Løkke vil gøre det lettere at ansætte udlændinge: Mette F. er ’aldeles uenig’

Regeringen på vej med udspil om udenlandsk arbejdskraft. S-formand kalder det ’utrolig kortsigtet’.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og S-formand Mette Frederiksen ved Folketingets åbning. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Det skal være nemmere for danske virksomheder at ansætte udenlandsk arbejdskraft.

Det mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), og i morgen præsenterer regeringen derfor et udspil, som netop skal lempe dansk erhvervslivs muligheder for at hyre udlændinge.

- Hver udlænding, som kommer til Danmark på det, der hedder beløbsordningen, bidrager med hundredtusindvis af kroner til de offentlige kasser. Samlet set tæt på halvanden milliard kroner hvert år, siger Lars Løkke Rasmussen i sin åbningstale.

- Penge, som vi kan bruge direkte til uddannelse, sundhed, velfærd. Alligevel insisterer et flertal udenom regeringen på at gøre det så bøvlet som muligt for danske virksomheder at ansætte talenter fra udlandet, siger han.

Selvom regeringen altså hidtil ikke har haft held til at lempe reglerne for at hente udenlandsk arbejdskraft, forsøger den endnu engang. Denne gang med inddragelse af arbejdsmarkedets parter i form af såkaldte trepartsforhandlinger.

Regeringen vil blandt andet gøre det lettere at tiltrække arbejdskraft fra lande, ”som vi i forvejen har stærke økonomiske bånd til”, siger statsministeren og peger i sin åbningstale konkret på USA, Canada, Singapore og Japan.

'Grundlæggende aldeles uenig'

Statsministeren skal dog ikke umiddelbart regne med opbakning fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

- Her er der virkelig noget, vi er uenige om, siger hun umiddelbart efter statsministerens åbningstale.

- Statsministeren ønsker at tage faglært arbejdskraft ind fra tredjelande, det vil sige landene uden for Europa, og det er jeg er grundlæggende aldeles uenig med statsministeren i, siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet vil – i stedet for at lempe reglerne for import af udenlandsk arbejdskraft – hellere bruge penge på erhvervsuddannelser, at sikre unge lærepladser og at opkvalificere ufaglærte borgere.

- Det der med at tage almindelige smede, tømrere, bagere, chauffører fra Afrika og Asien ind på det danske arbejdsmarked, det synes jeg er utrolig kortsigtet, siger Mette Frederiksen.

- Det kan ikke nytte noget, at vi fører konjunkturpolitik uden at have et øje for, hvordan Danmark i øvrigt udvikler sig. Vi har rigtig mange flygtninge og indvandrere i Danmark, der ikke er i arbejde. Der er især mange kvinder med ikke-vestlig baggrund, som sidder derhjemme. Hvorfor får vi ikke dem til at kunne passe ind på det danske arbejdsmarked, i stedet for at tage endnu flere ind, siger hun.

Kemiingeniøren fra Indien

S-formanden vil dog ikke på forhånd afvise hele regeringens udspil, som altså først præsenteres i morgen.

- Jeg hører også fra virksomheder, der har behov for en kemiingeniør fra Indien, og at han eller hun er rigtig dygtig. Hvis der så er noget bureaukrati omkring det, så vil jeg altid gerne være med til at diskutere det.

- Det, jeg angriber, er, at vi har en statsminister, som med den ene hånd skærer ned på erhvervsuddannelser og med den anden hånd vil importere udenlandsk arbejdskraft. Det er da noget mærkeligt noget, siger Mette Frederiksen.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) præsenterer i morgen klokken 14 regeringens udspil om at gøre det lettere for virksomheder at ansætte udenlandsk arbejdskraft.