Efter at have været tavse i flere dage har Socialdemokratiet nu gjort deres stilling op i forhold til udlændingeminister Inger Støjbergs (V) lovkrav om at give et håndtryk, hvis man vil være dansk statsborger.
Partiformand Mette Frederiksen mener, at det er naturligt at give hånd, men vil ikke lovgive om selve håndtrykket i forbindelse med den ceremoni, kommunerne nu skal afholde for de nye danskere.
- Jeg synes ikke, vi skal lovgive for nærværende, fordi jeg synes, vi skal gøre tingene i den rigtige rækkefølge. Ceremonien er det vigtige for mig. Hvis det viser sig, at der er problemer med håndtrykket, så kan vi diskutere lovgivning på det tidspunkt, siger hun til DR Nyheder.
Stemmer Socialdemokratiet så imod et lovforslag, der indeholder lovkrav om håndtryk?
- Vi har slet ikke set lovforslaget endnu, så jeg kommer ikke til at udtale om et lovforslag, vi ikke har haft lejlighed til at sætte os ind i. I dag tilkendegiver jeg vores holdning. For mig er det et spørgsmål om, at mænd og kvinder er ligestillede, men det behøver ikke at betyde, at man skal lovgive om det, siger Mette Frederiksen.
Før sommerferien besluttede Folketinget, at der skal indføres nye regler for indfødsret og statsborgerskab. I de nye regler lægges der op til, at der skal afholdes en ceremoni på rådhuset.
De elementer støtter Socialdemokratiet.
- For mig er det helt naturligt, at man giver hånd. Og for mig er det her først og fremmest et ligestillingsspørgsmål. Det er både ydmygende og nedværdigende, hvis jeg giver hånd til et andet menneske, og han så trækker hånden tilbage, fordi jeg er kvinde, siger Mette Frederiksen.
Mette F: Alt for meget lovgivning
Med et nyt lovforslag forsøger udlændingeminister Inger Støjberg (V) nu at indføre et lovbestemt håndtryk i forbindelse med ceremonien. Det skal ifølge Støjberg vise, at den kommende statsborger har taget det danske samfund og danske værdier til sig.
Lovforslaget har skabt ballade internt i Venstre, hvor flere borgmestre er trådt frem og sågar har erklæret sig parate til at se igennem fingre med lovkravet, hvis der er borgere, som modsætter sig at give hånd.
- Jeg vil udfordres på det og se, hvad der sker, hvis jeg ikke indberetter det. Og jeg vil allerhelst slippe for overhovedet at have nogen ceremoni. Hvad er det dog for noget?, lød det fra Aabenraa-borgmester Thomas Andresen (V) mandag aften.
Også flere socialdemokratiske borgmestre har modsat sig lovforslaget. Ishøj-borgmester Ole Bjørstop har sagt, at han både er klar til at gå i fængsel og få dagbøder for at undgå at tvinge nye statsborgere til at give ham hånden.
I Mette Frederiksens øjne lovgiver politikerne alt for meget.
- Generelt synes jeg, at Christiansborg lovgiver om for meget, og vi blander os i for mange ting. Vi lovgiver for meget i Danmark. Derfor vil jeg gerne reservere lovgivning til der, hvor der er et problem, der skal løses, og det ved vi ikke, om der er endnu, siger hun.
Dansk Folkeparti bakker op om Inger Støjbergs lovforslag.