Når Danmarks første supermarked med såkaldt overskudsmad åbner i januar, står de første butikker allerede klar til at levere madvarer, de ikke selv kan sælge længere.
Hidtil har nogle regler ellers gjort det dyrt og besværligt for detailhandlen at donere fødevarer til velgørenhed, men miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er klar til at afskaffe reglerne fra nytår.
Det har fået Føtex til at melde sig på banen som vareleverandør til WeFood, der videresælger madvarer til under halv pris. Det kan for eksempel være frugt, der er blevet stødt eller madvarer, hvor emballagen er i stykker.
- Det er sund fornuft at undgå madspild, og derfor sløjfer jeg nu den regel, som ifølge branchen udgør én af de største barrierer for at komme spildet til livs. Jeg er også meget lydhør, hvis der er andre regler, der står i vejen for mindre madspild, siger Eva Kjer Hansen.
Det glæder Folkekirkens Nødhjælp, der står bag supermarkedet WeFood, som åbner i København til januar.
- Det er jo absurd, at det er mere vanskeligt at give mad til en butik som vores end at smide det ud, siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen.
- Vi har arbejdet med Dansk Supermarked om at få ændret de her regler, fordi de gerne vil donere, og det er jo vigtigt, at vi har faste leverandører, så vi har noget at sælge til de kunder, der kommer til vores butikker, siger hun.