Mange tårne springer ind på nethinden, når man nærmer sig Kalundborg. Vor Frue Kirke er den eneste i landet med hele fem tårne. Der er også en Venstre-borgmester som fyrtårn i spidsen for alle landets kommuner i Kommunernes Landsforening, KL. Og så naturligvis de fyrtårne, kalundborgenserne lever af: tusindvis af private arbejdspladser på NOVO, Statoil og Asnæsværket, der tilsammen gør Kalundborg til det stærkeste erhvervsområde uden for hovedstaden.
Og byrådet bærer ved til det bål, der får erhvervslivet til at flamme over hele Nordvestsjælland: ny vej til den nye station ved Novo Nordisk, containerboliger til de mange nye ingeniørstuderende, som er startet i Kalundborg efter mange års kamp for kvalificeret og veluddannet arbejdskraft til virksomhederne, og samarbejde med boligselskaber om lejligheder til de højtuddannede foruden netværk med for eksempel gymnasier for at skaffe arbejdspladser til ægtefæller.
Skoler i landsbyerne
Færgehavnen i Kalundborg døde med Storebæltsforbindelsens fødsel. Men lige nu arbejder bystyret på en helt anden type passager-trafik, der tænder julelys i øjnene på erhvervslivet og de handlende: Købestærke krydstogt-turister. En helt ny Vesthavn til de enorme krydstogtskibe er under planlægning.
Skolerne i Kalundborg Kommune er et kapitel for sig – hele 17 selvstændige skoler. Et enigt byråd vil ikke nedlægge skoler, så længe forældrene ønsker dem. Filosofien er, at der skal være skoler i de små byer, så unge familier gider flytte til. Kalundborgs skoler har en klassekvotient på 19,1 – den laveste i området.
Til gengæld har Kalundborg den højeste indtægt på erhvervsskatter i området, og byen er verdensberømt for genbrug af industriaffald og udnyttelse af spildvarme.
Markant blåt flertal
I dag er det næsten umuligt at forestille sig, at Kalundborg har haft SF-borgmester Tommy Dinesen i spidsen. Men det er adskillige valg siden. Venstremanden Martin Damm sidder sikkert i sadlen med støtte fra Dansk Folkeparti og de Radikale. De borgerlige sidder også på alle formandsposter.
Socialdemokraterne har mistet gruppeformand Hanne Brøndel, der døde perioden. Den nye borgmesterkandidat er socialdemokraternes Gunver Jensen, der er en dygtig kommunalpolitisk slider. Men hun levnes ikke mange chancer for at vippe Martin Damm af pinden. Socialdemokraterne har haft svært ved at finde kvalificerede kandidater til listen og har på den baggrund fået dispensation til at opstille Socialdemokratiets Kirsten Rask både til regionen og byrådet.
Den gamle Bjergsted-borgmester og landsbymand Ole Glahn genopstiller for de Radikale.
Det hævdes, at Martin Damm har været særdeles nærværende hjemme i Kalundborg til trods for den krævende post som KL-formand. I hvert fald afslører de kommunale nøgletal, at han lægger sig i selen for at Kalundborg ikke sprænger nogle rammer. Der er sparet i administrationen, men det er sket i samarbejde med medarbejderne.
Valgtemaer
Liv i landsbyerne – ingen hovsabesparelser som i Slagelse og Holbæk. Flere penge til små børn og skolestart.