Kolding er blandt landets ti største kommuner, når man måler på indbyggertallet. Kolding er hovedbyen i kommunen, hvor de fleste indbyggere bor.
Kolding er præget af historie og kultur.
Koldinghus er et vartegn i byen, der kan ses over det meste af byen. Det blev grundlagt i 1200-tallet, hvor det var kongeslot. I 1808 brændte det. Siden stod det længe som ruin. Det blev siden restaureret. I dag er der museum.
Christiansfeld ligger også i kommunen. Bygen er udpeget som UNESCO Verdensarv. Byen blev grundlagt i 1773, og den blev bygget som en idealby med særlig arkitektur og byplan. Det fik den på verdensarvslisten i 2015 efter lang tids arbejde for det.
Kolding By er også præget af et rigt kulturliv med designskole, kunstmuseet Trapholt, kulturcentret Nicolai og teatret Mungo Park.
Ellers satser Kolding, som mange andre kommuner i Trekantområdet, på at have et godt klima for erhvervslivet.
Byen har også en afdeling af Syddansk Universitet. Kommunen gør en del for at skabe et godt studiemiljø for de studerende, som den godt vil holde på.
I det hele taget gør Kolding Kommune en stor indsats for at trække flere borgere til kommunen.
Borgmester satter stopper for socialdemokratisk styre
Kolding havde i 47 år socialdemokratiske borgmestre. Det varede indtil 2009, hvor det lykkedes Venstre at få borgmesterposten. Jørn Pedersen blev Koldings nye borgmester. Han har siddet på posten siden, og han stiller op igen. Han fik ved valget i 2011 det største antal personlige stemmer i P4 Trekantens dækningsområde. Det blev til 10.980 personlige stemmer.
Søren Rasmussen fra Dansk Folkeparti er viceborgmester i Kolding.
I det nuværende byråd har Venstre og de Konservative et absolut flertal på 13 af 25 pladser i byrådet.
Dansk Folkeparti har tre mandater. Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og de radikale har 9 mandater.
Det er sandsynligt, at Venstre igen kan få borgmesterposten. Socialdemokraternes spidskandidat Christian Haugk udfordrer borgmesteren. Det kræver dog, at en del stemmer skal flyttes i forhold til sidste valg.
Bliver stemmerne flyttet, skal socialdemokraterne sandsynligvis lave en konstituering, der favner både de Radikale, Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti.
Så hvis der ikke ændrer sig noget markant i stemmefordelingen ved valget, så bliver borgmesteren nok igen Jørn Pedersen.
Ved valget i 2013 var alle partiet med i konstitueringen.
Skoler, ældre og kultur kan blive valgkampsemner
Det bliver de traditionelle emner, der kommer til at præge valgkampen i Kolding.
Diskussionen kan gå om, hvor mange ressourcer, der skal bruges på kultur i forhold til traditionel velfærd som ældreområdet, skolerne og børnehaverne.
Nogle politikere vil gerne diskutere, om der er personale nok i daginstitutionerne. Kvaliteten i skolerne er også et emne, der optager flere af partierne.
Hvordan kommunen skal tiltrække og fastholde flere borgere er også noget af det, politikerne vil diskutere i valgkampen. Det kan være ved at gøre Kolding som studieby mere attraktiv med campusområde og studieboliger.
Politikerne vil også diskutere erhvervslivets udfordringer, og hvordan der kan skabes flere arbejdspladser i byen.