Formanden for Region Midt, Bent Hansen, er blevet sammenlignet med det indiske nationaltræ, Banyan-træet, som har bemærkelsesværdige egenskaber.
Det er først og fremmest kæmpestort. Et enkelt træ kan dække tre fodboldbaner.
Samtidigt er kronen så tæt, at stort set ingen andre planter kan gro under træet.
På samme måde har det været nærmest umuligt for andre politikere at blive synlige i skyggen af Danmarks mest magtfulde sundhedspolitiker igennem mange år.
Men nu trækker Bent Hansen sig tilbage, og dermed opstår et tomrum, det tager tid at fylde ud.
Formanden havde forudset situationen, og for at hjælpe sin efterfølger, Anders Kühnau, lidt på vej, indgik han på valgnatten for fire år siden en hemmelig aftale med SF’eren Bente Nielsen.
Hun kunne blive næstformand i regionsrådet, men kun på den betingelse, at hun efter et par år skulle gå af og overlade posten til Kühnau.
Bente Nielsen holdt aftalen, og derfor har Kühnau haft et forspring på et års tid til at markere sig i forhold til konkurrenterne.
Venstres politiske sværvægter
Men mindst en af konkurrenterne er en sværvægter, i hvert fald i dele af den store region. Det er den nuværende borgmester i Ikast-Brande, Carsten Kissmeyer fra Venstre. Han afløser Anne V. Kristensen, der aldrig var i nærheden af at true Bent Hansens position. Nu skal det være, mener Venstre, som søger håb i, at der er borgerligt flertal blandt de midt- og vestjyske vælgere.
Til gengæld er der rødt flertal i det mere befolkningstætte Østjylland, og her kan det blive svært for Kissmeyer at slå igennem.
Borgfred på regionsgården
Det politiske arbejde i Region Midtjylland er karakteriseret ved brede forlig. De helt store knaster er væk. Sygehusstrukturen er på plads. Den præhospitale indsats er på plads. Og de store sygehusbyggerier i Viborg, Skejby og Gødstrup ved Herning nærmer sig deres afslutning.
Det er svært at finde markante regionalpolitiske forskelle hos spidskandidaterne for de to store partier, Venstre og Socialdemokratiet.
De vil have et mere sammenhængende sundhedsvæsen, hvor kommuner og region bliver bedre til at arbejde sammen om patientforløb, bedre lægedækning i områder med mangel på praktiserende læger og bedre psykiatri.
Psykiatrien er et smertensbarn
Psykiatrien er et smertensbarn for regionen.
Kommuner og patientforeninger skælder ud over, at patienterne med alvorlige sindslidelser bliver udskrevet stadig tidligere fra de psykiatriske afdelinger – også før de er blevet nogenlunde raske.
Medarbejderne klager over et stadig større arbejdspres og risiko for at blive overfaldet af voldelige patienter.
Og stadig flere patienter bliver spændt fast med bælter til en briks, fordi de er ustyrlige og til fare for sig selv eller andre. Dette problem er større i Risskov og den øvrige del af region Midt, end det er i resten af landet.
Utilfredsheden er så stor, at en gruppe medarbejdere fra Psykiatrisk hospital i Risskov har taget initiativ til at danne Psykiatrilisten, som stiller op til regionsrådsvalget for at kæmpe for bedre forhold på området.
Ved budgetforliget i september var der opbakning til et S-forslag om 10 mio. kr. ekstra til at styrke hjælpen til psykiatriske patienter. Forliget er indgået af et flertal på 38 af 41 mandater. Kun Enhedslisten og Liberal Alliance står udenfor.
Venstre har oplevet splittelse i en debat om et af emnerne i sygehus-debatten, nemlig organiseringen af vagtlægerne. Venstre-kandidaten Christian Møller-Nielsen, tidligere cheflæge, foreslog at lukke vagtlæge-hjælpen om natten og lade sygehuslæger overtage opgaven.
Det skulle ske for at aflaste de praktiserende læger, men det skabte vrede i f.eks. Silkeborg, hvor borgere frygtede at skulle til Viborg, hvis de fik brug for en vagtlæge om natten. Partiets spidskandidat Carsten Kissmeyer skyndte sig at lukke debatten ved at erklære:
- Vagtlæger om natten skal ikke erstattes af sygehuslæger.
Risiko for lukkede busruter mange steder
Et af de få offentlige regions-debatemner, som ikke drejer sig om sygehuse og sundhed, dukkede op i denne sommer, da region midtjylland offentliggjorde et forslag om at lukke eller skære ned på 17 regionale busruter. Det ville tvinge kommunerne til enten at overtage ruterne eller lade mange små byer stå uden kollektiv trafik.
Forslaget blev taget af bordet i første omgang, men kommer op igen ved næste års budgetforhandlinger i regionsrådet.