Regeringen skal overholde vores aftale.
Sådan lyder budskabet i et fælles brev fra toppen i DA (Dansk Arbejdsgiverforening) og hovedorganisationen LO (Landsforeningen i Danmark) til flere af regeringens topministre – herunder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).
De to parter har sammen med regeringen lavet en trepartsaftale i 2016, hvor den såkaldte integrationsgrunduddannelse (IGU) blev forhandlet hjem. Men Inger Støjberg bekræftede i går aftes, at en diskussion af IGU’en er med på bordet i forhandlingerne med Dansk Folkeparti.
Det selvom hverken LO eller DA er blevet hørt, og det undrer de sig over.
I brevet skriver de således, at de i ”pressen gd. har noteret” sig, at IGU’en er en del af forhandlingerne, som administrerende direktør i DA, Jacob Holbraad, og LO-formand Lizette Risgaard formulerer det i brevet.
- Vi går naturligvis ud fra, at regeringen står ved de aftaler, den indgår, og at der ikke bliver foretaget ændringer af IGU’en eller andre dele af trepartsaftalen om arbejdsmarkedsintegration, uden at alle aftaleparter er enige herom, skriver de to aftalespidser.
Statsministerens prestigeprojekt
IGU'en er et af regeringens prestigeprojekter, og som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har store aktier i. Den er i første omgang en treårig forsøgsordning.
Uddannelsen varer to år og omfatter ansættelse i en lønnet praktikstilling og skoleundervisning med uddannelsesgodtgørelse. Ordningen bygger på de eksisterende overenskomster og lønsatserne for den toårige erhvervsgrunduddannelse.
Den har som formål at få flere flygtninge ud på arbejdsmarkedet, og tal fra Danmarks Statistik viste for nylig, at antallet af flygtninge i arbejde er steget 323 procent siden 2015.
Så sent som i dag er der kommet nye tal for antallet af forløb, hvor udlændinge begynder i uddannelsen.
Og ud fra ministerens skriftlige citater i pressemeddelelsen om den nye analyse at dømme, anser regeringen IGU'en for at være en succes.
- Det er positivt at se, at kommunerne har taget IGU-ordningen til sig, og at det går så godt med at få oprettet forløb i hele landet, udtaler Støjberg.
Løkke: Forhandler i dybden
Der er i alt indgået 1.119 aftaler om IGU-forløb, og de pågældende flygtninge bor i 91 forskellige kommuner, altså næsten alle kommuner i landet.
Uddannelsen strider grundlæggende med Dansk Folkepartis ønsker om at stoppe al integration, og derfor har partiet ønsket at få den med i forhandlingerne, der kører sideløbende med drøftelserne om en skattereform.
Direkte adspurgt, hvorvidt statsministeren kunne se for sig, at IGU'en bliver ændret eller sløjfet med en ny udlændingeaftale, svarede han:
- Jeg kan først og fremmest se en stor grund til, at man forhandler de her ting i dybden i nogle lokaler med DF og regeringen. Og så gør vi status på det hos mig i morgen formiddag.
- Og det, der er fokus i de udlændingepolitiske drøftelser er dem, der har fået asyl efter paragraf 7 stk. 3 (midlertidig beskyttelsesstatus, red.), hvor DF gerne vil have det paradigmeskifte, hvor vi sikrer, at den måde, vi møder dem på, er med henblik på, at de kommer hjem og ikke ender med at være varige borgere i Danmark. Det er deres grundsynspunkt, og det har vi erklæret os åbne for at diskutere, sagde Løkke, før brevet fra LO og DA udkom.