LA om statslige arbejdspladser: Socialdemokrat gjorde os klogere

Liberal Alliances Henrik Dahl har læst en bog af en nuværende S-politiker. Den var med til at overbevise ham om, at udflytning af statslige arbejdspladser, er en god ide.

- Vi har benyttet os af den ret, som alle har, men som ikke alle benytter - nemlig at blive klogere, siger Henrik Dahl om udflytning af statslige arbejdspladser. (© DR)

Liberal Alliance foretager noget af en kovending i spørgsmålet om udflytning af statslige arbejdspladser.

Regeringens støtteparti har tidligere været imod at bruge penge på sådan en manøvre, men er nu altså blevet klogere, forklarer landdistrikts- og ø-ordfører Henrik Dahl (LA) efter regeringens lancering af en plan om udflytning af 3.900 arbejdspladser fra København.

Noget bemærkelsesværdigt skyldes det blandt andet det nuværende socialdemokratisk folketingsmedlem Kaare Dybvad.

Han udgav tidligere på året bogen "Udkantsmyten" - med undertitlen "Hvordan centraliseringen af Danmark ødelægger vores økonomi og social sammenhængskraft".

- Der er blevet skrevet spændende bøger om de her ting. En af dem er skrevet af min gode kollega Kaare Dybvad fra Socialdemokraterne, som peger på, at decentralisering kan lykkes. Den skrev han, før han blev politiker, men var forsker. Og det er en rigtig god bog, siger Henrik Dahl.

- Vi har benyttet os af den ret, som alle har, men som ikke alle benytter - nemlig at blive klogere. Udflytning af statslige arbejdspladser vil skabe nogle dynamiske effekter og et mere varieret arbejdsmarked de her steder, som er vigtigt for landdistrikerne, siger han.

LA: Gør skade god igen

Henrik Dahl henviser også til, at der er sket en voldsom centralisering af statslige arbejdspladser igennem de seneste mange år.

- Man skal huske forhistorien, nemlig at der har været en meget kraftig centralisering. Den tømning af arbejdspladser i provinsen, der har været, har været politisk dikteret, så i et eller andet omfang gør man skaden god igen, siger Henrik Dahl og fortsætter:

- Man har gjort sig erfaringer i Storbritannien, hvor det er blevet evalueret ret grundigt. Nogle ting kan man ikke sammenligne, men der sker det, at man simpelthen får et mere bredt sammensat arbejdsmarked, og det gør det lettere for to mennesker at flytte på én gang, når arbejdsmarkedet i sig selv er mere bredt sammensat, end det ellers ville være, siger han.

DF: Kun 1. etape

Også Dansk Folkeparti glæder sig over regeringens plan for udflytning af statslige arbejdspladser, og partiet har en klar forventning om, at der kun er tale om første etape.

- Vi opfatter det som en etape 1, hvis det bliver en succes, og det stoler vi selvfølgelig på, at det gør. Hvis den her udflytning går op i en højere enhed, mener vi, at vi har sat gang i en trend, hvor vi får Danmark til at hænge bedre sammen, siger finansordfører René Christensen (DF).

Regeringen har i sit netop fremlagte finanslovforslag afsat 400 millioner kroner til udflytning af statslige arbejdspladser.

Regeringen har sat en tidsfrist på "to år til at få det her på plads", siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Han oplyser desuden, at størstedelen af udflytningen af statslige arbejdspladser kan klares uden et flertal.

- Det er den største udflytning af arbejdspladser i Danmark nogensinde, for vi flytter mere end hver tiende statslige arbejdsplads i hovedstaden til de fire andre regioner, siger Lars Løkke Rasmussen, der ikke lægger op til politiske forhandlinger om udflytningen.