Liberal Alliance er bekymrede for, at de borgerlige partier risikerer at servere magten til Mette Frederiksen og Socialdemokratiet på et sølvfad efter næste folketingsvalg.
Det skyldes ifølge LA, at Dansk Folkeparti på det seneste har sået tvivl om, hvorvidt partiet overhovedet vil pege på en borgerlig statsminister, selvom der skulle være blåt flertal.
- Vi opfordrer Dansk Folkeparti til at melde rent ud, hvad de mener i forhold til en borgerlig regering. Giv et håndslag på, at hvis der er et borgerligt flertal, så sørger vi for, at der også kommer en borgerlig regering, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).
Så sent som i aftes i DR2's Deadline svarede DF-formand Kristian Thulesen Dahl følgende på spørgsmålet "kan du afvise at støtte en regering ledet af Socialdemokratiet - ja eller nej":
- Hvis vi skal komme igennem med et regeringsgrundlag efter et valg, som er tilfredsstillende for os, så ved jeg godt, at det at Dansk Folkeparti er et parti, der har flere muligheder for at få indflydelse og kan gå flere veje, giver os den store mulighed for indflydelse, lød det.
LA: Husk 1975
De manglende garantier fra Dansk Folkeparti vækker mindelser om folketingsvalget fra 1975, lyder det fra Liberal Alliance.
- I 1975 ved valget skabte Fremskridtspartiet usikkerhed om, hvorvidt der skulle være en borgerlig regering. Det resulterede i syv år med Anker Jørgensen (S) ved magten, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) på partiets sommergruppemøde i København:
- Vi er nervøse for, at hvis nogen skaber usikkerhed om en borgerlig regering, så kan det samme ske, og det betyder, at Mette Frederiksen kan blive statsminister i lang tid, og det kan blive en ørkenvandring både for lavere skat, mere frihed og en stram udlændingepolitik, siger han.
Det mildt sagt anstrengte forhold imellem Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har i den grad udfordret sammenhængskraften i den borgerlige blok.
Det kulminerede omkring årsskiftet, hvor skatte- og udlændingeforhandlingerne på dramatisk vis brød sammen, kort efter at Liberal Alliance havde truet med ikke at ville stemme for finansloven, på trods af status som regeringsparti.
Samtidig har Dansk Folkeparti på en lang række områder nærmet sig Socialdemokratiet og sammen med oppositionspartiet forhindret liberale resultater som topskattetelettelser og højere pensionsalder.
Kristian Thulesen Dahl har sagt, at Dansk Folkepartis "Plan A" er at afskaffe VLAK-regeringen, men at støtte Lars Løkke Rasmussen som statsminister.
Samtidig har han åbnet muligheden for, at partiet kan gå i regering, hvis valgresultatet ender med en vælgertilslutning på mellem 17 og 19 procent eller højere.