- Hugo kan gå på sin hale, siger 7-årige Tobias Bak Larsen, mens han skriver de seks ord i sin lille danskbog.
Tobias og hans klassekammerat Louison Félix Krencker går i 1. klasse på Grauballe Skole. Men i dag er er de trukket ud af klassen i et par timer for at tilbringe tid med en af skolens frivillige.
Ved et lille bord i et stille lokale på skolen sidder Tobias, Louison og Else Helverskov.
- Nu ser vi, hvor meget vi når at lave. Det er vigtigt, at vi også når at lege, siger pensionisten Else Helverskov, der er en af de frivillige ’bedstemødre’ på Grauballe Skole i Silkeborg.
- Vi skal altid nå at lege, siger Tobias med et stort smil.
Frivillig bedstemor
Else Helverskov er en del af projektet ’En bedstemor man kan læne sig op ad i skoletiden’, som er et samarbejde mellem Ældre Sagen og skolen.
To gange om ugen møder hun på skolen i et par timer for at give de små børn noget ekstra omsorg. Og det er meget forskelligt, hvad timerne bliver brugt på.
- Det kan være klassearbejde som læsning eller noget skriftligt, men først og fremmest hygger og leger vi. Vi snakker og lytter, fortæller Else Helverskov.
- Det handler først og fremmest om at få et frirum for børnene. Hvor de kan komme ud af klassen og være sig selv.
For tredje år i træk
Projektet mellem skolen og Ældre Sagen startede, fordi skolen gerne ville have nogle fra nærområdet til at have deres daglig gang i klasselokalerne:
- Vi tænkte 'hvordan vil det kunne lade sig gøre at aktivere ældresagens medlemmer ind i vores skole?' De har en livserfaring, som vi var enormt nysgerrige på, hvordan kunne samspille med det fagprofessionelle arbejde, vi allerede udførte, fortæller Kristian Løgstrup Amdisen, pædagogisk leder på Grauballe Skole.
Skolen tog kontakt til Ældre Sagen, som fandt pensionister, som ville bruge noget af deres tid på skolen.
Her tre år senere kører projektet stadig, og lige nu deltager fire kvindelige pensionister i projektet.
Skolen har derfor besøg af en bedstemor fire af ugens fem dage.
Alle får noget ud af det
Kristian Løgstrup Amdisen fortæller, at både børn, forældre og lærere er glade for projektet:
- Eleverne på skolen er meget glade for de frivillige fra Ældre Sagen, som kontinuerligt skaber en god oplevelse for de involverede elever. Forældrene er glade, fordi eleverne kommer hjem og fortæller gode historier om, hvad de har lavet med de ældre. De ældre er glade og giver udtryk for, at de lige så meget kommer, fordi det giver dem noget at give noget.
Else Helverskov er også glad for sin ugentlige gang på skolen. Og hun har ikke tænkt sig at stoppe indenfor den nærmeste fremtid.
- Når jeg kommer hjem, så siger min kæreste, at jeg er blevet en helt anden. Han kan mærke på mig, at jeg er meget mere glad. Det er 100 procent for min egen skyld, at jeg gør det. Det giver mig bare en hel masse, siger Else Helverskov.
- Hvis andre kan have gavn af det, så er det bare en win-win-situation.
Du kan se mere til Else Helverskov i aften i ’Valgdebat Live: Kan ældrebyrden give bonus?’, når DR 2 klokken 20.45 sender live fra en debat i Aalborg.