SF og DF's nye dagpengealliance er intet problem for De Radikale.
For der er stadig et bredt flertal for en kommende ændring af dagpengesystemet, påpeger de Radiakales politiske leder, Morten Østergaard, og understreger, at det er op til DF og SF, om de overhovedet vil være med.
- Vi, Socialdemokraterne og Venstre er enige, så det tegner sig jo allerede til en god, bred og solid aftale. Og så må andre partier jo overveje, om de har lyst til at være med, siger Morten Østergaard.
Genoptjeningsperiode som ultimatum
Her på valgkampens fjerde dag har Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og SF's formand, Pia Olsen Dyhr, netop indgået en opsigtsvækkende og vidtrækkende aftale om dagpenge.
Den betyder, at Dansk Folkeparti og SF lover hinanden kun at indgå i en politisk aftale på dagpengeområdet efter valget, hvis den indeholder en halvering af genoptjeningsperioden fra 12 til 6 måneder eller noget, der er bedre for dagpengemodtagerne.
Dansk Folkeparti og SF forpligter sig på aftalen, uanset om Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V) vinder valget.
Bred aftale kan godt bestå af S, V og R
Men Morten Østergaard kan ikke se, hvordan den nye alliance i dansk politik skulle kunne spærre for en ny bred dagpengeaftale henover midten, som både Venstre, Socialdemokratiet og De Radikale har bebudet efter et valg:
- Hvis det er noget, så er det en bro uden om midten. Vi andre er enige om, at et nyt dagpengesystem ikke skal føre til, at folk er ledige i længere tid, siger han og fortsætter:
- Og kan vi få en bred aftale med Socialdemokraterne og Venstre, så må SF og andre jo forholde sig til, om de vil være med, siger Østergaard.
For ham handler det om, at det om at få et dagpengesystem, der både er et 'trygt sikkerhedsnet' og også sikrer, at det skal kunne betale sig at tage et arbejde i en kortere periode.