Det er på spil i Varde

En kommune Christiansborg holder øje med på valgaftenen

(Foto: © DELEURANFOTO, ©Deleuranfoto.dk)

Turisme, erhvervsliv og militæret.

Det er de tre grundpiller bag Varde Kommunes økonomi. Derfor har et samlet byråd over de seneste fire år også arbejdet sammen om at udvikle netop vilkårene for de tre områder. Det er blandt andet lykkes at rykke Varde Kommunes position på Dansk Industris erhvervsliste frem fra nummer 64 til nummer 20 over landets mest erhvervsvenlige kommuner.

Med sine godt 13.000 indbyggere er Varde hovedby i kommunen, men med godt 37.000 indbyggere i de omkringliggende landsbyer, så er Varde Kommune i den grad en landkommune med stort L – og med store afstande fra Nymindegab i det nordvestligste hjørne til Agerbæk i det sydøstligste. Arealet på 1.240 kvadratmeter gør Varde Kommune til landets femte største kommune, hvilket også giver udfordringer politisk. For det er langt fra alle af kommunens 50.452 indbyggere, der lever af turismen, har en virksomhed eller er soldat. Det kommer også til at kunne mærkes i valgkampen op til kommunalvalget.

Det blå rådhus

Venstre har igennem traditioner skabt et stærkt fundament i den vestjyske muld, og det gør sig i den grad også gældende i Varde Kommune, som er en af landets absolutte største Venstre-højborge.

Ikke mindre end 15 ud af de 25 stole i Vardes byråd sidder der en Venstre-politiker på, så borgmester Erik Buhl sidder trygt og godt på borgmesterposten. Det er faktisk kun Venstre i Herning, der kan slå det flertal i et byråd– og det endda kun med 1,2 pct. flere mandater. Venstre i Varde har endda sikret sig yderligere to brikker i puslespillet ved at indgå valgforbund med Dansk Folkeparti i denne valgperiode.

Erik Buhl er da bestemt heller ikke den Venstre-borgmester i landet, der er mest nervøs for resultatet til det kommende kommunalvalg. Intet er selvfølgelig sikkert, men han håber, at han får muligheden for at fortsætte arbejdet som borgmester. Venstre går til valg på at styrke erhvervslivet og turismen med borgerne i centrum. Og så få fastholdt serviceniveauet uden at hæve skatten i kommunen.

Den røde udfordrer

Men der er intet valg uden en udfordrer. Og sådan er det selvfølgelig også i Varde, hvor socialdemokraten Søren Laulund for første gang går efter borgmesterkæden. Et generationsskifte er i gang hos de røde i Varde, og Laulund tror på, at der denne gang er en mulighed for at nuppe pladsen for bordenden og få skabt et mere dynamisk byråd i Varde Kommune – uden at ét parti står med flertallet.

Det vil Søren Laulund blandt andet gøre ved at lave den nye skolereform om, så Brorsonskolen i Varde ikke lukkes, men i stedet renoveres. Socialdemokraterne ønsker også at sikre flere penge til varme hænder. Partiet går nemlig til valg på at få hævet kommuneskatten, da partiet ikke mener, at det er muligt at fastholde serviceniveauet med den stigende andel ældre i kommunen.

Christiansborg lurer på Varde

Det er dog de færreste, der regner med, at Erik Buhl bliver væltet af pinden som borgmester i Varde. Men at Socialdemokraterne på landsplan står stærkere, end Venstre gjorde for fire år siden, vil måske sætte spor - også kommunalt.

Derfor hviler Venstres øjne fra Christiansborg i den grad på Varde Kommune på valgaftenen. Varde var nemlig det eneste sted i hele det syd- og sønderjyske, hvor Venstre fik flest stemmer ved folketingsvalget i 2015. Udover Esbjerg Bykreds, hvor Socialdemokratiet fik flest stemmer, så løb Dansk Folkeparti nemlig med flertallet alle andre steder og dannede et gult Syd- og Sønderjylland. Så i Varde Kommune får Venstre på Christiansborg en god indikator for, hvor slemt deres tab af stemmer egentlig er.

Væltes Erik Buhl i Varde, så står det slemt til med Venstre.

Varde-borgmester Erik Buhl (V) (Foto: © Michael Lauritsen)

Flere partier vil til biddet

Stemmesedlen til kommunalvalget i Varde Kommune lader til at blive lang.

SF, Liberal Alliance, Alternativet og Lokallisten har alle meldt, at de er klar til at kæmpe for at komme med ombord - også for at få brudt Venstres magtmonopol.

Med et byråd repræsenteret af Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Konservative, Radikale Venstre og Enhedslisten, så er der da også plads til flere, som traditionen i Varde også foreskriver.

Som noget nyt ønsker Konservative ikke at pege på en borgmesterkandidat, selvom traditionen ellers har budt dem at støtte Venstres borgmesterkandidat. Det kan også blive interessant at følge.

Flere kampe skal kæmpes

Med et kæmpe opland til Varde by er der ingen tvivl om, at et af emnerne i valgkampen bliver diskussionen om forskellen på land og by. Hvem har fået mest i de sidste fire år? Men spørger man på rådhuset, så mener kommunaldirektør Mogens Pedersen dog, at den nye skolestruktur, hvori der kæmpes for at bevare de mindre skoler, har fået indkapslet diskussionen, så det ikke bliver den, der kommer til at fylde mest i valgkampen.

I stedet peger han på diskussionen om Venstres flertal i byrådet. Ikke alle partier er lige enige om, hvorvidt det er rimeligt, at et parti har magtmonopol. Så selvom budgetter er blevet indgået mellem samtlige partier i de foregående år, og der har været fælles fodslag om at udvikle Varde Kommune både indenfor turisme, garnison og for erhvervslivet, så kan Venstres flertal komme til at præge valgkampen.

Det kan heller ikke undgås, at skoler og dagtilbud bliver et emne i valgkampen. For selv om Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre i maj indgik en aftale om en ny struktur på området, så bakkede hverken Konservative, Socialdemokraterne eller Enhedslisten op om aftalen.

Debatten om kommunens økonomi vil også blive vendt. For hvor Socialdemokratiet og Enhedslisten mener, at det er nødvendigt at sætte kommuneskatten op for at kunne udvikle kommunen, så er Venstre og Konservative ikke enige i det ræsonnement.

Men det helt store spørgsmål er, om Socialdemokraterne kan få omvendt den 62-årige kvinde fra Ansager, der hele sit liv har stemt blåt, til at der i år skal stemmes rødt. Sker dét bliver valget i Varde Kommune spændende. Men sker det ikke, så hedder borgmesteren i Varde også Erik Buhl efter den 21. november 2017.