Det er på spil i Slagelse

Blodige slag rykket fra Trelleborg til rådhuset.

Vikingerne derude på turistmagneten Trelleborg ville revne af misundelse, hvis de overværede de drabelige slag på rådhuset i Slagelse. Her koster slagene ikke blod, men millioner af kroner, så den Venstre-Liberal Alliance-styrede kommune for kort tid siden måtte på knæ og bede kammeraterne i regeringen om lov til at hæve skatten med én procent for at fylde mindst 110 millioner i kassen.

Slagelse er ellers fra andre myndigheders hånd begunstiget med mange værdier, som andre kommuner kun kan drømme om: Store sygehusbyggerier med tusindvis af offentlige arbejdspladser, Gardehusarkasernen, motorvej i baghaven, filial af Syddansk Universitet og flere uddannelsesmastodonter, Selandia og Absalon, der kan sikre solide unge skatteborgere mange år frem.

Ungdomsboliger

Byrådet har da også i denne periode sørget for sportscollege og masser af ungdomsboliger sammen med et boligselskab foruden at private ungdomsboliger er på vej.

Et andet lyspunkt er erhvervslivets karakterer til kommunens sagsbehandlere: Her er Slagelse rykket fra plads nummer 91 til nummer 13 på fire år.

Også det før så udskældte jobcenter får ros – blandt andre flygtninge kommer i arbejde i stort tal.

Brintbussen eksploderede

Tumultarisk periode, især det seneste års tid, hvor Liberal Alliance med tvillingerne Villum og Troels Christensen, også fra Liberal Alliance, er røget i flæsket på borgmesteren på grund af brintbussagen. Brintbussen var Villum Christensens hjertebarn, men det blev aldrig til noget efter råd fra kommunaldirektøren. Hun forlod Slagelse i kølvandet på voldsomme offentlige angreb fra Villum Christensen.

Der har været rigtig meget ballade på kryds og tværs i især blå blok: Dansk Folkeparti er revnet og to af fem byrådsmedlemmer har forladt partiet. Jens Jørgensen, tidligere konservativ borgmester, har forladt Venstre. Det er femte gang han skifter og er nu løsgænger, men genopstiller ikke.

Voldsomme personangreb

Socialdemokraterne har sagt farvel til Helle Blak, der nu repræsenterer SF. Blak blev i øvrigt fyret fra Slagelse Kommune som klubleder, mistænkt for uretmæssig brug af kommunale penge. Politiet har nu renset hende, men det blev lækket til pressen og borgmester Stén Knuth (V) meldte hele byrådet til politiet for at finde ud af, hvem der brød tavshedspligten. Den sag er ikke afgjort.

Konklusion: De hygger sig i Slagelse. Der er langt fra de højtflyvende visioner i den omfattende konstitueringsaftale fra 29. november 2013 til det seneste halve års heftige trakasserier med voldsomme personangreb mellem især borgmesteren på den ene side og Liberal Alliances Villum Christensen og socialdemokraternes John Dyrby Paulsen på den anden.

Sliber de sværdet på valgnatten?

Valgets udfald i Slagelse er fuldstændig uforudsigeligt. Vil socialdemokraterne profitere på den voldsomme ballade på rådhuset, som de selv har store aktier i? Vil Stén Knuth få medlidenhedsstemmer eller straffer vælgerne ham for kluntet lederskab? Valget står mellem Stén Knuth eller John Dyrby Paulsen med Ann Sibbern (O) som støtte til den, der kan give Dansk Folkeparti mest. Får Liberal Alliances tvillingebrødre noget at skulle have sagt? Der øjnes ingen muligheder for bred konstituering i Vikingebyen. Tværtimod er der udsigt til, at de kæmpende vikinger sliber sværdet endnu engang. Dansk Folkeparti vil ikke sige, om de støtter liste A eller V.

Valgtemaer

Økonomi: Hvor skaffer vi penge fra til velfærd? Socialdemokraternes John Dyrby Paulsen har lovet beskæftigelsesgaranti til samtlige kommunalt ansatte. Han vil dog skære administrationen ved naturlig afgang.

Landdistrikter: 100 landsbyer med en tredjedel af kommunens indbyggere. Der skal IKKE nedlægges skoler.