Det er på spil i Roskilde

Rock i Roskilde og gang i den i landsbyerne.

(Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Når man tænker ”Roskilde” er det næste ord i tankerækken helt naturligt ”festival”.

Den verdensberømte juli-begivenhed er en PR-mæssig fuldtræffer fra øverste hylde.

Festivalen tiltrækker horder af musikelskende turister fra Skandinavien og Tyskland samt masser af festelskende skoleelever, der har ”Ros” - som festivalen populært kaldes - som et helt naturligt og sikkert første stop på sommerferien, lige så snart læseferien og eksamenerne er overstået.

Om aftenen stimler tusindvis af fans i alle aldre sammen på festivalpladsen foran Orange Scene for at høre nogle af de største musiknavne til en hårdtpumpet og koncentreret musikoplevelse. Men samtidig ude på græsmarkerne – som nu er omdannet til campingpladser - langt fra Orange Scene er der masser af hygge og spontane fester med høj musik fra de medbragte musikanlæg.

Sådan kan Roskilde kommune faktisk beskrives: Den store by har 60 procent af kommunens indbyggere i centrum med domkirke, vikingeskibe, byliv og kulturtilbud, mens det grønne og frodige opland har masser af lokale aktiviteter og hygge i de små byer på landet båret af hundredvis af frivillige foreninger.

Det er den kombination af land og by, som især Socialdemokratiet og Venstre skal bejle til frem mod den 21. november.

Socialdemokratisk forsanger holder Venstre og DF i baggrundskoret

Med Joy Mogensen som ny frontfigur fik Socialdemokratiet et kanonvalg for fire år siden. Hun havde to år tidligere overtaget borgmesterembedet efter stemmeslugeren Poul Lindor Nielsen, som efter en lang karriere i lokalpolitik midt i embedsperioden overlod borgmestersædet til den unge, fremadstormende kvinde for at få mere tid til familien.

Med afsæt i den tyngde som borgmesterposten kan give skaffede Joy Mogensen i 2013 sit parti næsten 40 procent af stemmerne – et uhørt godt resultat. Samtidig kvitterede ca. hver fjerde stemmeberettigede roskildenser for Joy Mogensens indsats ved at sætte kryds ud for hendes navn.

Spørgsmålet er så, om det kan gentage sig i år, for Joy Mogensen har brugt sin magt som borgmester til at få gennemført beslutninger, som ellers er blevet diskuteret i Roskilde i både 10, 20 og 30 år. F.eks. om der skulle bygges en ny svømmehal i Roskilde Badet til næsten 150 mio. kr., eller om et omdiskuteret parkeringshus til 84 mio. kr. skal være startskuddet til et større bolig- og renoveringsprojekt i Roskildes bymidte.

Beslutningerne blev truffet – og ikke med et bredt flertal hen over midten, som borgmesteren ellers helst vil have det – men med de venner, der ville være med. Tålmodigheden hos Joy Mogensen rækker ikke til beslutninger om 30 år, og hun har både flertallet og viljen til at tage de kontroversielle beslutninger.

Således også i privatlivet, hvor hendes parforhold med Jens Müller, som var direktør for kommunens erhvervsforum og samtidig næstformand i Roskildes konservative vælgerforening, skabte debat lokalt. Forholdet førte bl.a. til, at Joy Mogensen i 2015 blev erklæret inhabil, da økonomiudvalget genforhandlede kommunens partnerskabsaftale med netop Erhvervsforum Roskilde.

Hun undskyldte for fejlen og strammede op, og fra 1. oktober forlader Jens Müller stillingen og det kommunale for at blive direktør for VisitVestsjælland.

Landspolitisk har Joy Mogensen også en ambition om at sætte Roskilde på Danmarkskortet, når hun i medierne fortæller om kommunens succes med at integrere flygtninge, eller når hun blander sig i diskussionen på Christiansborg om, hvordan kyststrækningen ved Jyllinge Nordmark skal stormflodssikres og ikke mindst betales. Eller hvordan de frivillige foreninger på f.eks. Roskilde Festival får et løft.

Hendes modstander i kampen om borgmesterposten er Venstres Bent Jørgensen, der er spidskandidat for anden gang. Han var i 2013 med i konstitueringen, men denne gang har han samlet de borgerlige partier Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Venstre i et valgforbund, i håbet om at det kan give flere mandater til den borgerlige fløj.

Lederen af oppositionen mangler dog de konservative stemmer i regnskabet, hvis han skal kunne vippe Joy Mogensen af pinden, for det gode forhold mellem borgmesteren og de Konservative udmønter sig også i byrådssalen, hvor partiets ene mandat er en trofast støtte.

Politikerne skal diskutere anlægsbudget, boliger og kvalitet

Anlægsbudgettet: Den nye svømmehal og det nye parkeringshus i Roskilde har slugt for mange millioner af kommunekassen, så nu er der ikke råd til små projekter eller nybyggeri i f.eks. den sydlige del af kommunen, mener Venstre. Diskussionen er principiel, mener oppositionspartiet. Socialdemokraterne mener, at økonomien styres fuldt forsvarligt.

Boliger: Det går stærkt med tilflytningen til Roskilde, som har den største tilflytningsvækst i landet efter København. Hvor skal alle de mennesker bo? Hvordan bliver der bygget nok almene boliger, ældreboliger og institutioner til børnefamilierne?

Kvalitet: Det går godt i Roskilde, men går det godt nok? Nej, mener Venstre. Skolerne er dyre, men resultaterne ikke noget særligt. Skatteindtægterne strømmer ind, men kommunen præsterer middelmådigt på serviceydelserne og burde ligge bedre, mener Venstre. Et snævert flertal i byrådet er uenigt.