Morten Østergaard: Småligheden hersker i dansk politik

De Radikales leder kritiserer i skarpe vendinger den asylaftale, som blå blok indgår fredag.

De Radikales formand Morten Østergaard langer i kraftige vendinger ud efter asylaftale. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)

Morten Østergaard(R) er klar i spyttet, når han skal beskrive de følelser, han sidder tilbage med, efter at regeringen sammen med partierne i blå blok i dag har præsenteret en asylaftale.

- Jeg er umådelig trist over, at et flertal i Folketinget bilder sig selv og danskerne ind, at folk der er på flugt fra ISIL's(Islamisk Stats, red.) terror, og som står på en strand i Libyen klar til at kaste sig ud i livsfarlige bådaktioner, er drevet af et spørgsmål om størrelsen af de offentlige ydelser i Danmark, siger De Radikales leder.

Aftalen sænker blandt andet integrationsydelsen for de flygtninge, der kommer til landet til SU-niveau. Dermed skal det være mindre attraktivt at søge asyl i Danmark.

Morten Østergaard tror dog ikke ”et sekund” på, at aftalen får nogen som helst effekt:

- Det, der driver folk, er, at komme til et land, der er et retssamfund med fred, menneskerettigheder og demokrati som det danske.

Småligt at lade fattige betale vores håndværkerregning

Morten Østergaard mener, at den første uge med en Venstre-ledet regering varsler en ny politisk stil, der bekymrer ham:

- Som forudset åbenbarer det sig nu, at V-regeringen lader småligheden dominere. Vi får med en boligjobordning hjælp til at betale vores håndværkerregning, og så kan de fattige og flygtningene ellers få lov at betale. Det er mistrøstigt, siger han.

Den radikale leder henviser til de gange, han har besøgt asylcentre og snakket med flygtninge - senest i valgkampen.

- Dem jeg har snakket med, vil bare have et arbejde. De kigger efter en løncheck, ikke nogen velfærdscheck, siger han.

Langer ud efter SF og Alternativet

Det ærgrer særligt Morten Østergaard, at SF og Alternativet lægger stemmer til statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) boligjobordning, da asylaftalen blandt andet skal være med til at finansiere det kommende håndværkerfradrag:

- Det var ærgerligt, at de partier ikke kunne gennemskue, at de penge der skal bruges på et håndværkerfradrag blandt andet skal betales af verdens fattigste. De har været med til at udskrive en regning, vi nu kan se, hvor skal betales, siger Morten Østergaard.

Når integrationsydelsen efter planen sænkes til SU-niveau, vil det betyde, at eksempelvis enlige uden børn fremover vil modtage 5.945 kroner før skat i integrationsydelse om måneden mod i dag op til 10.849 kroner før skat i kontanthjælp om måneden.

Dertil vil optjeningsprincippet for flygtninges modtagelse af børnecheck, børnetilskud og folkepension igen blive genindført.