Kirsten gør en forskel for de lokale skoleelever - og får lige så meget igen

Kirsten Christensen er formand for en forening af pensionister, der hjælper til i skolerne i Lyngby-Taarbæk.

Allerede fra første dag som pensionist, meldte der sig en trang hos Kirsten Christensen. Hun ville gøre noget, der gav mening. Noget, hvor hun kunne give nogle af de mange livserfaringer, hun selv havde gjort sig, videre.

Derfor har hun været med til at opstarte en frivillig forening i Lyngby-Taarbæk Kommune, der kalder sig selv Pensionister i Skolen.

På folkeskolerne hjælper pensionisterne både til i undervisningen som en ekstra hånd for lærerne, men hjælper også i en frivillig lektiecafé og i de kreative værksteder.

- I undervisningen kan det eksempelvis være, at en enkelt elev har brug for lidt ekstra hjælp med at forstå, hvordan det der med at gange to store tal nu lige fungerer. Så hjælper vi med det, mens læreren har tid til resten af klassen, siger Kirsten Christensen.

Målet for pensionisterne er at højne elevernes trivsel og afhjælpe lærerne, men ifølge Kirsten Christensen får pensionisterne mindst ligeså meget igen.

- Der kommer så meget tilbage, når man arbejder med børn. Det højner virkeligt vores livskvalitet. Du går altid glad hjem, og det er rart at kunne hjælpe. Der er meget gensidighed i det, fortæller Kirsten Christensen. Det giver ifølge hende en særlig følelse af glæde, når man hjælper en elev med at løse et problem, og man kan se deres selvtillid stiger.

Lektiehjælp, hygge og tyske gloser

At det lige netop er pensionister, der hjælper til, oplever Kirsten Christensen som særligt positivt.

- Det, vi oplever, er, at den ro og nærhed, vi har med os, skaber en positiv og hyggelig stemning. Vi har tid til at snakke med børnene, hvis de lige skal fortælle, at de har været på ferie, siger Kirsten Christensen.

Pensionisterne har været medhjælpere på flere temauger rundt omkring på kommunens skoler. Da der på en af skolerne var tema om skolen i gamle dage, var Kirsten Christensen selv ude og fortælle en 3. klasse om, hvordan det var dengang hun selv startede i skole.

- De var godt nok noget forbløffede over, at jeg startede med tavle og griffel. De var helt målløse, da de hørte om de lege, vi legede dengang.

De frivillige i Pensionister i Folkeskolen hjælper med alt fra matematiske formler til franske gloser. (Foto: © Dr)

Det er dog ikke kun i forhold til "gamle dage," hvor pensionisterne kan bruge deres viden. For selvom både skoler og elever er udstyret med mobiltelefoner, computere og tablets, så volder den nye IT ingen problemer for pensionisterne i Lyngby-Taarbæk.

- Det, som er så fantastisk ved pensionisterne i skolerne, er, at de igennem hele livet har set den udvikling, der har fundet sted. Børnene kommer ofte over og snakker med pensionisterne om den nyeste mobiltelefon, for de er godt klar over, at vi både kender til det og bruger det. Vi kan alt det der, siger Kirsten Christensen.

Frivillighed må ikke blive på bekostning af ansatte

Hos Danmarks Lærerforeningen kalder formand for uddannelsesudvalget Bjørn Hansen tiltaget med Pensionister i Skolen for rigtig fint. Så længe de frivillige ikke går ind og overtager organiseret arbejdskraft.

- I virkeligheden burde skolen kunne klare alle opgaver uden hjælp udefra, men sådan er virkeligheden jo ikke. Hvis de frivillige kommer og er en ekstra støtte for lærerne, så er det fint, siger han.

Hos Pensionister i Skolen er man også bevidst om, at de frivillige skal have helt klare spilleregler.

- Vi skal ikke gå ind og overtage eller være klogere end læreren. Vi er ikke alene i en klasse. Vi tilbyder en hjælpende hånd, og det skal være på lærernes præmisser, siger Kirsten Christensen.

En af reglerne for foreningen er, at det altid er læreren, som skal ønske en hjælpende hånd.

- Det er læreren, der skal sige: Jeg kunne altså godt bruge en hjælpende hånd fra en pensionist, fortæller Kirsten Christensen og tilføjer:

- Vi har helt klare spilleregler. Det vigtigste er, at vi ved, vi er frivillige. Vi skal ikke ind og overtage et job. Det lægger vi meget vægt på.

Indsats er noget ekstra

Når de frivillige pensionister tropper op på Lyngby-Taarbæks folkeskoler, er det en måde, at give eleverne noget ekstra på. Det mener kommunens borgmester Sofia Osmani (K).

- Jeg tror ikke, du kan finde nogle skoler, der løser lige præcis den opgave, som pensionisterne løser, siger hun og tilføjer:

- Vi sparer ikke nogle steder, fordi de er der. Det er en ekstra indsats, og sådan skal det være.

Generelt er der stor opbakning at spore fra byens borgmester, når snakken falder på pensionisterne i skolen.

- Vi er sindssygt heldige, at vi har så mange ressourcestærke ældre i kommunen, der gider at bruge tid på den indsats. Jeg ville ønske, jeg kunne tage æren for det, men det er 100 procent foreningens egen fortjeneste. Eleverne og skolerne er jo vildt glade for pensionisterne, og jeg er sikker på, at pensionisterne også er glade for at være på skolerne. Det er det gensidige forhold, jeg synes, der er det smukke, siger hun.