Det var opsigtsvækkende, da Liberal Alliances erhvervsordfører, Joachim B. Olsen, torsdag lidt over middag gjorde det klart, at partifællen, transportminister Ole Birk Olesens, helt friske aftale om en ny taxalov er håbløst forældet, allerede inden den træder i kraft.
- Man tager en lovgivning fra 1950 og fører det op til 2000, men man fører det ikke hele vejen op til 2017. Nu har vi en lidt mindre forældet taxalovgivning, men den er stadig forældet, lød det.
Kritikken kom i forlængelse af, at Liberal Alliance i en række tilfælde har dyrket den politiske disciplin at sluge kameler, efter at partiet i slutningen af november gik i regering med Venstre og Det Konservative Folkeparti.
Og det er en helt klar strategi fra partiets side åbent at kritisere politik, man som udgangspunkt ikke er tilhænger af, men som man i kompromisets navn alligevel stemmer for.
- Det ligger i vores dna at være helt ærlige omkring vores politik. I det udstiller vi selvfølgelig også en sårbarhed i de ting, vi ikke får igennem, siger Liberal Alliances politiske ordfører Christina Egelund.
Hun understreger, at torsdagens taxiaftale grundlæggende er en god aftale set med liberale briller, fordi aftalen er et skridt i den rigtige retning. Og så kommer der et ”men”.
- Men vi vil ikke lægge skjul på, at hvis vi kunne bestemme alene – og hverken havde S eller DF på slæb – ville aftalen helt sikkert have gået længere, og så var der for eksempel blevet plads til Uber. Det er egentlig bare det, vi er ærlige omkring.
- Vi ved godt, at sagen om Uber er noget, vi har markeret os på tidligere. Så det var særligt vigtigt at slå fast, at vi ikke synes, at Danmark skal være et land, hvor man lukker ned for moderne teknologi og nye virksomhedsplatforme. Hvis det er et nybrud, så er det et nybrud, der betyder, at dansk politisk kommunikation er mere ærlig, end det har været tidligere, siger Christina Egelund.
Prisen for at komme i regering
Det nye omkring Liberal Alliances indtræden i regering var især, at hverken ministre eller ordførere lagde skjul på, at det var nogle sure kameler at sluge, men sådan var det nu en gang at gå i regering.
Det var således ikke Liberal Alliances kop te at være med til at øge den økonomiske støtte til Folketingets partier, og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll gjorde det også klart, at Liberal Alliance kun gik med til det, fordi man nu var et regeringsparti.
Politisk ordfører Christina Egelund måtte også forklare, hvordan Liberal Alliance stadig kunne være bekymrede for retssikkerheden i en ny PET-lov og samtidig stemme loven igennem i folketingssalen. Det var prisen for at komme i regering, lød det i et interview med Politiken.
Risikerer jeres strategi ikke at slide en del på et regeringssamarbejde, hvor der er to andre partier at tage hensyn til?
- Nej, tværtimod. Jeg tror, at det bringer noget vitalitet ind i regeringssamarbejdet. Det ville være et problem, hvis vi distribuerede taxaaftalen og sagde, at det var en dårlig aftale. Det gør vi ikke, for det er ikke en dårlig aftale. Det er en rigtig god aftale. Samtidig er vi som parti selvfølgelig ude og markere, at vi gerne var gået længere, siger Christina Egelund.
https://twitter.com/dr2tv/status/804288297908453377
Ser måske underligt ud
I andre regeringspartier ville man måske se en politisk ordfører gå ud og sætte en mand som Joachim B. Olsen på plads. Burde du ikke gøre det?
- Nej, det burde jeg ikke, for det, Joachim gjorde, var at gå ud og fortælle, hvad der er Liberal Alliances politik, og det er Joachims opgave.
Du var i december selv ude og fastholde Liberal Alliances modstand mod en PET-lov, men I stemte alligevel for loven. Er det ikke lidt underligt?
- Jo, jeg kan egentlig godt forstå, hvis vælgerne synes, at det ser underligt ud. Men det er sådan en teknikalitet, at når man går i regering, så vedstår man sig arv og gæld fra andre partier. Det vil sige, at man tiltræder de aftaler og forlig, som – i det her tilfælde – de to andre partier har indgået. Dengang kunne vi også have ladet som om, at nu synes vi lige pludselig, at det var en god ide med PET-loven. Det ville bare have været en dødssyg bortforklaring, siger Christina Egelund.
- Jeg vil hellere være ærlig omkring vores position end at begynde at bortforklare. Jeg tror faktisk, at lige præcis bortforklaringer er noget af det, der puster til politikerleden.
Hvad vil du sige, hvis nogen opfatter jer som et utroværdigt parti, som siger et og gør noget andet?
- Men det gør vi ikke.
Men det gør I jo?
- Nej, jeg ville synes, at vi var utroværdige, hvis vi for eksempel med taxaaftalen gik ud og sagde, at måske er det her med Uber også lidt for vidtgående, og det er meget godt med alle de restriktioner. Og altså købte ind på en anden holdning, end vi tidligere har haft.
- Men vi står fuldstændig ved de holdninger, vi tidligere har haft. Både før valget og før regeringsdannelsen. Det er det vigtige. Politisk troværdighed handler for mig om, at de holdninger, vi har, er de samme hele vejen igennem, og det er dem, vi arbejder for. Både i og udenfor regering.
Holdninger i hovedrollen
Men er der ikke en risiko for, at nogen begynder at opfatte jer som utroværdige, når I for eksempel med PET-loven siger, at I er imod den, men alligevel stemmer for den i folketingssalen, fordi I sidder i regering?
- Nej, tværtimod, for vi siger jo meget ærligt, hvad der er bevæggrunden for, at vi gør som vi gør.
Og det er, at I er kommet i regering?
- Det har det jo været i de to konkrete tilfælde omkring PET-loven og imamloven, som vi blev nødt til at stemme for ved tredjebehandlingen, selvom vi sad og talte imod den ved førstebehandlingen.
Det virker som om, at jeres strategi nogle gange tager mere hensyn til partiet end til regeringssamarbejdet?
- Nej, det synes jeg ikke. Jeg synes, at det hensyn, vi tager, er til vælgerne. Jeg savner – og det tror jeg også, at danskerne gør – i den politiske debat, at man kan kende forskel på partierne. Jeg savner, at holdninger spiller en større rolle, siger Christina Egelund.
- Det er jo egentlig helt barokt, at man er i en situation, hvor mange sidder tilbage med en opfattelse af, at politik handler om proces, polemik, interne aftaler, studehandler og ikke så meget om holdninger. Jeg vil gerne slå et slag for, at holdninger kommer til at spille en større rolle. Det håber jeg kommer ud af det her, og det vil sådan set gavne hele det politiske Danmark, siger LA-ordføreren.
Blå bog om Christina Egelund
- •
Født 9. december 1977 i Hjørring, datter af selvstændig Karsten Egelund og selvstændig Else Marie Pedersen.
- •
Spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget i 2014. Blev ikke valgt ind.
- •
Folketingsmedlem for Liberal Alliance siden 18. juni 2015.
- •
Politisk ordfører siden regeringsudvidelsen i november 2016.