Militæranalytiker: Islamisk Stat er nedkæmpet som militær magt

Trods hjemtagelsen af danske specialstyrker bidrager Danmark fortsat med flere end 200 mand i Irak.

(ARKIV) Et dansk bidrag af specialstyrker trækkes nu hjem fra Irak, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V). REUTERS/Atef Hassan (IRAQ) (Foto: © ATEF HASSAN, Scanpix)

Den militære kamp mod terrororganisationen Islamisk Stat er slut. Næsten i hvert fald.

Det er baggrunden for, at de danske specialoperationsstyrker nu hives hjem fra Irak, vurderer major Mikkel Storm Jensen, der er analytiker ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet.

- Islamisk Stat er nedkæmpet som militær modstander. De har ikke kontrol over nogen byer eller nogle større, sammenhængende områder. De er ude i grænselandet mellem Syrien og Irak, hvor de gemmer sig, og hvorfra de med jævne mellemrum gennemfører terrorangreb i Irak.

Det betyder, at de danske specialstyrker ikke længere har en større, militær opgave i Irak. Det er dog ikke det samme som, at Danmark ikke længere har udstationeret andre folk i landet, understreger Mikkel Storm Jensen.

Over 200 mand er stadig i landet. 180 soldater yder et bidrag i form af rådgivning, træning og uddannelse af irakiske styrker på Al Asad luftbasen i det vestlige Irak.

Dertil kommer et radarbidrag, der yder luftrumsovervågning til støtte for koalitionens luftoperationer.

Det bidrag er en mobil radar, som er placeret på Al Asad luftbasen og op til ca. 30 personer, herunder operatører udsendt til Al Dhafra luftbasen i De Forenede Arabiske Emirater.

Nedkæmpes med fly

Fra bjergene i grænselandet mellem Syrien og Irak udgør Islamisk Stats tropper fortsat en trussel i form af terrorangreb. Derfor bidrager Danmark også, hvis det er nødvendigt militært, vurderer Mikkel Storm Jensen.

- I det omfang, de selv dukker op, så man kan få øje på dem, så er de også med til at nedkæmpe dem med for eksempel fly, siger han.

Men den største danske opgave i Irak er nu markant forandret.

- Efterhånden som IS er blevet fjernet som en regulær, militær modstander, så er det mere rugbrødsarbejde, der skal til at hjælpe irakerne med selv at holde dem stangen.

Hjemtrækningen af specialstyrkerne sker gradvist og forventes endeligt afsluttet i efteråret 2018.