Der er lidt længere mellem husene i Ollerup end på Nørrebro i København, men når det kommer til stemmerne ved kommunalvalget, så ligner den sydfynske landsby alligevel storbyen.
Ved det seneste kommunalvalg stemte hver femte borger på valgstedet i Ollerup nemlig på Enhedslisten. På Nørrebro er det hver fjerde. Og Ollerup og oplandet omkring med gamle kollektiver, Den Fri Lærerskole og striber af friskoler har en stolt tradition for at være noget rødere end de fleste andre landområder i Danmark.
Her trives batik, gråhårede hestehaler og fløjlsbukser side om side med områdets landmænd.
Brugs med økologi og veganerkost
At folk i Ollerup nok er lidt mere til den røde side end de fleste, mærker uddeleren i den lokale Dagli Brugs, Peter Bille, der har ikke mindre en 11 hyldemeter økologi og to montrer med vegansk kost.
- Det er et kæmpe udvalg. Normalt ville der nok være 2-3 meter økologi i en Dagli Brugs. Men vi kan sælge det, og derfor har vi så stort et sortiment af det, forklarer Peter Bille.
I den anden ende af byen ligger forsamlingshuset, hvor idealerne fra 70'erne og 80'erne lever i bedste velgående, og hvor Tina Kragh Rusfort, der er aktivist, beskriver det som at gå 30 år tilbage i tiden.
- Det er som at træde ind i en tidslomme, og det minder mig om min ungdom, hvor jeg gik til koncerter og lavede fredsfestivaler.
Tina Kragh Rusfort er flyttet fra Nordfyn til Ollerup, fordi hun følte, at det passede meget bedre til hende:
- Området tiltalte mig, fordi der var meget højt til loftet og mange ting, man kunne tale om. Og det forbinder jeg med en rød-aktivistisk tankegang: At man ser flere muligheder, og at det hele ikke skal styres af regler. Og det passer mig godt.
Gammelt kollektiv-land
Jørgen Halberg er formand for forsamlingshuset, der er omdrejningspunkt i Ollerup:
- Det her hus er baseret på nogle dyder fra dengang, der handler om fællesskab og græsrodsaktivisme. Det bunder nok meget i vores dannelse i 70’erne og 80’erne, siger Jørgen Halberg og fortsætter:
- Hele området er gammelt kollektiv-land. Med Svendborg som den store magnet dannede der sig et stort opland med mange kollektiver, og det betyder, at vi har rigtig mange legekammerater her omkring, forklarer Jørgen Halberg.
En af dem, der er med i forsamlingshuset er Torben Nielsen. Han bor i Ulbølle tæt ved Ollerup, som han selv med et smil kalder Danmarks rødeste landsby.
- Hele området her omkring har trukket det røde til sig. Det er også her vi holder 1. maj – et af de få steder ude på landet, hvor der holdes første maj, siger Torben Nielsen.