Sagen om spidskandidaten Anna Mee Allerslevs private brug af Københavns Rådhus' lokaler og embedsværk forstærker udsigten til et dårligt kommunalvalg for Radikale Venstre.
Det vurderer Rune Stubager, der er valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, på baggrund af sagen om beskæftigelses- og integrationsborgmesterens bryllupsreception, der er blevet oprullet i BT.
- Det kan få den ultimative konsekvens, at Radikale Venstre står med endnu færre medlemmer i borgerrepræsentationen efter valget. Partiet må i forvejen regne med en tilbagegang, fordi Alternativet for første gang stiller op til et kommunalvalg, siger han til DR Nyheder.
Rune Stubager henviser til folketingsvalget i 2015, hvor Alternativet i en forrygende debut fik 4,8 procent af stemmerne - især på bekostning af Radikale Venstre. En tredjedel af partiets vælgere var tidligere radikale vælgere, viste en måling foretaget af Epinion for DR.
- Alternativet står særdeles stærkt i byerne. Og samtidig har partiet en ny politisk kultur med forholdet mellem politikere og vælgere som en del af deres platform. Og derfor kunne man godt forestille sig, at den her sag vil ramme de radikale ekstra hårdt i hovedstaden, siger Rune Stubager.
Tøjsager kostede Venstre dyrt
Valgforsker Rune Stubager kender ikke til andre sager fra kommunalpolitik, hvor man har kunnet dokumentere en vælgertilbagegang på baggrund af en politikers personsager alene.
Men han nævner sagerne om statsminister Lars Løkke Rasmussens luksusrejser for klimafonden GGGI's regning og Venstres betaling af hans private tøj, som vælgerne straffede ved folketingsvalget i 2015.
Efterfølgende påviste Rune Stubager og hans kollega Kasper Møller Hansen, der professor i statskundskab ved Københavns Universitet, i bogen 'Oprør fra udkanten - Folketingsvalget i 2015', at Venstre-formandens dårlige image kostede partiet 180.000 stemmer.
- Det var ligeledes sager om offentlige goder, hvor den forskning, jeg selv har været med til at lave, tyder på, at det var med til at påvirke Venstres valgresultat negativt. Sagerne er også blevet udlagt som medvirkende til, at Venstre gik tilbage ved europaparlamentsvalget i 2014, siger Rune Stubager.
Erkendelse er måske for sent
I forhold til Anna Mee Allerslevs lån af rådhusets lokaler og brug af embedsfolk til praktiske formål i forbindelse med borgmesterens bryllypsreception, forstærkes De Radikales problemer af, at hun også er spidskandidat for sit parti, vurderer valgforskeren.
Det kan samtidig vise sig at være for sent, at beskæftigelses- og integrationsborgmesteren først forleden tilbød at betale de 65.000 kroner, som det ville have kostet en almindelig borger at leje rådhuslokalerne.
- Nu har hun selv tilbudt at betale flere beløb tilbage. Men skaden er måske sket i forhold til at nogle vælgere vil spørge, hvordan hun kunne finde på det her i første omgang, siger Rune Stubager.
Radikal kandidat trak støtten
I Anna Mee Allerslevs bagland har opbakningen slået revner. I går meddelte partiets nummer fire på kandidatlisten til Københavns Borgerrepræsentation, Randi Hjortsholm, at hun ikke længere støtter spidskandidaten.
- Den her sag er så etisk forkert, at jeg er nødt til at sige, uanset om det er upraktisk for vores kampagne, at jeg menneskeligt ikke kan stå inde for det, sagde hun lørdag til Ritzau.
De 14 øvrige kandidater på den radikale listen har søndag understreget, at de bakker Anna Mee Allerslev op. Men over for Ritzau ønsker ingen af dem dog at kommentere, hvorvidt de synes, sagen om gratis leje af rådhusets hal var udtryk for god dømmekraft.
DR Nyheder har søndag forgæves forsøgt at få en kommentar fra Anna Mee Allerslev. I stedet fortæller gruppeformand for Radikale Venstre på Københavns Rådhus, at sagen har fyldt meget for medlemmerne i hovedstaden.
- Anna Mee har dog selv sagt, at hun er blevet klogere og har betalt for lejen af lokalet. Nu ser vi fremad sammen. Vi håber, at det også betyder noget for københavnerne, hvilken politik, vi har stået for de sidste otte år, udtaler han.