Hver dag tager 24-årige Martin Dover en lille blå pille. Den hedder PrEP og bliver populært kaldet "hiv p-pillen". Den beskytter ham nemlig mod at blive smittet med kønssygdommen - selv hvis han har ubeskyttet sex med en hiv-smittet.
- Det betyder, at jeg altid er beskyttet mod hiv, når jeg har sex med andre – uanset om vi bliver enige eller ej om at bruge kondom. Det giver en dejlig ro i maven, at man ikke behøver bekymre sig om det, siger han.
Martin Dover lever i et åbent forhold med kæresten Oskar Norhäll, som også tager hiv p-pillen hver dag. Ligesom godt 150 andre homoseksuelle danske mænd modtager de pillen gratis gennem sundhedsvæsenet.
For en måneds tid siden fastlagde regionerne i detaljer, hvordan hiv p-pillen skal tilbydes personer med en risikofyldt seksuel adfærd. Derfor bliver behandlingen nu rullet ud til infektionsmedicinske afdelinger landet over.
Det sker, efter at Sundhedsstyrelsen i 2017 anbefalede, at landets fem regioner bør tilbyde PrEP som et forebyggende behandlingstilbud til op mod 500 personer årligt.
Det er mænd, der har sex med andre mænd eller transkvinder og transmænd, der har sex med mænd - og som enten har haft klamydia, gonore eller syfilis inden for de sidste 24 uger eller har haft ubeskyttet analt samleje med mindst to mandlige partnere inden for de sidste 12 uger.
Pille koster 25.000 kroner om året
PrEP-pillen koster omkring 12.600 kroner om året - så regningen løber op på 6,3 millioner kroner, hvis 500 personer får pillen, viser et nyt notat fra Danske Regioner.
Når man medregner patienternes opfølgningsbesøg på hospitalet, speciallægetid og tjek for andre kønssygdomme, løber den forventede samlede regning op på 12,5 millioner kroner årligt - altså 25.000 kroner per patient.
Det er mange penge for en pille, der beskytter mod en kønssygdom, som man kan beskytte sig langt billigere mod ved at bruge kondom, lyder kritikken fra flere sider. At en behandling potentielt er besparende, er ikke altid ensbetydende med, at man skal tilbyde den, mener professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg:
- I princippet kunne man forestille sig, at staten stillede betalt taxa til rådighed for en person, som er notorisk kendt for at køre fuld hjem fra et værtshus, fordi det måske kunne betale sig at forebygge ulykker. Spørgsmålet er, om det ville være en rimelig brug af offentlige ressourcer, eller om det er et individuelt ansvar, siger han.
Men det er ikke altid, man husker kondomet, lyder modsvaret fra Martin Dover:
- Jeg tror, de fleste kender til, at man efter en bytur glemmer et kondom, når man skal have sex med en ny partner – eller at kondomet går i stykker undervejs, siger han.
Du kunne jo også vælge at købe og betale for pillen selv. Hvorfor er det fair, at samfundet skal betale?
- Jeg tror, der er en god økonomi i, at man sikrer, at sådan en som mig, der – på trods af, at jeg har været ret god til at huske kondomet – alligevel har haft klamydia og gonore et par gange. Hvis man med en pille om dagen kan forhindre, at jeg får hiv, som er en meget mere omkostningstung sygdom at behandle, så er jeg sikker på, at det nok skal give god mening, siger Martin Dover.
'Homoseksuelle mænd kan smide angsten'
At blive smittet med hiv er ikke længere den dødsdom, som det var for mange homoseksuelle mænd verden over tilbage i 1980'erne. Hvis man kommer i behandling, kan man leve med virussen resten af livet.
Og i denne uge er det også for anden gang i verdenshistorien lykkedes at kurere en patient for hiv med stamcelletransplantation.
Martin Dover håber, at PrEP kan være med til at løfte noget af den stigma, der stadig eksisterer omkring hiv og aids.
- Jeg tror, at der er rigtig mange homoseksuelle mænd, der har forbundet sex med angst for hiv og aids. Det, at man kan forebygge hiv med den her pille, det betyder, at mange homoseksuelle mænd kan smide den angst, siger han.
Du og Oskar har selv valgt at leve i et åbent forhold og have andre sexpartnere. Er det ikke en luksus, at I kan vælge det og så få betalt pillen?
- Det er lidt det samme som at sige, at den kvinde, der har dyrket ubeskyttet sex på vej hjem fra byen, også selv må betale for at få en abort efterfølgende. Og jeg synes faktisk, det er hyklerisk, at man mener, at homoseksuelle mænd på den måde skal leve op til en moral og etik, man ikke forventer af andre i samfundet, siger Martin Dover og tilføjer:
- Jeg kan dyrke sex med nye sexpartnere med meget mere ro i maven og vurdere fra gang til gang, om kondomet er en præventionsform, jeg har lyst til at bruge i en given situation. Det gør jeg nogle gange, og hvis det er en fast sexpartner, kan det godt være, vi vælger ikke at bruge det.
Kan du forstå, hvis det kan virke provokerende?
- Jeg kan godt forstå, at folk kan synes, det kan være provokerende, at nogle vælger ikke at bruge kondom. Men jeg tror, at størstedelen af dem, der er på PrEP, de har ikke bevidst fravalgt kondomet, men man har simpelthen glemt det, eller det er gået i stykker.
- "In the heat of the moment" er kondomet måske ikke det, man tænker på som det allerførste. Og der giver PrEP den sikkerhed, som rigtig mange kvinder får ved en p-pille, siger Martin Dover.