Danmark deltager i øjeblikket med F16-kampfly i Syrien og Irak. Her har den internationale indsats med bombninger mod Islamisk Stat også kostet civile livet.
Det fastslår forsvarsminister Peter Christensen (V) under et samråd i Forsvarsudvalget torsdag.
Ifølge forsvarsministeren har den amerikansk ledede koalition konstateret civile tab i 55 sager. I i alt er 119 civile blevet dræbt og 37 sårede i de 55 sager. Tallene er for hele koalitionen, som udgøres af flere lande.
Peter Christensen understreger, at Danmark gør alt, hvad man kan for at undgå at ramme civile:
- De danske F16-fly bruger præcisionsvåben. Sammen med de omhyggelige forberedelser af missionerne er det med til at sikre, at følgeskaderne begrænses mest muligt, siger Peter Christensen.
Danske kampfly har dog været med i fejlangreb. Den 17. september 2016 var danske kampfly ifølge forsvarsministeren involveret i angreb på en formodet Islamisk Stat-stilling.
Angrebet blev dog stoppet, da der fra russisk side kom meldinger om, at syriske regeringsstyrker var blevet ramt. Forsvarsministeren oplyser ikke, hvor mange der blev dræbt i angrebet.
Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, sætter spørgsmålstegn ved tallene. På baggrund af rapporter fra blandt andre Amnesty International mener hun, at de civile tab må være højere, end det koalitionen oplyser:
- Jeg mener, at de tal, der ligger fra koalitionens side, er utroligt lave i forhold til, hvor mange der bliver dræbt i de her angreb.
- Fra Afghanistan ved vi, at hver gang man udfører et luftangreb, så bliver en civil i gennemsnit dræbt. Overfører man det tal til Syrien og Irak, så burde tallet være meget større, siger Eva Flyvholm.
De danske kampfly har deltaget i operationerne i 16 måneder nu. På den tid er der gennemført 770 missioner og anvendt i alt 822 "præcisionsvåben" - i daglig tale bomber.
To tredjedele af missionerne har ifølge forsvarsministeren været i Irak og en tredjedel i Syrien.
Peter Christensen afviser, at koalitionen skulle forsøge at skjule civile tab. Tværtimod undersøger man alle rapporter om civile tab:
- Hensynet til civilbefolkningen vejer tungt i udpegningen af civile mål og ved gennemførelsen af angreb, siger Peter Christensen og tilføjer:
- Det er vigtig at huske, at situationen er kompleks, og der er mange forskellige aktører, der deltager både i luften og på jorden.
- Der er vil altid være risiko for civile tab, men jeg er overbevist om, at luftkampagnen har afgørende betydning for, at Isil (et andet navn for Islamisk Stat, red.) kan fravristes muligheden for at praktisere sin middelalderlige styreform, siger Peter Christensen.
/ritzau/