Det er på spil i Lemvig

Kører forrest, men luften siver ud af hjulene.

(Foto: © Foto: Henrik Vinther Krogh / COMPLOT.DK, COMPLOT.DK)

Det går generelt godt i Lemvig Kommune. Økonomien ser solid ud. Der er masser af gang i erhvervslivet og derfor jobs til mor og far, mens skolebørnene har den højeste trivsel i landet ifølge den seneste Nationale Trivselsundersøgelse. De ansatte i kommunen er næsten aldrig syge (Ugebrevet A4), man er rollemodel inden for grøn energi, og politikerne er stort set enige om, hvordan kommunen skal drives. Tilbage er blot den klassiske, men væsentlige udfordring med et faldende befolkningstal.

Lemvig Kommune har siden sidste valg mistet 767 borgere, hvilket svarer til 3,64 procent på fire år. Det er på landsplan kun overgået af tre andre kommuner, som endda kan være svære at sammenligne med: Christiansø (16,3%), Ærø (4,5%) og Lolland (4,1%). For hver borger, der forvinder, mister kommunen 50.000 kroner i bloktilskud, og der er jo stadig lige mange veje, kyststrækninger og så videre, der skal vedligeholdes. Samtidig er der med den lave ledighed en konstant mangel på arbejdskraft i Lemvig Kommune. Derfor er tiltrækningen af nye borgere så afgjort den opgave, der helt automatisk bliver nævnt som det første, når politikerne skal sætte ord på Lemvig Kommunes udfordringer i årene, der kommer.

Venstres borgmester med tatoveret førertrøje

Venstre har absolut flertal i den nuværende kommunalbestyrelse med 12 ud af 21 pladser. For enden sidder borgmester Erik Flyvholm fra Harboøre, og han sidder sikkert. Venstre har haft borgmesterkæden i Lemvig i en evighed, mens Erik Flyvholm selv i sin tid blev valgt som borgmester på den dominerende lokalliste i den daværende Thyborøn-Harboøre Kommune. Ved kommunesammenlægningen i 2007 fik den nu 55-årige fiskersøn og far til fire fra Harboøre borgmesterkæden om halsen som spids for Venstre, og den har han haft på lige siden.

Borgerligt præsidentvalg i 2013

Ved seneste valg for fire år siden stillede Konservatives Orla Østerby fra Bækmarksbro sig frem som et borgerligt alternativ til den siddende venstreborgmester. Det blev reelt til et såkaldt præsidentvalg, hvor folk i stemmeboksen stillede sig bag én af de to. Det ramte muligvis den røde fløj i kommunen, der blev lidt glemt i valget mellem de borgerlige. Det var sammen med en landspolitisk krise hos SF medvirkende til, at Venstre endte med absolut flertal i kommunalbestyrelsen.

Orla Østerby sidder i dag i Folketinget som suppleant for Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, da han nu er justitsminister i regeringen. Østerby genopstiller dog til kommunalvalget.

Hos Socialdemokratiet stiller Kenneth Bro, Lemvig, op som partiets borgmesterkandidat for tredje gang.

Forsvundne navne sætter mange stemmer i spil

Det er paradoksalt nok kandidater, der ikke er med, der gør det mest spændende på valgaftenen, da den ellers så stabile ligning indeholder flere ubekendte faktorer. Den tidligere borgmester i Lemvig, Jørgen Nørby fra Nørre Nissum, har valgt ikke at genopstille, da han vil koncentrere sig om regionsrådet. Det efterlader 619 personlige stemmer fra sidste valg, som Venstre meget gerne vil holde fast i.

På den anden fløj har den socialdemokratiske stemmesluger (403 stemmer) i Gudum, Gitte Fiskbæk, valgt at stoppe i politik. Og så har SF måttet sadle om, efter at den tidligere folketingspolitiker Kristen Touborg mistede livet i en trafikulykke tidligere på året. Den populære politiker var spidskandidat for SF til dette kommunalvalg og ville givetvis have trukket rigtigt mange stemmer i både Gudum og resten af kommunen. Ny spidskandidat for SF er den økologiske landmand Arne Noe fra Vandborg, der ved seneste valg var blot 40 stemmer fra at genvinde sin plads i kommunalbestyrelsen. SF’s ene medlem af den nuværende kommunalbestyrelse, Elisabeth Moltke, genopstiller ikke.

Det gør til gengæld gymnasielærer Gitte Winther Jeppesen som ny spidskandidat for Radikale, mens Nye Borgerlige denne gang også er at finde på stemmesedlen med Allan Berg som spidskandidat.

Skolerne er fredet i valgkampen

Skolelukninger er ofte et tema i en kommunal valgkamp, men ikke i Lemvig i denne omgang. Kommunalbestyrelsen har vedtaget, at en skole er fredet, hvis den har 75 elever. Modsat vil den blive lukket, hvis den i flere år kommer under minimumsgrænsen. Det har betydet, at skoler, forældre og politikere ved, hvad de skal forholde sig til. Og dermed forventer ingen, at skolelukninger bliver et tema.

I det hele taget virker det til, at der er bred politisk enighed om kursen i Lemvig Kommune. Økonomien har det godt, og man kan bryste sig af at være med i førerfeltet på flere af de kommunale nøgletal. Men trods succesen er det et faktum, at luften siver i hjulene, der ellers snurrer sig lystigt rundt.

Lemvig Kommune har de seneste fem år mistet omkring 1000 indbyggere, og det gør ondt. Kurven er godt nok fladet lidt ud det seneste år, men alle er enige om, at det faldende befolkningstal er kommunens store udfordring. Så spørgsmålet er, hvor mange forslag til løsninger på det, vi vil se i valgkampen.

Ellers er valgets mest klare spørgsmål nok i sin enkelthed, om den siddende borgmester Erik Flyvholm og Venstre vil beholde det absolutte flertal i kommunalbestyrelsen.