Da langt størstedelen af de Islamisk Stat-kontrollerede områder i Irak nu er befriet, kaldes de danske specialstyrker nu hjem.
Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.
Specialstyrkerne har trænet og ledsaget irakiske tropper.
Hjemtrækningen sker gradvist og forventes endeligt afsluttet i efteråret 2018.
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fortæller i en pressemeddelelse, at han er stolt af soldaternes indsats:
- Nu er vi så nået til et punkt, hvor vi kan påbegynde hjemtagelsen ad vores specialoperationsstyrker, fordi ISIL (Islamisk Stat i Irak og Levanten, red.) ikke længere har kontrol med større områder i Irak. Det er naturligvis en rigtig god nyhed, siger Anders Samuelsen.
- Det er naturligvis en rigtig god nyhed. Men det er vigtigt at understrege, at kampen mod ISIL endnu ikke er slut, fortsætter udenrigsministeren.
Danmark bliver i koalitionen
Det danske specialstyrkebidrag blev udsendt i august 2016 af Folketinget. Beslutningen åbnede mulighed for udsendelse af op til cirka 60 personer.
Udover træning har styrkerne bistået irakerne med informationsindhentning og eventuel påkaldelse af luftstøtte. Specialstyrkebidraget har haft mandat til ledsagelse i operationer i det irakisk-syriske grænseområde, fremgår det af pressemeddelelsen.
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger i samme pressemeddelelse, at Danmark fortsat vil være en del af koalitionen, der skal hjælpe med at bekæmpe Islamisk Stat:
- Det er positivt, at vi kan begynde hjemtagelsen af specialoperationsstyrkebidraget, da det sker fordi, ISIL er trængt væk fra stort set alle de områder i Irak, som terrororganisationen havde besat, siger Claus Hjort Frederiksen og fortsætter:
- Vi forlader dog ikke bare Irak, så den brutale terrororganisation igen kan få frit lejde. Danmark vil forsat være en del af koalitionen mod ISIL med vores trænings- og radarbidrag.
Danmark bidrager fortsat til koalitionen med op til 180 personer og et radarbidrag, alle placeret på Al-Asad luftbasen i Irak, og altså ikke i "felten", som specialstyrkerne.
Tidligere militære bidrag i Irak:
- •
Udsendelse af et F-16-kampflybidrag bestående af syv F1-6-kampfly og op til ca. 110 personer. Bidraget har været udsendt af to omgange; oktober 2014 – oktober 2015 samt juni til december 2016. I alt 18 måneder.
- •
Udsendelse af et Hercules-transportfly med mandskab, der fra august 2014 og frem til årsskiftet løste transportopgaver til støtte for den britiske træning af styrker i det nordlige Irak.
- •
Et transportflybidrag med op til ca. 60 personer fra juni til december 2016.
- •
Kilde: Forsvarsministeriet.