den bliver, må bero på en forhandling.
- I sidste ende handler det om, hvad man kan blive enige om, når man står i situationen. Der er min erfaring, at folk som regel bliver lidt nemmere at snakke med, når de er meget tæt på at nå deres mål om at blive statsminister, siger Morten Østergaard med en slet skjult hentydning til Mette Frederiksens forgænger som socialdemokratisk formand, Helle Thorning-Schmidt.
En af de mest centrale ting, der står tilbage fra Socialdemokraterne, De Radikale og SFs regeringsforhandlinger i 2011, er den passus, De Radikale fik skrevet ind i regeringsgrundlaget om, at udgangspunktet for SRSF-regeringen var ”VK-regeringens økonomiske politik i bredeste forstand”.
Det er siden blevet udpeget som et af Helle Thorning-Schmidts største knæfald for De Radikale, der dengang havde Margrethe Vestager i spidsen.
Krav om ny politik
Den nuværende radikale leder vil ikke på forhånd udpege konkrete udlændingestramninger, som skal rulles tilbage, hvis De Radikale skal hjælpe Mette Frederiksen med at blive statsminister efter et valg.
- Jeg har mange gange hørt Liberal Alliance sige, at de efterlod de ultimative krav i det radikale gruppeværelse. Det er vist ikke helt rigtigt, siger Morten Østergaard om partiet, hvis to frontfigurer begge er tidligere radikale folketingsmedlemmer.
- Vores erfaring er, at ultimative krav ofte bliver en flydespærrer for reel indflydelse, og for os er det ikke nok, at en enkelt mærkesag skulle blive imødekommet.
Så der kommer ingen ultimative krav til Mette Frederiksen?
- Det, der kommer, er et krav om, at vi ikke bare får en ny statsminister, men også en ny politik. Den skal vi være med til at definere, og det gælder helt bredt. Derfor ville det være en halsløs gerning at tage ét krav og sige, at det krav vejer tungere end andre. Vi vil forsøge at få mest mulig politik igennem, siger Morten Østergaard.
S: Vi står på mål for vores aftaler
Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, ønsker ikke at kommentere kritikken fra Morten Østergaard, men politisk ordfører Nicolai Wammen (S) siger i en skriftlig kommentar til DR Nyheder, at verden står i en "meget alvorlig flygtningesituation".
- Men der er en grænse for, hvor mange flygtninge vi som land kan modtage. Antallet betyder noget. For hvis vi mister kontrollen, så går det både ud over muligheden for at integrere de mennesker, der kommer hertil. Og det kan også medføre så store udgifter, at vi må skære ned på centrale dele af vores velfærdssamfund.
- Det vil altid ramme de svageste, og det vil vi som socialdemokrater ikke være med til. Uanset hvem der foreslår det.
- Vi står derfor fulgt og helt på mål for de udlændingepolitiske aftaler, vi har indgået med regeringen og andre politiske partier, siger Nicolai Wammen.