På det nordligste Fyn finder man en af de mindste kommuner på øen. Nordfyn, der for mange ligger godt gemt væk, oppe blandt sandstrandene og de naturskønne områder, har en lang og kedelig historie bag sig.
I mange år har kommunen været plaget af dårlig økonomi, fraflytninger og tre kommuner der siden 2007, hvor kommunalreformen trådte i kraft, har kæmpet med at konstituere sig i én samlet kommune.
Kampen har været lang, men i den senere tid, og med den nye budgetplan på bordet, ser det ud til at skuden er ved at vende. På de sidste fire år har Nordfyns kommune ændret sig. Det samlede indbyggertal er stødt stigende, og økonomisk er det en kommune, der er gået fra at have rod i budgetterne og finansieringen, til inden længe at have betalt sin gæld af og have midlerne til at kunne etablere både kunstgræsbaner og cykelstier i kommunens byer.
Er der overhovedet noget at kæmpe for?
Den blodige valgnat tilbage i 2009, hvor Venstres Morten Andersen løb fra en konstitueringsaftale med Socialdemokratiet og dermed vendte op og ned på det politiske billede i kommunen, ser ikke ud til at gentage sig til november.
I hvert fald ikke, hvis man spørger borgmester og Venstre-mand, Morten Andersen. Her er det en samlet kommunalbestyrelse, der er enig om de fleste punkter på dagsorden. Morten Andersen siger, at dramaet udebliver ved årets valgkamp og valgnat.
Morten Andersen og Socialdemokratiets Kim Johansen er de to personer, der kommer til at kæmpe om vælgernes stemmer, og hvis man kigger på stemmefordelingen ved KV13, så var det også dem, der dengang var vælgernes absolutte darlings.
I år kommer der dog til at være udskiftning af partier på valglisten, da Nordfynslistens, Dorte Schmidt, har valgt at stille op for et andet parti. Det betyder at Nordfynslisten heller ikke er at finde på stemmesedlen ved dette valg. Dorte Schmidt løb med over 500 stemmer ved sidste valg, og der er dermed en god håndfuld stemmer, der skal sættes ved et nyt navn. Til gengæld er Nye Borgerlige et nyt parti, som måske kan erobre nogle af disse stemmer.
Flere unge til kommunen
De unge er Nordfyns store kæphest, da der dør flere end der bliver født i Nordfyns kommune. Det betyder, at antallet af ældre i kommunen er højere end nogen anden aldersgruppe.
Når partierne skal udpege de vigtigste emner i denne valgkamp, så nævnes det på tværs af partierne, hvor vigtigt det er at gøre kommunen mere attraktiv for de unge. Selvom indbyggertallet er stigende på Nordfyn, så vil kommunalbestyrelsen gerne holde mere fast på de unge og få flere til at komme nordpå og bosætte sig.
Men det er ikke det eneste. Uddannelsesmulighederne halter efter, og måske derfor er tallet for ikke at færdiggøre en uddannelse utrolig høj på Nordfyn.
Især de Konservative og Venstre vil slå et slag for de unge og gøre det mere attraktivt at blive boende fremfor at flytte til Odense. Franz Rohde fra de konservative vil hæve uddannelsesniveauet, samt kigge på mulighederne for at få et uddannelsescenter til Søndersø, så uddannelserne gøres mere lokale.
Det er ikke det eneste, der er på dagsordenen. Det er en samlet kommunalbestyrelse, der nævner udvikling og udligning mellem land og by som et vigtigt fokuspunkt. Der skal ikke gøres forskel på, hvordan pengene bliver fordelt til de store byer og landområderne. Der skal skabes mere balance og lighed, og det kan ses i det nye budget for 2018, der netop er blevet lagt.
Nøglepersoner
Venstre, har siden kommunalreformen trådte i kraft i 2007, siddet tungt på borgmesterposten og nuværende borgmester Morten Andersen (V) bliver også den helt store hovedpersonen i det kommende valg. Og det er ikke nyt for ham. Han var nemlig den helt store stemmesluger ved Kommunalvalget i 2013. Faktisk satte han rekord på Fyn med antal af personlige stemmer med 3116 stemmer. Han har siddet på borgmesterkontoret i Bogense siden 2010.
Den største og nok eneste realistiske opponent til Morten Andersen er Socialdemokraternes Kim Johansen, der er 2. viceborgmester i kommunen og som har siddet i kommunalbestyrelsen siden 2006. Her er han formand for arbejdsmarkedsudvalget og har tidligere været formand for teknik- og miljøudvalget.
Også i 2013 stillede Kim Johansen op som spidskandidat for Socialdemokratiet mod Morten Andersen, og tabte.