Fronterne mellem blå bloks umage par er trukket skarpt op.
Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl lægger yderligere afstand til regeringspartiet Liberal Alliance i dagens udgave af Jyllands-Posten, hvor han i et interview slår fast, at Liberal Alliance ikke vil få indflydelse på et kommende regeringsgrundlag, hvis blå blok genvinder magten efter næste folketingsvalg.
- Det bliver dem, der laver en regering, der også laver et regeringsgrundlag, siger Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.
Han har tidligere sagt, at Dansk Folkeparti er nået til et punkt, hvor et regeringssamarbejde med Venstre giver mening, og at Dansk Folkeparti ikke kan acceptere en ny blå regering, hvor Liberal Alliance indgår.
Politisk ordfører for Liberal Alliance, Christina Egelund, undrer sig over Kristian Thulesen Dahls meldinger.
- Dybest set handler politik ikke om at holde hinanden ude, men om at finde løsninger også på tværs af holdningsforskelle, siger Christiana Egelund.
De største partier bør fylde mest
Kristian Thulesen Dahl har flere gange understreget, at han foretrækker et samarbejde mellem Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, som sikrer, at Folketingets tre største partier står for størstedelen af den førte politik.
Men ifølge Christina Egelund er det svært at forestille sig et politisk parti, der vender ryggen til deres parlamentariske grundlag.
Det gælder også for Dansk Folkeparti i en eventuel ny blå regering, siger hun.
- Hvis man kigger på de sidste årtiers dansk politisk historie, så kan jeg ikke komme i tanke om nogen mindretalsregeringen, for hvem det har været en god ide at ignorere sit parlamentariske grundlag, og det tror jeg også, at Dansk Folkeparti vil kunne nikke genkendende til, når de tænker tilbage på deres egne erfaringer fra nullerne, siger Christina Egelund.
Blåt parti med røde ambitioner
Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har gennem en længere periode nærmet sig hinanden på en række områder. Særligt på udlændingepolitikken er det lykkedes de to partier at finde fælles fodslag.
Alligevel holder Kristian Thulesen Dahl fast i at pege på Lars Løkke Rasmussen som statsministerkandidat ved næste valg. Til gengæld har han tidligere gjort det klart, at han ikke vil udelukke et fremtidigt regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti..
- Jeg synes, at det er paradoksalt, når de siger, at de ønsker en borgerlig regering, men ønsker samtidig en regering, der fører socialdemokratisk politik, siger Christina Egelund og tilføjer:
- I Liberal Alliance vil vi også gerne have en borgerlig regering, men vi vil have en borgerlig regering, der også fører borgerlig politik og det vil vi altid arbejde for.
Hvis blå blok vinder valget, og Kristian Thulesen Dahl holder fast i, at LA hverken må deltage i regeringen eller have indflydelse på regeringsgrundlaget, hvad kan I så tilbyde jeres vælgere?
- Nu er vi jo ikke frosset ude, vi sidder i regeringen, og opstår der et blåt flertal efter næste valg, vil vi gøre vores indflydelse gældende.
- Det kan ikke nytte noget, at man stiller ultimative krav til hinanden, fordi man er uenige. Det er rigtigt, at der er en lang række områder, hvor Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er uenige, men der er også områder, hvor vi enige, siger Christina Egelund.
Tror du ikke, at Kristian Thulesen Dahl synes, det er paradoksalt, når Liberal Alliance siger, at det ikke nytter noget at stille ultimative krav?
- Liberal Alliance er et parti, der kæmper benhårdt for at få vores politik igennem, det gør vi også, når der er forhandlinger og det mener jeg faktisk, et politisk parti skal. Vi er blandt andet gået til valg på lavere skat og det kæmper vi benhårdt for, siger Christina Egelund.
I 2016 truede Liberal Alliance med at vælte den daværende regeringen, hvis ikke der blev indført topskattelettelser. Det blev aldrig til noget, men regeringen blev ikke væltet. I stedet valgte Liberal Alliance at træde ind i regeringen.