Viborg er en vækstkommune. Befolkningstallet stiger støt – og hurtigere end forventet. Kommune rammer i løbet af få år de magiske 100.000 indbyggere. Det er specielt hovedbyen Viborg, der har stor tiltrækningskraft, men der er vækst i næsten alle kommunens byer.
Fra støvet til forsidestof
Viborg har kæmpet for at slippe af med fortidens prædikat som den støvede og kedelige embedsmands-by. Kommunen har engageret sig mange initiativer, der har givet positiv omtale – også i landsdækkende medier. Byen var i 2015 kulissen for den folkekære film ”Emma og Julemanden”, og optagelserne til efterfølgeren starter i efteråret 2017. Viborg er hjemmebane for det succesrige kvindelandshold i fodbold. For fem år siden genoplivede byen ”Snapstinget”, der siden har udviklet sig til en smeltedigel af kunst, kultur og underholdning med 100.000 gæster i løbet af ugen. Snapstinget kulminerer med Hærvejsmarchen med knap 10.000 deltagere og Hærvejsløbet, der er Danmarks største cykelløb med 6.500 deltagere.
Erhverv i vækst
Viborg Kommune kom på verdenskortet, da kommunen i 2015 kunne afsløre, at elektronik-giganten Apple bygger et datacenter til over 6 milliarder kroner på en mark øst for Viborg. Byggeriet er i fuld gang, og på sigt regner Viborg Kommune med, at andre firmaer i branchen også vil finde vej til Midtjylland og på den måde skabe tusindvis af nye arbejdspladser. Noget, der indtil videre ikke er sket.
Viborg er Danmarks animationshovedstad, og kommunen har en decideret animations-strategi. Det betyder bl.a., at Viborg Kommune bruger animation til at formidle budskaber til borgerne om f.eks. affald, miljø og sundhed, ligesom animation er en læringsmetode for kommunes skolebørn, der også selv producerer animationsfilm.
The Animation Workshop i Viborg er et af landets mest attraktive uddannelsessteder, hvor der er studerende fra hele verden. Skolen har givet Viborg en milliongevinst, fordi mange af de tidligere studerende i dag arbejder i byens 35 animationsvirksomheder, der til sammen har en trecifret millionomsætning.
I forbindelse med udflytningen af statslige arbejdspladser endte ”Nævnenes hus” i Viborg. Byen er et vestdansk juridisk epicenter, hvor Statsadvokaten og Vestre Landsret er to andre store aktører.
Viborg Kommunes største arbejdspladser er Flyvestation Karup og Regionshospitalet Viborg, mens den største private arbejdsplads er pumpekoncernen Grundfos med hovedsæde i Bjerringbro.
Renovering og nybyggeri
Viborg vokser og snart står en helt ny bydel klar: Banebyen. Et byfornyelsesprojekt til over 4 milliarder kroner, der skaber en helt ny bydel tæt på centrum med bl.a. et nybygget erhvervsgymnasium med plads til 1200 studerende. Bydelen rummer også boliger, institutioner og erhverv. Banebyen hænger sammen med Regionshospitalet i Viborg, der i 2018 åbner en nybygget døgnbemandet akutmodtagelse – det, der populært kaldes et supersygehus.
Generelt bygges der voldsomt i Viborg i øjeblikket, hvor nye grunde rives ned af hylderne, og nye boligområder popper op rundt om byen.
Det politiske cirkus
Det politiske liv i Viborg er ikke kedeligt – tværtimod. Efter Søren Pape Poulsen (K) genvandt borgmesterkæden i 2013 forventede alle en politisk stabil periode med bred konstituering. Der gik ikke lang tid, før Søren Pape Poulsen trådte tilbage for at blive formand for Konservative. Nu øjnede både Venstre og Socialdemokratiet muligheden for at snuppe hjørnekontoret på Rådhuset … og så endte de alligevel med at pege på en ukendt konservativ ejendomsmægler fra Sparkær, Torsten Nielsen, der endte som kommunes nye førstemand. En borgmester, der blev valgt til byrådet med 320 personlige stemmer.
Allerede året efter var der røre i den politiske andedam igen. Den tidligere politiske ordfører og europaparlaments-medlem, Jens Rohde, vendte Venstre ryggen og skiftede til Radikale Venstre – og siden valgte et konservativt medlem også at blive radikal. Radikale Venstre ender altså med to medlemmer i byrådet – begge valgt fra andre partier.
Den politiske håndboldtræner
Den tidligere landstræner i håndbold, Ulrik Wilbek har sat harpiksbøtten til side og vender tilbage til det politiske liv efter tyve års pause. Efter Jens Rohde vendte Venstre ryggen meldte den tidligere succestræner sig som spidskandidat for Venstre. Et stærkt kort med stor folkelig appeal og samtidig også en kandidat, der kender de politiske mekanismer og værdien af, at kunne samarbejde og favne på tværs af partierne.
Venstre har ikke haft borgmesterposten i Viborg siden 1990. De seneste to byrådsperioder har de været det største parti i byrådet, men har ikke haft tilsvarende indflydelse eller nøgle til borgmesterkontoret. Det skal og kan Ulrik Wilbek ændre på.
Nye alliancer på vej
Venstres problemer skyldes den alliance, der i 2013 skaffede Søren Pape Poulsen posten som borgmester. En alliance skabt af den politiske håndværker og kejser af kulissen, socialdemokraten Per Møller Jensen, der sammen med Søren Pape Poulsen holdt Venstre udenfor indflydelse i en hel valgperiode.
Per Møller Jensen er den mest indflydelsesrige politiker i Viborg i nyere tid, og samtidig den eneste reelle modkandidat til Ulrik Wilbek som borgmester.
Til det kommende valg bliver Konservative sorteper efter otte år med borgmesterposten. Per Møller Jensen (A) og Ulrik Wilbek (V) kan i fællesskab afgøre den politiske fremtid i Viborg. Hvem der bliver borgmester afgøres formentlig af, hvilket af de to partier, der får flest stemmer. Venstre og Socialdemokratiet har i øjeblikket to tredjedele af pladserne i byrådet, og det vil næppe blive mindre efter det kommende valg.
Det efterlader de øvrige partier med ét valg: De kan følge de to store partiers linje – eller sidde på sidelinjen uden indflydelse i fire år. Borgmester Torsten Nielsen (K) ligner en mand, der skal hjem og være ejendomsmægler i Sparkær efter nytår. Han har ikke gjort noget forkert – den politiske vind blæser bare ikke hans vej.
De hjemløse stemmer
Der vil til det kommende valg være tusindvis af hjemløse stemmer at jagte for kandidaterne. Flere profiler og stemmeslugere fra KV2013 genopstiller ikke, og det efterlader en store pulje af potentielle stemmer.
Konservative vil mangle Søren Pape Poulsens tiltrækningskraft og popularitet – og ikke mindst hans 6.566 personlige stemmer. Venstres spidskandidat ved KV2013, Nina Hygum, siger også stop og efterlader 3617 stemmer uden ejermand. Bemærk, at disse to kandidater støvsugede hjembyen Bjerringbro, for stemmer – hvor ender de mon henne?
Den radikale Venstremand, Jens Rohde fik 2025 stemmer ved sidste valg, men skiftede parti og droppede siden at stille op. Hvor ender hans personlige stemmer henne?
SF kan også komme i klemme efter deres ”Grand Old Man” Søren Gytz Olesen dropper lokalpolitik og stiller op til regionsrådsvalget i stedet for. Han fik 1303 personlige stemmer. De politiske valgforbund kan sagtens blive nøglen til valg eller ikke valg for flere af de mindre partier.
Pengekassen er godt fuld, men kan ikke åbnes for loftet
Viborg Kommune er i vækst og på vej fremad. Begge valgets store kanoner jagter fælles fodslag og politisk konsensus med bred konstituering og brede forlig. Der er på de store linjer ikke udsigt til større politiske slagsmål, om end visse mindre enkeltsager givetvis vil afstedkomme uenighed, men det er i småtingsafdelingen.
Viborg Kommune er en kommune med en fornuftig økonomi og penge i kassen. Der er både planer og vilje til at sætte gang i nye og større anlægsprojekter, men kommunen står allerede næste år i en kattepine, hvor der er penge nok i kassen og politisk vilje til at bygge nyt og renovere eksisterende bygninger – de kan bare ikke, fordi de har ramt anlægsloftet.
By eller kommune
Viborg Kommune vokser med Viborg By som lokomotiv. Det efterlader mange i oplandet med følelsen af, at Viborg by tager det hele. Det er en tilbagevendende debat, der jævnligt dukker op i en kommune med en stor hovedby, flere mellemstore centerbyer og mange landsbyer.
Skal der sættes mest damp på Viborg by-lokomotivet, så der kommer vækst og tilflytning til hovedbyen? Eller skal landområderne tilgodeses yderligere, så man undgår fraflytning fra de mindre byer i kommunen? Det er et centralt spørgsmål – også i valgkampen. Er Viborg en by? Eller en kommune?