Det er på spil i Lejre

Økologisk landkommune i Sjællands smørhul.

(Foto: © kristian Juul Pedersen, Scanpix)

Når børnehavebørnene i Lejre skal have æg på rugbrødsmadderne, er de selv med til at hente æg fra børnehavens høns, og i alle kommunens køkkener er tomater, smør, franskbrød og spaghetti med kødsovs nu 70 procent økologisk.

Økologien og den grønne dagsorden er en af de ting, der har kendetegnet de seneste år i Lejre, hvor SF har haft roret. Den linje kan dog være ved at skifte efter næste valg, for det er langt fra sikkert, at det røde flertal fortsætter.

Den lille landkommune ligger mellem Roskilde, Køge, Holbæk og Ringsted ud til både Isefjord og Roskilde Fjord og er omgivet af masser af naturområder.

Kommunen er sammenlagt af de mindre kommuner Hvalsø, Lejre og Bramsnæs og består af 49 landsbyer. Indbyggerne er ressourcestærke og har valgt det landlige liv til, mens mange af indbyggerne dagligt pendler til København.

Men trods kigget mod København er lokalpatriotismen stor. Frem mod kommunalvalget kommer derfor især geografien til at spille ind på de emner, der får plads i spalterne og på valgmøderne. Bor man i Kirke Hyllinge, er især byggeriet af almene boliger på Ryttergårdens areal et centralt tema, mens det i højere grad handler om byudvikling af især hovedgaden, hvis man bor i Hvalsø.

Politisk bliver det allermest nervepirrende dog spillet om arven efter den populære eks-borgmester Mette Touborg, for hvem kommer til at overtage hendes mange personlige stemmer ved dette valg? Det er bestemt ikke givet, at de går til den næste på SF’s liste.

Farvel til stemmesluger – og måske farvel til den grønne profil?

Lejre har været Venstre-ledet frem til 2009, hvor SF nærmest ryddede bordet ved et jordskredsvalg, da partiet gik fra 1 til 6 mandater. Også ved kommunalvalget i 2013 strøg SF til tops, især på grund af borgmester Mette Touborg.

Hun fik ved sidste kommunalvalg næsten en tredjedel af alle stemmerne i Lejre, og blev efter valget landets eneste SF’er med magten over en kommune. Men efter syv år som borgmester i Lejre valgte hun i 2016 at trække sig fra hvervet til fordel for en direktørstilling i Københavns Kommune.

Borgmesterkæden overgik da til socialdemokraten Carsten Rasmussen – helt i tråd med den aftale der var indgået under konstitueringen. Nu hvor Touborg er væk, bliver det derfor interessant, hvor mange af hendes stemmer partiet kan trække.

Den nye SF-spidskandidat, Mikael Ralf Larsen, fik ved sidste valg kun 104 personlige stemmer mod Mette Touborgs godt 4.700, og det helt store spørgsmål bliver, hvor alle Touborgs mange stemmer ender ved dette valg.

Hvis ikke SF kommer sejrrigt ud af valget, kan borgmesterkontoret meget vel ende med at overgå til Venstres spidskandidat Line Holm Jacobsen. Ved sidste valg var det nemlig enkelte mandater, der afgjorde, at flertallet blev rødt og ikke blåt.

Derudover er en række nye partier i år klar til at tage kampen op om stolene på rådhuset.

Alternativet stiller op med flere kandidater og kan måske tænkes at trække en eller flere pladser – ikke mindst fra SF som nu står uden den samme stærke leder, som har båret de sidste to valg.

Nye Borgerlige stiller også op lige som den nystartede borgerliste Ny Lejre, der især har fokus på de mindre landsbysamfund og på vækst i kommunen.

Partierne har samlet sig i to store valgforbund. Det ene består af de borgerlige partier Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Borgerlisten Ny Lejre.

Det andet valgforbund består af partierne Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet.

De store valgemner bliver almene boliger, kommunens grønne profil og udstykningen af en række grunde

Almene boliger: Slaget kommer blandt andet til at stå om, hvor mange almene boligbyggerier der skal ligge i Lejre. Her er linjerne trukket op, så de røde partier mener, at der skal bygges flere hundrede nye almene boliger, mens de klassisk borgerlige partier mener, at man bør klappe hesten og blande nybyggeriet mellem almene boliger, andelsboliger og ejerboliger. Ikke mindst er striden betinget af en kamp for at få flere børnefamilier til kommunen uden samtidig at lade de ældre i stikken.

Økologi: Lejre har i mange år – ikke mindst drevet af Mette Touborg og SF - trukket kommunen i en grøn, økologisk retning. Men spørgsmålet er, om den dagsorden fortsat vil være central, hvis der efter valget er et blåt flertal. Noget tyder på, at de borgerlige partier ikke er helt så forhippede på at prioritere økologien, som de røde partier er.

Udstykning af skoler: Noget der kan få borgerne i Lejre op i det røde felt, er diskussionen om udstykningen af en række grunde, herunder Allerslev Gl. Skole, hvor borgerne frygter, at de smukke, gamle bygninger bliver revet ned. Kommunen har allerede sat grunden til salg, og tanken om at der kan blive opført eksempelvis boliger i stedet, har fået mange hundrede borgere til at samle underskrifter sammen for at bevare bygningerne. Politikerne kommer derfor – om de vil det eller ej – til at tage stilling til den borgerdrevne problematik.