Det er på spil i Køge

Københavner-lillebror med vokseværk.

(Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

Huspriser i eksplosiv stigning vidner om, at havudsigt og landsbystemning i en by som snart kun er 20 minutter fra hovedstaden er en vindende cocktail. Køge er blevet trendy, hvis man skal lytte til diverse medier, som i løbet af de seneste år har placeret Køge som hovedstadens lillebror og en magnet for tilflyttere og udvikling.

Og der er gang i Køge. Byggerierne skyder op med nyt universitetshospital, en udvidelse af den gamle by med nye butikker og en station nord for Køge, som sammen med den nye Ringstedbane, der åbner til næste år, gør det nemmere og hurtigere at tage turen mellem Køge og København.

Det betyder nye arbejdspladser og flere tilflyttere til kommunen, og den vækst arbejder politikerne lige nu på at udnytte.

I kommunens 33 landsbyer er der dog et udbredt ønske om også at få del i den vækst – noget som politikerne også kommer til at forholde sig til i valgkampen.

Men på trods af nybyggeri og vækst holder man i Køge fast i den mere end 700 år gamle bys historie, og dagene går deres vante gang med torvedage onsdag og lørdag, hvor man kan købe frisk fisk, bagerbrød, smykker og blomster. Den gamle bykerne med bindingsværkshuse og middelalderbygninger bliver der heller ikke lavet om på – det er politikerne enige om.

I det hele taget er politikerne i byrådet enige om mange ting. De har netop landet et bredt budgetforlig mellem alle partierne bortset fra Liberal Alliance og Enhedslisten. Et budget der peger i retning af, at man vil renovere bygninger, løfte børneområdet og sætte ind over for det stigende problem med bander i almene boligområder.

Emner som alle bliver relevante i den kommende valgkamp.

Borgmester fra mini-parti åbner for mange søde borgmesterdrømme

Sidste valg endte i et højdramatisk konstitueringsspil, hvor to medlemmer af Dansk Folkeparti valgte at hoppe fra en alliance, der pegede på socialdemokraten Marie Stærke som borgmester og i stedet sende borgmesterkæden om halsen på den konservative Flemming Christensen.

Dermed satte han en stopper for 90 års socialdemokratisk styre i Køge, og med kun to konservative mandater i byrådet har han skullet manøvrere rundt med større og stærkere partier, og forligene har derfor langt hen ad vejen været midtsøgende.

Desuden har den forgangne periode budt på flere partiskifter i byrådet. De to medlemmer af Dansk Folkeparti blev ekskluderet af partiet lige efter valget, fordi de gik bag ryggen på deres gruppeformand og bakkede op om en konservativ borgmester. De er nu rykket til Venstre.

Derudover er et enkelt Venstremandat flyttet til Liberal Alliance, og Marie Stærkes gamle rival i Socialdemokratiet, Thomas Kielgast, er nu blevet indlemmet i SF’s gruppe og går selv efter borgmesterposten.

Selvom skårene er klinket efter de brudte løfter og nye alliancer fra sidste valg, bliver det alligevel spændende, hvilken valgnat og forhandling de folkevalgte skal ud i denne gang.

Meget tyder på, at ingen kan føle sig sikker på hverken borgmesterposten eller andre politiske aftaler, før byrådet mødes første gang i december. Ikke mindst fordi de små partier har fået øjnene op for, at man kan få meget magt – måske oven i købet en borgmesterpost – med bare to mandater, sådan som de Konservative gjorde det.

Det betyder, at udover de oplagte kandidater fra Socialdemokratiet, Venstre og de Konservative, stiller SF’s nye spidskandidat, Thomas Kielgast, sig også klar, lige som Liberal Alliances Jeppe Lindberg måske vil gøre det. Ingen er for alvor helt ude af spillet i Køge.

Valgemnerne bliver især tryghed, landsbyerne og renovering

Tryghed: Efter at banden Loyal to Familia er begyndt at rekruttere i Køge og blandt andet henvender sig til skoleelever, har det været et hedt emne, hvordan man skal få bugt med bandemedlemmerne.

I det nyligt vedtagne budget har man sat penge af til forebyggende arbejde i Køges almene boligområder, og alle partierne har deres ønsker om, hvordan trygheden øges i Køge. Både Venstre og de Konservative mener, at man skal bruge værktøjerne fra regeringens bandepakke, som blandt andet giver mulighed for at udvise bandemedlemmer fra boligområder.

Landsbyerne: Der har været meget fokus på Køge by de seneste år med udvikling, byggeri og investeringer. Nu må det være landsbyernes tur, mener indbyggerne selv, og mange af politikerne giver dem ret.

En af de ting politikerne dog ikke er helt enige om, er hvorvidt det skal være muligt for virksomheder at købe grunde i de små byer. Ja, mener Venstre, som gerne vil hjælpe erhvervslivet. Kun hvis naboerne er enige, mener blandt andet de Konservative og SF.

Renovering: Mens man har bygget det ene nye projekt efter det andet, står en lang række bygninger i kommunen lidt forsømte hen, og mange steder er der brug for renovering.

Senest har Vemmedrupskolen, som er plaget af både skimmelsvamp og asbest, fået penge til renovering i næste års budget, men generelt bliver det en prioriteringssag, hvor meget og hvornår der skal renoveres i kommunen – og ikke mindst hvor man skal begynde.