Efter ugers armlægning har regeringen nu givet sig og lægger op til at skærpe miljøkrav over for landbruget.
Det fremgår af det seneste udkast til en aftale om grøn trepart, som DR Nyheder har set. Dermed rykker en aftale tættere på.
Forhandlingerne skal både lede ud i en CO2-afgift på landbruget og sætte rammerne for landbrugets reduktioner for udledning af kvælstof.
Overskydende kvælstof fra landmændenes marker, der vaskes ud i åer og vandløb, er hovedårsagen til det rekordsstore iltsvind, der i år har været i danske fjorde og indre farvande.
Og netop kvælstof har været den helt store knast i forhandlingerne.
Udkast afslører ny kurs
Finansministeriet har lavet tre scenarier for, hvordan kravene for kvælstofreduktioner kan skrues sammen.
Regeringen indledte forhandlingerne med at spille ud med scenarie 3. Det er det scenarie, som har de laveste krav til reduktioner fra landmændenes marker.
I rapporten fra Finansministeriet fremgår det, at danske forskere fra både Aarhus Universitet og DTU ser scenarie 1 med de skrappeste krav, som den 'fagligt mest korrekte løsning'. Omvendt har landbruget selv sagt, at de foretrækker scenarie 3.
I forhandlinger har SF, De Konservative, De Radikale og Enhedslisten presset på for at få regeringen til at ændre kurs og skærpe kravene til landbruget. Og det er nu sket.
DR Nyheder har set det udkast, som regeringen senest har lagt på bordet. Her fremgår det, at kvælstofsreduktioner nu vil tage udgangspunkt i scenarie 1. Der vil dog være en undtagelse for Bornholm, da vandet i Østersøen er markant påvirket af udledninger fra andre lande.
'Glæder mig over bevægelse'
DR talte med en række ordførere forud for forhandlinger tidligere på ugen. Her fornemmede de også, at regeringen var ved at flytte sig fra scenarie 3 mod scenarie 1.
- Det glæder mig, at regeringen bevæger sig i vores retning. Det er i en retning, der er mere ambitiøs i forhold til at få sænket kvælstofudledningen i de danske fjorde, sagde politisk leder for De Radikale, Martin Lidegaard.
SF's politiske ordfører Signe Munk mente også, at regeringen var ved at rykke sig.
- Det er vigtigt i forhold til vandmiljøindsatsen, at vi har en ambitiøs målstreg for, hvornår vi kan sikre, der er klart vand og liv i fjordene. Jeg er her for, at regeringen flytter sig, og jeg kan se, at der er noget at forhandle om. Det bevæger sig i den rigtige retning, sagde Signe Munk.
Formand for De Konservative, Mona Juul, gav udtryk for det samme.
- Vi gør alt, hvad vi kan, for at der kommer færre kvælstofudledninger. Jeg ser, der er et forhandlingsrum, sagde hun.
Økonominister Stephanie Lose, der forhandler for Venstre, har ikke ønsket at kommentere forhandlingerne.
Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S) skriver følgende i et svar til DR:
- Vi har gode og konstruktive forhandlinger. Som jeg har sagt tidligere, er vi stærkt optagede af at levere markante reduktioner af den udledte kvælstofmængde, så vi kan sikre god økologisk tilstand i vores vandområder.