Måling: Carl Holst rammer bunden på politisk popularitetsliste

Mette Frederiksen (S) og Søren Gade (V) topper listen over de mest populære politiske profiler.

Carl Holst ligger langt nede på ny popularitetsliste. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2015) (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Der er ikke den store trøst at hente for forsvarsminister Carl Holst (V), der de seneste dage er havnet i et politisk stormvejr, på en popularitetsliste lavet af Epinion for DR Nyheder.

Her er respondenterne blevet spurgt, om de er 'positivt eller negativt stemt over for' en række udvalgte folketingsmedlemmer.

Forsvarsminister Carl Holst har med minus 60 procent det laveste såkaldte PDI-tal. Tallet skal læses som forskellen på, hvor mange vælgere, der opfatter ham henholdsvis positivt og negativt.

Der er således fire procent, der har et positivt billede af Venstres Carl Holst, mens 64 procent er negativt stemt over for ham. Dermed ligger hans PDI-tal på minus 60 procent.

Samtlige 1.012 respondenter har forholdt sig til samtlige partiledere.

Derefter er de blevet bedt om at forholde sig til et tilfældigt udvalgt udsnit blandt de resterende politikere.

Gade og Frederiksen topper

I den anden ende af skalaen ligger Socialdemokraternes partiformand, Mette Frederiksen, med et såkaldt PDI-tal på +29 procent. Hun er efterfulgt af Venstres gruppeformand Søren Gade med et PDI-tal på +20 procent.

Venstres Carl Holst har mere end én gang været i uvejr, siden han tiltrådte som forsvarsminister for tre måneder siden.

Senest i sagen om sin nuværende særlige rådgiver, hvor Carl Holst er mistænkt for at bruge en af Region Syddanmarks ansatte - journalist Christian Ingemann - som personlig rådgiver under den seneste valgkamp.

I juli var det sagen om, at Carl Holst - helt i overensstemmelse med reglerne - stod til et eftervederlag i form af et års løn fra Region Syddanmark.

Efter to ugers diskussion om eftervederlaget endte forsvarsministeren med at give afkald på knap halvdelen af eftervederlaget på 830.000 kroner.

Flere dårlige sager

I august fik Carl Holst også hård kritik fra forsvarets ansatte og Dansk Folkeparti for at være fraværende og holde for lang sommerferie, efter en advarsel fra udsendte flymekanikere om nedslidte kampfly og dårligt arbejdsmiljø.

Og det er netop sager som disse, der har sendt Carl Holst ned på popularitetslisten, vurderer DRs politiske analytiker Bjarne Steensbeck:

- Han har været helt uhørt dårlig til at håndtere sine sager. Det er sådan, at i den slags sager, at jo længere tid du er om at reagere, des højere bliver prisen.

Simon Emil og Troels Lund ligger lavt

Bjarne Steensbeck nævner blandt andet eksemplet med forsvarsministerens spinddoktor, hvor der gik flere dage, før Carl Holst ville indrømme, at rådgiveren tidligere fungerede som Holsts personlige assistent.

- For hver dag, der går, stiger prisen. Og nu er prisen efterhåndens så høj, at flere på Christiansborg spørger sig selv, om han overhovedet overlever som minister, siger Bjarne Steensbeck.

Hvad betyder sådan en måling for Carl Holst?

- Han har markant mindre gennemslagskraft i ministeriet, folketingsgruppen og forligskredsen. Han er ikke længere en stærk minister.

Hvordan ser fremtiden ud for Carl Holst?

- Der er jo langt tid til næste valg, men med den stil, han har lagt - hvor han ikke svarer, men går i flyverskjul fra både journalister og forsvarets medarbejdere - så vender det ikke.

Nederst på popularitetslisten finder man også Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll med et PDI-tal på minus 41 og lige over ham Venstres erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen med et PDI på minus 30.