Det danske arbejdsmarked handler om meget mere end flygtninge og integration, og derfor er det både ”problematisk” og ”uambitiøst”, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i første omgang udelukkende vil fokusere på netop integration.
Det siger Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, i et interview med DR Nyheder forud for det officielle startskud til trepartsforhandlingerne mellem staten, lønmodtagerne og arbejdsgiverne.
Lars Løkke Rasmussen gjorde det i interview med Berlingske og DR Nyheder i weekenden klart, at det første emne for trepartsforhandlingerne bliver integration – og først når der er enighed om det emne, kan man gå videre til et nyt, lød det fra statsministeren.
- Jeg er meget uenig med Lars Løkke Rasmussen. Der er ingen tvivl om, at integrationsopgaven er vigtig, og vi skal sikre, at flere flygtninge, der kommer til Danmark, kommer ud på arbejdsmarkedet. Det er fint, at det er en del af trepartsforhandlingerne. Men hvad med alle de andre opgaver?, spørger Mette Frederiksen retorisk og giver selv en del af svaret:
- Vi har nogle store uddannelsesudfordringer på det danske arbejdsmarked med unge, der ikke kan få en praktikplads; ufaglærte, der ikke kan få lov at blive faglært; og der er en nedslidningsproblematik, altså folk der har et dårligt arbejdsmiljø. Så jeg er ikke enig med statsministeren i, at vi kun skal bruge trepart, når det handler om integration, siger hun til DR Nyheder.
Mette Frederiksen lægger sig dermed på linje med fagforbundet LO, som også har advaret Lars Løkke Rasmussen mod et ensidigt fokus på integration i forbindelse med trepartsforhandlingerne.
Kræver større sats på uddannelse
Mette Frederiksen, hvad bør man gøre i stedet?
- Jeg vil da kraftigt opfordre regeringen til at bruge trepartsforhandlingerne til at løse de forskellige problemer, vi har på arbejdsmarkedet. Og ja, det er vigtigt at have fokus på integration, men der er også andre lønmodtagere. For eksempel har vi danske lønmodtagere, der slås med et dårligt arbejdsmiljø og bliver nedslidte før tid og dermed kan se frem til en svær ældre- og seniortilværelse. Vi har unge, der ikke kan få praktikplads og få lov til at dygtiggøre sig. Så vi har da behov for som samfund at kunne håndtere de mange forskellige udfordringer, der er på vores arbejdsmarked.
Det er der vel også lagt op til. Statsministeren siger bare, at man skal tage en ting ad gangen. Hvad er der egentlig i vejen med det?
- Det virker som om, at regeringen lige nu har svært ved at håndtere flere udfordringer på én gang, og sådan kan man jo ikke lede et land. Der er en integrationsopgave, vi skal løfte, men der er da andre opgaver, der er mindst lige så vigtige.
- Når jeg kommer rundt på danske virksomheder i dag og taler med tillidsrepræsentanter, lønmodtagere og ledelser, så siger de stort set alle sammen det samme: Hvis vi i Danmark skal klare os i den globale konkurrence, så skal vi være nogle af verdens dygtigste. Det kræver da, at vi satser på uddannelse. Det hører jeg ikke meget om fra den her regering, siger Mette Frederiksen.
Blander du ikke tingene sammen? Hvad har praktikpladser for eksempel at gøre med integration af flygtninge?
- Det har jo at gøre med trepartsforhandlingerne. Trepartsforhandlingerne bruger vi jo historisk i Danmark til at løfte det danske arbejdsmarked og løse nogle af de udfordringer, der er. Og med statsministerens ord er det som om, at integration er det eneste væsentlige og vigtigste, og det er jeg simpelthen ikke enig med landets statsminister i. For hvis vores samfund samlet set skal udvikle sig og klare sig godt, så har vi behov for at satse på uddannelse og passe på nogle af de lønmodtagere, som bliver for slidte.
Må ikke glemme de langtidsledige
SR-regeringen, som du selv var en del af, gjorde det jo til en ambition, at flygtninge skulle i arbejde fra dag et. Hvorfor er det et problem, at Løkke nu fokuserer på det samme?
- Vi har lige lagt et integrationsforslag frem, som handler om, at flygtninge skal i arbejde med det samme, og at vi skal blive bedre til at kompetenceafklare. Det er rigtig godt, og vi skal bruge trepartsforhandlingerne til at snakke integration. Det, jeg bare siger til landets statsminister, er, at der altså også er andre opgaver, og det er som om, at regeringen helt glemmer, at vi har problemer med arbejdsmiljø, at folk bliver nedslidte, og at der er unge, som ikke kan få en praktikplads.
Skal det så være sådan, at et flygtningejob skal matches med én praktikplads, eller hvordan forestiller du dig det?
- Jeg synes i hvert fald, det er vigtigt at sige, at lige så vigtigt det er at integrere flygtninge på det danske arbejdsmarked, lige så vigtig er det at give vores langtidsledige en ny mulighed og en ny chance. Sikre at de unge kommer i gang med en faglært uddannelse og kan klare sig hen ad vejen. Og så er der altså også danske lønmodtagere, som har behov for, at vi passer på dem, fordi de har et hårdt arbejdsmiljø. Og jeg vil gerne have, at både trepartsforhandlingerne og også landets statsminister har et øje på dem, der har det svært på det danske arbejdsmarked i forvejen.
LO var i jeres regeringstid flere gange ude og efterlyse praktikpladser. Hvad gjorde I egentlig selv ved det, da I havde magten?
- Vi har jo lavet en erhvervsskolereform, som har betydet et kvalitativt løft af uddannelser, og også lavet en garanti for, at man kan færdiggøre sin uddannelse på anden vis end med en praktikplads. Så der er sket forbedringer på erhvervsuddannelsesområdet, men vi er ikke i mål endnu. Derfor skal trepartsforhandlingerne også bruges til at snakke uddannelse i det hele taget, siger Mette Frederiksen.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen indleder trepartsforhandlingerne på torsdag.