Lejere risikerer højere husleje med nyt boligudspil

Størrelsen på lejeres huslejestigninger afhænger af, hvor høj en grundskyld kommunerne vil fastsætte.

Når grundværdien på ejendomme stiger, vil grundskylden - altså skatterne - også stige for ejere af beboelsesejendomme. Det vil betyde højere husleje for lejerne, mener cheføkonom i Lejernes Landsorganisation, Jesper Larsen (Foto: © Ólafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Det kan betyde en huslejestigning for lejere, hvis regeringens forslag til et nyt ejendomsvurderingssystem bliver vedtaget.

Det vurderer cheføkonom i Lejernes Landsorganisation, Jesper Larsen.

Når grundværdien på ejendomme stiger, vil grundskylden - altså skatterne - også stige for ejere af beboelsesejendomme. Det vil betyde højere husleje for lejerne.

- Udlejerne kan vælte stigningen i skatter og afgifter over på lejerne, siger Jesper Larsen.

- Den almindelige huslejeudvikling er cirka på to procent om året. Og det er oveni det, man vil få en stigning i husleje, siger han.

Boligforening: Boligejere har særstatus

Hvor stor stigningen vil blive, afhænger af, hvor høj en grundskyld kommunerne vil fastsætte.

Også administrerende direktør i den almene boligforening AAB Christian Høgsbo ser en risiko for højere huslejer.

- Hvor meget det ender med, ved vi jo ikke endnu. Men der er da en klar forventning fra min side om, at fordelene i regeringens udspil kun kommer til at gælde ejere af boliger, siger han.

- Det er der desværre en historisk tendens til. Boligejere har af en eller anden grund en særstatus i dansk politik, som man som varetager af lejernes interesse nogle gange kan undre sig lidt over.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) præsenterede onsdag på et pressemøde i Skatteministeriet regeringens udspil under titlen "Tryghed for boligejerne", som blandt andet indeholder et nyt system for ejendomsvurderinger.

I det nuværende system er grundene under lejlighederne i de store byer "markant undervurderet", hedder det i regeringens udspil.

Med de nye ejendomsvurderinger er den forventede stigning i grundværdien for ejerlejligheder under ét på 330 procent.

Grundskylden, som betales af både ejere, lejere og andelshavere i lejlighedsbyggerier, vil dog ikke tredobles.

For regeringen vil nedsætte den promille, som grundskylden beregnes med.

Ifølge Politiken får de nuværende beboere og boligejere rabat og slipper for stigningen i første omgang. Men dem, der køber en lejlighed efter 2020, skal betale de højere skatter.

Det samme gælder andelshavere i nye andelsboligforeninger og lejere i privat udlejning eller almene boliger, der skifter ejer efter 2020.

/ritzau/