Arbejdstilsynet skal fremover holde et mere vågent øje med de virksomheder, som er blevet arbejdsmiljøcertificerede og har den såkaldte kronesmiley.
Det slår beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) fast efter at have modtaget redegørelsen om Arbejdstilsynets rolle i sagen om de medarbejdere i Siemens Wind Power, der er blevet syge af de sundhedsskadelige stoffer epoxy og/eller isocyanat.
- Arbejdstilsynet har ikke været gode nok til at bruge og reagere på oplysninger om anmeldte erhvervssygdomme i forhold til en virksomhed som Siemens, der er certificeret, siger ministeren til DR Nyheder.
- Derfor har jeg nu indskærpet over for Arbejdstilsynet, at det skal ske for fremtiden.
I redegørelsen står, at Arbejdsilsynet ikke har brugt oplysninger om anmeldte erhvervsskader til at gennemføre tilsyn hos virksomheder med en kronesmiley. Det er kun sket ved større ulykker eller i forbindelse med klager.
Vil drøfte stramninger
Sagen risikerer også at få stor betydning for kronesmiley-ordningen i sig selv.
Jørn Neergaard Larsen vil nemlig indkalde partierne bag arbejdsmiljøaftalen for at drøfte, om reglerne skal strammes, så kun virksomheder med helt styr på arbejdsmiljøet får tildelt en kronesmiley.
- Det er ikke noget, som jeg kan gøre alene. Det er noget, som skal gøres med arbejdsmiljøforligskredsen, som har aftalt den her ordning, forklarer han.
Vil systematisere dispensationskontrol
Arbejdstilsynet lægger også selv op til stramninger - blandt andet omkring kontrollen med de dispensationer, som man giver virksomheder.
I 2011 fik Siemens Wind Power nemlig dispensation til at sprøjte med det meget sundhedsfarlige stof isocyanat, selvom virksomheden ifølge redegørelsen ikke havde de rette forhold til det.
Ifølge redegørelsen lå der en grundig vurdering bag dispensationsansøgningen, men Arbejdstilsynet har ikke systematisk fulgt op på, om virksomheden levede op til kravene for dispensationen.
- Det er derfor Arbejdstilsynets vurdering, at der er behov for at systematisere disse procedurer for opfølgning – særligt i forhold til ansøgning om fornyelse af dispensationerne, står der i redegørelsen.
Levede op til sin forpligtelse
I redegørelsen vurderes det, at Arbejdstilsynet grundlæggende har levet op til tilsynforpligtelsen.
I forhold til Siemens Wind Power fremgår det, at virksomheden ikke har levet op til sit ansvar over for medarbejderne.
Der er dog ingen tegn på, at regler og procedurer for arbejdet med epoxy er blevet tilsidesat systematisk.
Jørn Neergaard Larsen har også besluttet at nedsætte et udvalg, bestående af eksperter, arbejdsmarkedets parter og Arbejdstilsynet, der skal vurdere, om der kan gøres mere for at gøre arbejdet med epoxy endnu mere sikkert.
- Det er med henblik på at få gennemarbejdet, hvor kæden hopper af i de her processer, når det viser sig, at selvom der er mange tilsynsbesøg, og tingene på overfladen ser ud til at være i orden, er medarbejdere, som bliver syge, siger han.