Løkke: Vi skal have mod og vilje til at udvise samfundssind

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er overbevist om, at det vil lykkes at skabe resultater ud fra trepartsforhandlingerne om bedre integration.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Statsministeriets Spejlsal, hvor trepartsforhandlingerne foregår. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Udfordringen med at få flere flygtninge i arbejde er ekstraordinær, og derfor vil nogle af løsningerne også blive ekstraordinære.

Det kan indebære et decideret opgør med de metoder, der hidtil er blevet brugt i integrationsprocessen, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde efter det første møde i trepartsforhandlingerne.

- Det kan godt være, at de løsninger, vi laver, ikke skal være helt så forfinede, som vi normalt laver tingene på i Danmark. Der skal måske ikke bygges helt så meget bureaukrati og sikkerhedsnet op omkring det, fordi det skal virke. Mod at vi så også har viljen til at sige, at det er så det, vi gør, og så må vi følge op og monitorere, følge med, rette fejl og justere kursen, siger han.

Statsministeren åbner blandt andet op for, at det skal gøres lettere for virksomheder at ansætte medarbejdere på særlige vilkår.

Løkke: Kræver mod

Og det første møde i trepartsforhandlingerne mellem arbejdsgiverne, fagbevægelsen og regeringen giver grund til optimisme, bedyrer Lars Løkke Rasmussen.

- Alle mødte frem med åbent sind, så jeg har et håb om, at det bliver det første møde i en lang række, og jeg er overbevist om, at vi har taget hul på et frugtbart samarbejde. Men det kræver, at vi modet og viljen til at udvise samfundssind, siger statsministeren:

- Vi har en lang tradition for, at arbejdsgivere, lønmodtagere og politikere sammen indgår trepartsaftaler om væsentlige samfundsspørgsmål. Det er en god tradition, og den tradition vil vi gerne genskabe. Jeg håber, at det lykkes, og jeg tror det lykkes, siger Lars Løkke Rasmussen.

Fra pressemødet om trepartsforhandlinger i Statsministeriet. Jacob Holbraad, DA, Lizette Risgaard, LO, Statsminister Lars Løkke Rasmuusen og Jakob Bundsgaard, KL. Torsdag d. 11 februar 2016 (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Han afviser at forholde sig til en situation, hvor det ikke lykkes parterne at finde løsninger på bedre integration af flygtninge på arbejdsmarkedet.

- Det vil jeg slet ikke tænke på, for den opgave, vi står med, er så stor og påtrængende, og det er erkendt af alle, at den skal vi lykkes med, siger statsministeren.

Integration er første emne

Forud for trepartsforhandlingerne har regeringen gjort det klart, at ambitionen er, at hver anden flygtning skal i arbejde. I dag er kun 3 ud af 10 i arbejde efter tre år.

- Integrationen er indtil videre slået fejl. Derfor er det bydende nødvendigt, at vi finder nogle fremadrettede løsninger. Alle, der kan, skal forsørge sig selv. Hvis hver anden flygtning kommer i arbejde ville vi spare 2,5 milliarder, siger Løkke, der igen understreger, at ambitionen med trepartsforhandlingerne også er at finde løsninger på andet end udfordringen med integration af flygtninge:

- Der er andre vigtige emner, som også trænger sig på helt uafhængigt af flygtninge- og migrationskrisen. Nemlig hvordan vi sikrer tilstrækkeligt kvalificeret arbejdskraft i fremtiden, og hvordan vores unge får praktikpladser, siger Løkke.

Sidst på dagen er der igen trepartsforhandlinger. Denne gang i Beskæftigelsesministeriet, hvor beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) omkring klokken 18.30 sidder for bordenden.

Topart og trepart

  • Regeringen kickstarter i dag både trepartsforhandlingerne mellem staten, lønmodtagerne og arbejdsgiverne samt de såkaldte topartsforhandlinger mellem regeringen og kommunerne.

  • Alt sammen med fokus på integration.

  • Første møde var klokken 13.30 i Statsministeriet, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen formelt sparkede trepartsforhandlingerne i gang.

  • Senere på dagen afholdes topartsforhandlinger i Finansministeriet, hvor repræsentanter fra regeringen mødes med repræsentanter fra KL.

  • Sidst på dagen er der så igen trepartsforhandlinger. Denne gang i Beskæftigelsesministeriet, hvor beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) omkring klokken 18.30 sidder for bordenden