Det er på spil i Mariagerfjord

Præsidentvalg omkring landets længste fjord.

(Foto: © Lars Rasborg, Scanpix)

Danmarks længste fjord skiller den nordjyske grænse til Midt- og Østjylland.

Lige så rolig fjorden i Himmerland er, når den jævnligt rammes af iltsvind, lige så rolig, ja næsten kedelig, er det lokalpolitiske arbejdsklima, der bliver regeret fra borgmesterkontoret inderst i fjorden, i Hobro.

Borgmester Mogens Jespersen (V) bøjede det selv i neon, da han præsenterede budgettet for 2017:

”Nogle gange siger man 'med fare for at gentage mig selv'. Hvert år tænker jeg i håbet om, at jeg kan gentage mig selv, når det kommer til byrådets vedtagelse af vores budget. Og det kan jeg heldigvis igen i år. Jeg kan gentage, at det er et enigt byråd, der har vedtaget budgettet.”

Generelt er der roligt i bakkerne ved fjorden og resten af den nordjyske kommune.

Kampen om borgmesterkæden bliver et opgør mellem den siddende Mogens Jespersen og socialdemokraten Leif Skaarup. Han er fagforeningsmand og har opbakning fra samtlige fire socialdemokratiske partiforeninger i kommunen. Han afløser Per Husted, der aktuelt vikarierer i Folketinget.

Ind fra højre - eller faktisk fra København - er i sidste øjeblik kommet den kun 29-årige borgmesterkandidat, Casper Hedegaard (RV), der håber at true de to etablerede navne fra kommunens to største partier.

Kampen mellem de to hovedkandidater ligner samtidig en kamp mellem deres hjembyer Hobro (Leif Skaarup) og den anden ”storby” Hadsund (Mogens Jespersen). Måske vil geografi få indflydelse på valget ?

Netop forskellene på de to kandidater, der har siddet sammen i byrådet de sidste fire år, kan blive hovedtemaet i et ellers roligt politisk landskab. Derfor kan valget i omkring Mariagerfjord kan ende i en lille amerikansk valgkamp mellem de to ”præsidentkandidater” fra de to største partier, med en dark horse i Casper Hedegaards indtog.

Byen og området

Kommunens hovedpulsåre er fjorden, der også lægger navn til kommunen og inderst ligger kernebyen og det kommunale epicenter, Hobro, hvis bycentrum og havneområde i disse år er under heftig forandring, som følge af investeringer og vejarbejde i den gamle købstad.

Derudover er byen mest kendt for sit fodboldhold i Superligaen, Hobro IK, der med deres gulstribede trøjer sender tanker i retningen af historien om humlebien, der ikke burde kunne flyve.

Andre kendemærker for Hobro er vikingeborgen Fyrkat og racerkøreren Tom Kristensen.

Omkring fjorden ligger andre af kommunens større byer som Hadsund og Mariager, og ved Rold Skov stationsbyen Arden. Alle har stadig kommunal administration.

Vebbestrup er kommunens kolde midtpunkt med ismejeriet, nabobyen Doense har en af kommunens største virksomheder, Rockwool, der producerer stenulds-isolering, og i den lille landsby Oue skrev Ole Lund Kirkegaard flere af sine børnebøger og det var også her dansktop-sangeren Jodle-Birge slog sine folder. Jodle Birges Museum ligger til gengæld i Rold.

Tilbage i 2014 fik Mariagerfjord Kommune for første gang et hold i Superligaen, da Hobro IK sikrede sig oprykning til landets bedste fodboldrække. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det politiske landskab

Ved seneste kommunalvalg lå stemmeprocenten over 70 procent (72,8 procent, 23.940 stemmer ud af 32.904 stemmeberettigede), og det efterlod Socialdemokratiet og Venstre næsten lige store, hvilket var et udslag af, at Venstre hentede mere end 3.500 stemmer flere end ved det forrige valg.

Her endte det med, at Socialdemokratiet måtte aflevere borgmesterkæden til Mogens Jespersen og Venstre, men partierne har alligevel holdt sig på god fod med hinanden.

Spørgsmålet er så, om de alle kan blive ved at være venner?

Duellen om borgmesterkæden kommer formentlig ikke til at handle om de store politiske sejre for den ene eller anden kandidat, men måske i stedet hvor de adskiller sig fra hinanden personligt og ideologisk.

Den nuværende borgmester, Mogens Jespersen står dog, qua det gode politiske samarbejde i kommunen, umiddelbart som favorit til genvalg.

Det vil de snakke om…

Helt tilbage i 2010 besluttede byrådet at lukke syv skoler i kommunen, men også ved Kommunalvalget 2017 kommer skole- og uddannelsesområdet til at fylde. Kommunen vil gerne holde på de unge, og derfor er det en streg i regningen, at Aalborg Tech College vil lukke sin HTX-uddannelse i Hobro (afgørelse pr. 29. august). Det er blandt andet her, at "den nye" kandidat fra Radikale Venstre, Casper Hedegaard, vil investere i sin valgkamp.

Men også børnene er i fokus, fordi dønningerne af skolelukningerne fortsat mærkes. Således diskuteres det, hvordan man styrker folkeskolerne og skolestrukturen, så man blandt andet undgår, at det stigende antal friskoler i kommunen ikke ”stjæler” for mange elever.

I den anden ende af aldersspektret finder vi et andet af valgkampens store samtaleemner. De ældre.

Ældrepleje og plejehjem kommer på dagsordenen. I en politisk redningsaktion blev nedlæggelse af tre kommunale plejehjem udskudt til budgetforhandlingerne i 2018, men for mange pårørende, og de ældre selv, er det afgørende, hvad der nu skal ske.

Selvom kommunen rummer flere store virksomheder som Rockwool og DS Stål, så står mange erhvervslejemål tomme. Det kan også blive et tema i valgkampen. Hvordan styrker kommunen erhvervslivet, og hvor mange æg skal man lægge i erhvervslivets kurv?

Efter kommunesammenlægningen lykkedes det i en periode at begrænse den offentlige irritation over centraliseringen til Hobro, blandt andet ved bevare borgerservice i mindre byer som Assens, Mariager og Arden.

Men borgerservicekontorerne er nu lukket, og blandt borgerne kan det skabe yderligere frygt for, at kommunen rykker væk og bliver fjern for borgeren.

Samtidig bliver der på byrådsgangene talt om at flytte al kommunal administration til Hobro, fordi der her kan ligge en anslået besparelse på 15 millioner kroner.

Netop fordi der har været muren i krogene omkring lukning af borgerservice, frygter politikerne, at debatten om flytning af administration vil skabe overskrifter og stjæle dagsordenen.

Det er en politisk elefant i en glasbutik, da det ikke umiddelbart er en vindersag i den brede befolkning.

Skulle det for alvor eksplodere i en præsidentkamp - så meget som det nu kan lade sig gøre i Nordjylland - så kan kommunens balance mellem centralisering og decentralisering blive et tema for Mogens Jespersen og Leif Skaarup.