Det er på spil i Vesthimmerland

Høj skatteprocent overskygges af spørgsmål om borgmesterens troværdighed.

(Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Vesthimmerlands Kommune huser Ertebølle Stenaldercenter, Danmarks ældste vikingeborg Aggersborg og muslingebyen Løgstør. De seneste fire år har kommunen desuden vist flaget som vært for European Tour-golfturneringen Made in Denmark i Gatten.

Desuden er kommunen blevet landskendt ved meget ihærdigt at føre kampagne for at få landets første selvkørende og førerløse bus. Men få måneder før kommunalvalget er den plan punkteret og udskudt, da det blev dyrere end ventet.

Ellers er det landbrug og erhverv, som præger kommunen, der ligger i top fem i Danmark, hvad angår flest faglærte. Det skyldes ikke mindst Erhvervsskolerne Aars. Til gengæld har Vesthimmerland få akademisk uddannede, og er blandt de ti kommuner, der har den korteste uddannelseslængde i gennemsnit.

Det afspejler sig i generelt lave lønninger. Den gennemsnitlige disponible indkomst i Vesthimmerland er blandt de ti laveste i landet.

Samtidig har Vesthimmerlands Kommune haft landets næsthøjeste kommuneskat gennem flere år.

Vesthimmerland har de seneste fire år undgået stor fraflytning, men har alligevel mistet 290 borgere. Derfor står tiltrækning af nye borgere, arbejdsdygtige og børnefamilier, højt på politikernes ønskeliste. For at gøre sig attraktiv for børnefamilier har man i 2017 tilført fem millioner kroner til dagstilbudsområdet og indført gratis skolebusser.

Selvom kommunen har en høj kommuneskat, kan man også bruge de lave huspriser og billig grundskyld som et trækplaster.

Vesthimmerland var indtil 2015 en såkaldt frikommune, hvilket betyder, at man i et vist omfang har haft kommunalt selvstyre.

Det politiske landskab

Valget i Vesthimmerlands Kommune bliver spændende og uforudsigeligt.

Stemningen i byrådet er anspændt, nogen vil sige lettere kaotisk. Det skyldes ikke mindst brud på tilbudsloven og spørgsmålet om borgmester Knud Kristensens (K) habilitet i forhold til de kommunale bygge- og anlægsopgaver.

En kreds af kolleger i byrådet, blandt andre hans tidligere partikollega Kirsten Moesgaard, har antydet, at borgmesterens private entreprenørvirksomhed mod reglerne har været førstevalg i forbindelse med kommunale anlægsopgaver.

Netop derfor trak hun sig fra de Konservative, og hun har siden været med til at stifte en ny tværpolitisk borgerliste.

Vesthimmerlands Kommune er i dag en af 13 kommuner i landet med en konservativ borgmester, og Knud Kristensen har været borgmester i to valgperioder.

Det kommer til at spille en stor rolle, at Konservative helt usædvanligt står alene og uden valgforbund ved dette valg. Ved valget i 2013 var Konservative i valgforbund med Venstre. Aftalen var, at den borgmesterkandidat, der høstede flest personlige stemmer fik borgmesterkæden. Konservative gik stort frem, mens Venstres stemmer var status quo, og Knud Kristensen beholdt kæden.

Ved dette valg har Venstre lagt større afstand til Konservative, og er istedet gået i valgforbund med Vesthimmerlandslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

I 2016 fik borgmester Knud Kristensen (K) dronningens ridderkors. Siden har der været en del tumult omkring ham i forbindelse med byggesager i kommunen. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Socialdemokratiet er igen i valgforbund med SF og Radikale. Denne gang går Retsforbundet med i valgforbundet. Socialdemokratiet fik smæk ved valget i 2013 med en tilbagegang på 8,3 procentpoint. Muligvis fordi de gik til det tidligere folketingsmedlem og spidskandidat for SF, Pernille Vigsø Bagge. Hun genopstiller dog ikke. Radikale fik et dårligt valg i 2013, hvor partiet gik fra tre til et mandat i byrådet. De har i år fået ny spidskandidat i form af den 51-årige Søren Dolmer, der afløser den populære Ninni Lodahl Gjessing.

Den nystiftede tværpolitiske liste kaldet "Vesthimmerlandslisten" kan blive en joker til valget.

Den består af ni kandidater med Kirsten Moesgaard i spidsen. Listen tæller desuden den tidligere konservative borgmester i Farsø Kommune Jette Thomsen, og Annette Valgreen, der senest var løsgænger, men tidligere har været medlem af Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Valgkampens vigtigste emner: Troværdighed og velfærd

Meget tyder på en valgkamp, der vil centrere sig om to emner: Først og fremmest borgmester Knud Kristensens troværdighed. Dernæst velfærd med fokus på børn og ældre.

Borgmester og entreprenør Knud Kristensen (K) har fået kritik for at være inhabil, når hans murervirksomhed HME A/S har budt på og fået opgaver for kommunen.

Det er slået fast, at kommunen har overtrådt tilbudsloven i flere tilfælde, fordi kommunen og økonomiudvalget med borgmesteren i spidsen ikke har sendt opgaver i udbud, når prisen oversteg 300.000 kroner. I nogle af disse tilfælde er opgaver gået til Knud Kristensens eget firma eller andre byrådsmedlemmers virksomheder.

Kommunen har strammet op, men ingen har påtaget sig det endelige ansvar, og de politiske dønninger har endnu ikke lagt sig.

Sagen har fyldt meget i medierne, og den dårlige omtale af kommunen kan have kostet på barometeret over erhvervsvenlighed.

Ifølge Dansk Industris måling er Vesthimmerland dumpet fra at være den bedste placerede nordjyske kommune og have en 18. plads på landsplan til en aktuel 65. plads. Det har givet kritik fra det lokale erhvervsliv, som kræver at politikerne tager affære.

På velfærdsområdet mener nogle politikere, at den nybyggede omfartsvej til 90 millioner kroner er blevet lavet på bekostning af plejehjem, børnehaver og skoler, og at det er gået ud over livet i Aars midtby. Partierne har lavet brede budgetforlig siden 2013 med undtagelse af 2014, hvor Konservative og Venstre var de eneste partier, der ville afsætte penge til den nye omfartsvej udenom Aars.

I den seneste valgperiode blev tre skoler lukket. Bemærkelsesværdigt er det, at der er opstået friskoler samtlige tre steder. Derfor bliver skolelukninger også et emne til det kommende valg.

På den anden side glæder erhvervslivet sig over ny infrastruktur, der gør det nemt og effektivt at komme til og fra byen.

Borgmesteren vil gerne sænke kommuneskatten, som ligger blandt de højeste i landet. Andre partier er imod, fordi de mener, at det vil ske på bekostning af velfærden og kommunens gældsafvikling.

Socialdemokraterne ønsker større fokus på kommunens yngste, Dansk Folkeparti de ældre, og spørgsmålet om skolelukninger spøger i kulissen.

På ældreområdet har Vesthimmerlands Kommune allerede prioriteret, at maden til de ældre skal laves på mindre køkkener på plejehjemmene i stedet for storkøkkener, hvor maden skal pakkes og fragtes ud.

Netop det punkt har været en mærkesag for mange politikere, der i valgkampen kan bruge det som et eksempel på, hvordan de i fremtiden vil sætte deres præge på Vesthimmerlands Kommune.