Løkke lader noget ligge i "rædselskatalog": Vi går ikke reform-amok

Statsministeren slår fast, at regeringen fortsat har en ambition om at sænke topskatten med fem procentpoint.

- Jeg har set Anders Samuelsens stålsatte øjne i månedsvis, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Efter Venstres sommergruppemøde på Fyn står det fortsat hen i det uvisse, hvor regeringen vil hente pengene til 2025-planen, der præsenteres i sin helhed i slutningen af måneden.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil kun gå så langt som til at sige, at han "ønsker at føre en ansvarlig økonomisk politik, hvor vi ikke bruger penge, vi ikke har".

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) var tidligere på sommeren ude og sige, at han sidder og kigger på et "katalog af ubehageligheder" før efterårets forhandlinger, og det har Løkke bemærket.

- Vi kigger alle steder hen, og det er rigtigt, at Claus Hjort sagde, at han havde et helt rædselskatalog over ting, man kunne gøre. Det har jeg også kigget i. Men jeg har nu besluttet, at vi lader noget af det blive nede i det katalog.

- Det er min vurdering, at vi har et relativt positivt udgangspunkt for at handle. Og hvis man handler i tide, altså udviser rettidig omhu, så skal man dreje mindre på knapperne for at få en effekt over de næste ti år. Der er min tilgang, at vi ikke skal gå reformamok, siger Løkke.

Topskattelettelser er fortsat en ambition

Han slår fast, at regeringen i sin 2025-plan vil fastholde ambitionen om, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint, som Liberal Alliance kræver.

- Jeg har set Anders Samuelsens stålsatte øjne i månedsvis. Og der har ikke været talt for døve øre. Vi gik ikke til valg på at lette topskatten, men på at lette den for folk med de laveste indkomster.

- Men i regeringsgrundlaget har vi det som en ambition at lette topskatten. Og jeg spiller ikke ud med noget, som ikke indeholder vores ambitioner, siger statsministeren.

Han påpeger dog, at Venstre ikke gik til valg på topskattelettelser, selvom det efterfølgende blev skrevet ind i regeringensgrundlaget, men skattelettelser for dem med de laveste indkomster.

I forgårs listede Dansk Folkeparti fem konkrete krav om udlændingestramninger op - blandt andet et afgørende opgør med de internationale konventioner.

Men dem kommer Danmark ikke til at forlade, understreger Lars Løkke Rasmussen.

- Man kan ikke tage forbehold for konventioner. Man kan træde ud af internationale konventioner, men det kommer ikke til at ske. Det kommer ikke til at ske, siger statsministeren, der dog lægger op til udlændingestramninger i efteråret.

Regeringens travle efterår:

2025-plan:

  • Regeringen vil – for at få råd til både skattelettelser og velfærd – til august fremlægge en såkaldt 2025-plan, hvor den vil redegøre for sine planer for at øge det økonomiske råderum.

Skatteforhandlinger:

  • Løkke har i regeringsgrundlaget gjort det til en ambition at sænke topskatten med fem procentpoint, men forhandlingerne blev til stor utilfredshed for Liberal Alliance udskudt fra foråret til efteråret.

  • Forklaringen var, asyl- og flygtningekrisen skulle under kontrol, før der kunne forhandles om skattelettelser.

PSO-afgiften skal afskaffes:

  • Det var regeringens helt klare ambition at forhandle finansieringen af den planlagte afskaffelse af PSO-afgiften på plads med en skattestigning inden sommerferien.

  • Men det måtte droppes, da DF-formand Kristian Thulesen Dahl klodsede bremserne. Han mener ikke, det giver mening, at regeringen beder om at hæve bundskatten nu, for så at gå ind i en diskussion om topskattelettelser i efteråret.

Parallelaftale om Europol:

  • Danmark forsøger at få en parallelaftale med EU i stand, så vi stadig kan være med i det europæiske politisamarbejde, Europol, selvom danskerne stemte nej til at afskaffe retsforbeholdet ved EU-afstemningen i december sidste år.

  • Europol overgår snart til at blive overstatsligt samarbejde og kræver dermed en parallelaftale, hvis Danmark skal blive i samarbejdet.

Ejendomsvurderinger:

  • Endnu en politisk varm kartoffel er de skandaleramte ejendomsvurderinger.

  • Regeringen har meldt ud, at den vil indkalde til politiske forhandlinger til efteråret, hvor ejendomsskatterne skal forhandles som led i en samlet skattereform.

Finanslov og alt det andet:

  • Oven i hatten skal Venstre-regeringen også have styr på finansloven for 2017.

  • Sidste års finanslovsforhandlinger, hvor udviklingsbistanden holdt for, politiet blev tilgodeset, boligejere og bilkøbere fik bonusser, og de ældre fik en check på et pænt beløb, blev et langstrakt forløb.