Landbrug & Fødevarer: Trepart er 'en sejr for både det gode landmandskab, klima, natur og miljø'

Aftalen om grøn trepart vil 'ændre stregerne på Danmarkskortet', lyder det fra Dansk Industri.

Aftalen om grøn trepart skal mindske CO-udledningen og sikre, at Danmark når sine klimamål. Mere landbrugsjord skal omlægges til natur, og der indføres en CO2-udgift på landbruget fra 2030. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Der er blandt både politikere og interesseorganisationer bred enighed om, at det kommer til at ændre Danmarks natur, farvande såvel som fødevareproduktionen, at aftalen om en grøn trepart nu søsættes i håbet om at mindske klimaforandringer og redde havmiljøet.

Regeringen og aftalepartierne har i dag præsenteret den politiske del af den grønne trepart, som gør, at planerne om mindre CO2-udledning og reduceret kvælstofsudledning fra landbruget kan føres ud i livet.

Hos Landbrug & Fødevarer, der var med til at forhandle den grønne trepart på plads tilbage i juni, lyder det fra formand Søren Søndergaard, at aftalen er "en sejr for både det gode landmandskab, klima, natur og miljø".

– Jeg er stolt af den aftale, vi indgik med parterne tilbage i juni, og jeg er selvfølgelig tilfreds med, at den nu er bekræftet af et bredt politisk flertal, der bakker op om aftalen i sin helhed og samtidig anerkender, at der er tale om en omfattende og balanceret aftale.

'Landmændene er for længst trukket i arbejdstøjet'

Nogle af hovedpointerne i aftalen går på, at store landarealer skal omlægges, så der kommer mere natur og mere skov, danske landmænd skal fra 2030 betale en CO2-afgift, og kvælstofudledningen reduceres med 13.780 ton årligt fra 2027.

– Vi har en kæmpe opgave forude, og landmændene er for længst trukket i arbejdstøjet, siger Søren Søndergaard fra Landbrug & Fødevarer.

Der er ros til aftalen fra Morten Høyer, politisk direktør Dansk Industri. - Partierne skal have stor ros for at respektere trepartsaftalen fra juni. Selvfølgelig har alle haft stærke holdninger til enkeltelementer, men alligevel står balancerne tilbage. Hermed belønner politikerne erhvervsliv og organisationer for at tage ansvar, hvilket kun kan motivere til at stå sammen i svære sager i fremtiden, siger han i en pressemeddelelse. (Foto: © Thomas Traasdahl, Ritzau Scanpix)

Danmarks Naturfredningsforening glæder sig også over aftalen mellem regeringen samt SF, De Radikale, De Konservative og Liberal Alliance, fordi der nu kommer mere urørt skov og mindre landbrugsjord og dermed "sat skub i omlægning af landbrug til natur".

- Der kommer en klimaafgift, og der kommer en plan for at få livet tilbage i vores fjorde og kystvande gennem omlægning af landbrugsjord til natur. Det vil jeg gerne takke regeringen og partierne for at stå sammen om, siger foreningens præsident, Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse.

Dansk Industri mener, at trepartsaftalen vil forandre Danmark " og "ændre stregerne på Danmarkskortet".

- CO2-afgiften skal levere reel grøn omstilling, og den skal indfases i et tempo, så både landmændene kan følge med, og så vi ikke bare sender en klimaregning til vores nabolande, siger Morten Høyer, der er politisk direktør i Dansk Industri, i en pressemeddelelse.

- Jeg har svært ved at se, at både vores natur og landbrug kan få en meget bedre aftale, siger han.

Under præsentationen af den politiske aftale fortalte økonomiminister Stephanie Lose (V), at der venter kommuner og intersseorganisationer et kæmpe arbejde med at få gjort ambitionerne til virkelighed.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) er man klar til "et stykke danmarkshistorie, som vi i fællesskab skal skrive over de næste år".

- Vi får en stor og vigtig opgave sammen med de lokale landmænd og naturorganisationer, udtaler KL’s formand Martin Damm (V) i en pressemeddelelse.

- Aftalen vil ændre de danske arealer i årtier frem. Det er store forandringer af vores land, der lægges op til, men det er nødvendigt. For naturen og klimaet har i den grad brug for, at vi gør noget andet, siger han.

Hør minister for Grøn Trepart, Jeppe Buus (S), fortælle om den politiske aftale