Det er på spil i Hvidovre

Arbejderkommune med foreningsliv og et væld af tilflytterfamilier.

(Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Der er fyldt godt op på tilskuerpladserne, selvom temperaturen i sportshallen minder om vinter. Hvis der er noget, der kan samle Hvidovres borgere, er det kommunens store sportshold som f.eks. Hvidovre Fighters, der spiller i landets bedste ishockeyrække, og 2. divisions-fodboldklubben Hvidovre IF.

Sport og frivillige foreninger er i det hele taget noget, som Hvidovre har i stor stil, og som borgerne sætter pris på. Fra kajak-, curling- og atletikklubber til børneteater og ældreråd.

Derfor er det ikke underligt, at et af de centrale temaer i valgkampen bliver balladen om byens motionscenter, som kommunen har valgt at lukke og blandt andet udleje delvist til en atletikklub. Det har betydet, at sure motionister er mødt op til kommunalbestyrelsens møder, og at debatten langt fra er slut.

Men pengene skal findes i en kommune, hvor der i disse år falder færre penge af fra de andre kommuner i forbindelse med udligningsordningen, og de penge har man blandt andet fundet ved at lukke to af kommunens skoler for nogle år siden – igen en beslutning som politikerne er dybt uenige om.

Skolepolitikken kan vise sig også at vende tilbage på dagsordenen til november. For det vælter til med børnefamilier fra København, som kan få flere kvadratmeter og mere natur i den lille forstadskommune vest for København, og de nye beboere skal have steder at sende deres børn hen.

Opbrud i den socialdemokratiske bastion

Hvidovre er en klassisk, mørkerød arbejderkommune, som har en lang historie med socialdemokrater i borgmesterstolen. Tidligere havde partiet absolut flertal, men de seneste to perioder har man haft brug for at gå sammen med Dansk Folkeparti for at nå op over de magiske 12 mandater.

Dette flertal har dog i den seneste periode mødt en del modstand, ikke mindst fordi en gruppe af oppositionspartier, herunder lokallisten Hvidovrelisten og de Konservative, havde håbet på sammen med Dansk Folkeparti at kunne vippe borgmester Helle Adelborg af pinden. Det blev som bekendt ikke til noget, men ønsket lever stadig, og i hvert fald er uenighederne på rådhuset så store, at samarbejdet generelt opleves som noget besværet.

Ser man tilbage i historiebøgerne, har Socialdemokratiet dog nok ikke noget at frygte fra de politiske modstandere fra de borgerlige partier og den populære Hvidovrelisten, som ved sidste valg fik knap 12 procent af stemmerne.

Efter en periode med flere og flere tilflyttere fra København kan det dog uanset hvad blive interessant at se, om valgresultatet begynder at pege i en ny og måske mere rød-grøn retning i forhold til den klassiske Hvidovre-vælgers stensikre kryds på liste A eller O.

Et lukket motionscenter, boligbyggeri og diskussionen om skattelettelser eller velfærd

Motionscenter: Det var ikke bare et træningscenter, men et socialt samlingssted og et fællesskab for ældre og andre, der ellers ikke ville få rørt sig. Sådan lyder argumentet fra de politiske partier med Hvidovrelisten og SF i front, der er frustrerede over, at kommunen har valgt at lukke byens motionscenter. Det var en gigantisk underskudsforretning og den eneste løsning, lyder modargumentet fra blandt andet Socialdemokratiet. Men de mange motionister protesterer stadig, og en af talspersonerne stiller tilmed op for Hvidovrelisten, så de sidste ord er næppe sagt i den sag.

Skat eller velfærd: Skal der bruges penge på at lette skatten eller på de blødere områder som børn og ældre, er det andet helt store spørgsmål i Hvidovre. Mens Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti slår på tromme for at bruge midlerne på at frede ældreområdet, vil Venstre, Konservative og Hvidovrelisten meget hellere tale om at sænke grundskylden og skatten på erhvervsejendomme. Desuden mener oppositionen, at de tidligere skolelukninger var en stor fejl, og at man bør overveje at genåbne dem, mens Socialdemokratiet holder fast i, at det er lykkedes – helt som det var hensigten – at højne kvaliteten på de ni resterende skoler.

Boligbyggeri: I en kommune, som er helt udbygget, men hvor der stadig flytter folk til, er det naturligvis også på dagsordenen, hvordan man skaffer flere boliger. Under den kommende valgkamp kommer især boligbyggeriet på Kvickly-grunden på Hvidovrevej til at fylde. For hvor højt er for højt, og hvor meget skal man bygge, slås de to fløje også om.