Skal regionen operere dit knæ før naboens hjerte?
Organisationen Danske Regioner stiller spørgsmålet i forbindelse med sin kampagne for dog at få vælgerne til at interessere sig lidt for valget til de fem regionsråd på tirsdag - hvor de helt klassisk står i skyggen af de 98 kommunalvalg.
Mon ikke de fleste vil svare: "Øh...nej. I hvert tilfælde ikke, hvis det dårlige hjerte er ved at tage livet af naboen..!"
Det handler om at vælge
Spørgsmålet er sat lidt på spidsen. De allerskarpeste beslutninger på landets sygehuse ligger trods alt stadig i lægelige hænder og ikke på de folkevalgte regionsrådspolitikeres bord. Men pointen er god nok. Sundhedspolitik handler et langt stykke af vejen om prioriteringer. Og de prioriteringer er et langt stykke af vejen placeret i regionsrådene.
Et stykke tid endnu, i hvert tilfælde. For regionerne er på prøve.
Statsministerens parti, Venstre, skal inden næste folketingsvalg afgøre ved at måle på 7 forskellige parametre, om regionerne skal have lov til at overleve. Dét støtter man i Rød Blok - altså at regionerne forbliver. Venstres samarbejdspartnere i Blå Blok vil af med dem og overlade de danske sygehuse i andre og bedre hænder.
Altså: Lars Løkke Rasmussen opfandt regionerne i midten af nullerne. Snart skal han som en romersk kejser vende tommelfingeren op eller ned for deres videre skæbne.
Regionerne fortsætter
Men den ender oppe, statsministerens tommelfinger.
Venstres kommunalordfører Carl Holst har meldt, at regionerne løser deres opgaver tilfredsstillende. Og kilder i Venstre erkender, at ideen om at erstatte frem regioner med 3 sygehusbestyrelser ikke længere virker som det geniale columbus-æg, man engang troede.
Regionale forskelle
Ikke at al kritik af regionerne er forstummet på Christiansborg, for det er ikke tilfældet. Eksempelvis er det svært at kapere fra et lands-perspektiv, når der viser sig markante forskelle mellem tempo og kvalitet i behandlingen mellem de fem regioner.
Omvendt kan regionerne på en del områder fremvise gode resultater - dét taler for deres overlevelse. Ud over, altså, at Venstretoppen ikke har brug for at lægge sig ud med stribevis af partifæller, der forfølger en politisk karriere i regionspolitik.
Alt i alt: Ingen elsker rigtigt regionerne. Ikke engang regionspolitikerne, der gentagne gange har givet udtryk for frustration over manglende indflydelse i forhold til både folketing og læger og embedsværk - og som er frataget det helt basale, retten til at udskrive skat.
Men selv modstanderne har ikke fundet på noget bedre. Derfor bliver valget til regionsrådene den 21. november ikke de sidste af sin art.
Og flere af valgene kan blive ganske dramatiske. Tag med på en overflyvning af de regionale, politiske landskab - med landing til sidst i den fælles organisation, Danske Regioner - her er der muligvis også drama i luften efter valget. Drama mellem partifæller, oven i købet.
Region Hovedstaden
Den socialdemokratiske regionsformand Sophie Hæstorp Andersen konstituerede sidst sammen med flere borgerlige partier - men uden om Venstre og spidskandidat Martin Geertsen. Puslespillet faldt på plads, da Hæstorp delte rundhåndet ud af attraktive udvalgsposter.
Også denne gang kan det se svært ud for Martin Geertsen at komme til fadet i den generelt røde hovedstadsregion - uagtet at Hæstorp har været i skudlinjen for adskillige møgsager. Ikke mindst balladen om 1813-linjen og den voldsomt kritiserede IT-platform kaldet Sundhedsplatformen.
Region Sjælland
Den nuværende regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) siger stop. Det åbner for et politisk spil, der ser meget åbent ud - og nok også gør det, efter at vælgerne har talt.
Venstre stiller med en lokal bosat Christiansborg-politiker, finansordfører Jacob Jensen. Han er i direkte duel med socialdemokratien Heino Knudsen, der kommer fra en post i kommunalpolitik på Lolland. Men Dansk Folkepartis regions-erfarne spidskandidat Peter Jacobsen er løbet med opmærksomheden i valgkampens sidste fase.
DF-kandidaten har udstyret sig selv med et frihedsbrev i forhold til Venstre. Han går selv efter posten. Og vil ikke afvise at pege på den socialdemokratiske kandidat.
Region Syddanmark
Da Carl Holst (V) forlod regionalpolitik for at begynde sin turbulente tid (mest i begyndelsen) på Christiansborg, blev Stephanie Lose (V) hans afløser.
Hun er også favorit til at vinde posten som regionsrådsformand den 21. november - men der er ukendte faktorer i spil i det syddanske. Trækker Holst-sagen spor? Kan den erfarne socialdemokratiske spidskandidat Poul-Erik Svendsen skabe fremgang, eller løber DF med mange af vælgerne? Og vil der være en anselig Søvndal-effekt, når den tidligere SF-formand vender tilbage til politik?
Region Midtjylland
Midtjyllands ubestridte regions-leder og formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), abdicerer. Socialdemokratiets har udpeget hans efterfølger og håber, at vælgerne vil gøre det samme.
Navnet er Anders Kühnau, indtil nu Hansens næstkommanderende i Regionsrådet. Men efter ingen målestokke så velkendt i den store region - geografisk den største af de fem. Dét har partiet arbejdet ihærdigt på at ændre, ikke mindst i det folkerige og røde Østjylland, hvor partitoppen fra Christiansborg har været i felten for at gøre Kühnau kendt.
Førsteudfordrer er den snart tidligere Venstre-borgmester i Ikast-Brande, Carsten Kissmeyer, der skifter spor til regionspolitik.
Region Nordjylland
Socialdemokraten Ulla Astman er favorit til at beholde sin post, som hun overtog fra Orla Hav i 2007. Astman fik posten på et snævert rødt flertal ved sidste valg, men umiddelbart er det sandsynligt, at hun via en formands-effekt kan forøge sin støtte.
Venstre går dog efter posten, ledet af Lone Sondrup, der har erfaring både fra regionen og Mariagerfjord Kommune.
Danske Regioner skal have ny chefforhandler
Og dermed er vi kommet til regionernes fagforening, Danske Regioner, der i hele sin levetid har haft ét ansigt - Bent Hansens. I TV-Avis efter TV-Avis og avisartikel efter avisartikel.
Nu er der brug for et nyt ansigt til tv-kameraerne - og, nok så vigtigt måske, ny chefforhandler, når regionerne skal slås med regeringen og Folketinget om penge. Deres eneste indtægtskilde.
Ender det med en samlet borgerlig sejr ved regions-valgene, er sagen enkel nok - så overtager Stephanie Lose Bent Hansens post.
To S-kvinder vil have samme post
Ender det med en samlet rød sejr, bliver sagen speget. Socialdemokratisk speget.
For partiet har forsømt en intern afklaring af, hvem der er kandidat som Bent Hansens efterfølger. Både københavnske Hæstorp og nordjyske Astman har ambitioner om formandsposten. Det er en usædvanlig situation, men Socialdemokratiet vil hurtigt blive presset til et valg - posterne i de store kommunale organisationer besættes gerne hurtigt efter valgene.
Hæstorp kan henvise til sin erfaring fra Christiansborg. Men Astman har tung erfaring fra det indre liv i Danske Regioner - og er ikke københavner. De to ting kan sikre hende posten, hvis vælgerne indirekte give den til Socialdemokratiet.