Det er på spil i Holstebro

Flere års byggeboom er slut: Nu satser byrådet på varme hænder.

Byggeboom i byen

Siden sidste kommunalvalg i 2013 har der været tryk på kedlerne i Holstebro. Store byggerier skyder op overalt. Motorvejen er næsten færdig. Midt- og Vestjyllands Politi har fået et nyt, stort hovedkvarter. Center for Sundhed åbner snart for 11.000 m2 sundhedstilbud. Tre byskoler får et stort million-løft, og skalbygningen til Dansk Talentakademi står klar ved siden af Musikteatret og Dansens Teater.

Men nu letter byrådet på speederen, og efter valget skal vi ikke forvente, at der bliver brugt meget på anlægsudgifter. I stedet skal der mere fokus på de klassiske kommunale områder: ældre-, social- og børneområdet.

Præsidentvalg med én præsident

Holstebro kommune har i mange år været en kommune, hvor Venstre og Socialdemokraterne har kæmpet om borgmesterposten. I 2013 stod valget mellem den siddende borgmester, H.C. Østerby (S), og Venstres spidskandidat og nuværende udviklingsminister, Ulla Tørnæs. H.C. Østerby vandt valget med imponerende 10.042 personlige stemmer. Det var næsten 30 procent af alle afgivne stemmer.

Meget tyder på, at H.C. Østerby bliver genvalgt. Både SF og Radikale peger på ham, og på den anden side af byrådssalen venter Dansk Folkeparti med at vælge mellem Venstre og Socialdemokratiet til selve valgnatten. Samme budskab kommer fra Konservative, som ikke sidder i byrådet nu, men som ventes at komme ind med mindst ét mandat.

Dertil kommer, at Venstres spidskandidat, social- og sundhedsudvalgsformand Jens Kristian Hedegaard, kommer fra Vemb-egnen – og det er svært at blive valgt som borgmester i Holstebro, hvis man ikke er holstebroer. Samtidig blev Jens Kristian Hedegaard blandt andet borgmesterkandidat, fordi ingen andre ønskede den post.

Flere partier på vej

Præsidentvalget mellem Tørnæs og Østerby i 2013 gik hårdt ud over de andre partier i byrådet. Konservative mistede alle tre mandater. SF mistede to ud af tre. Radikale gik fra to til ét mandat, og Dansk Folkeparti tabte et af tre mandater.

Denne gang ser det dog ud til at de små partier vil erobre terræn. Et valgforbund mellem Konservative, Kristendemokraterne og Fælleslisten vil sandsynligvis sikre Konservative et mandat og valgforbundet mellem Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten vil måske være gavnligt for Radikale, der kan få et ekstra mandat.

Skolerne og slagterigrunden fylder i valgkampen

Konflikten mellem land og by, som man både ser landspolitisk og i mange kommuner, fylder ikke meget i Holstebro, selvom kommunen er en landkommune, der er domineret af én stor købstad. Indbyggerne i de tidligere centerbyer, Vinderup og Ulfborg, accepterer, at væksten i kommunen skal drives fra Holstebro.

Derfor ser det ud til, at valgets temaer skal findes inden for bymurene:

I denne valgperiode besluttede et enigt byråd at se på Holstebro bys folkeskoler som ét skoledistrikt. Det medfører, at tre skoler er lukket (Sct. Jørgens Skole, Ellebæk Skole og Birkelundsskolen). Birkelundsskolen genopstår som en ny, stor, ombygget profilskole med navnet ”Nørre Boulevard Skolen”. Skolen skal, sammen med Rolf Krake Skole og Sønderlandsskolen, tiltrække elever baseret på deres interesse-områder og IKKE hvor i byen, de bor. Målet er blandt andet at fordele de tosprogede børn på alle byens skoler, så den tosprogede andel bliver mere ligeligt fordelt.

Det mål har en ny friskole imidlertid sat en kæp i hjulet for. Vestbyens Friskole er opstået i asken af Ellebæk skole og har tiltrukket 140-150 primært etnisk danske børn. Det får nu politikere fra flere partier i byrådet til at rasle med sablerne og kritisere skolen for ikke at tage socialt ansvar overfor de tosprogede. Forslagene går på alt fra at animere skolen til at tage ansvar og straffe den økonomisk til at skrue ned for samarbejdet mellem skole og kommune.

Også slagterigrunden kommer til at fylde i valgkampen. Den store grund og de resterende bygninger, som Danish Crown efterlod i midten af byen i 2009 er i mellemtiden blevet indtaget af et skater- og ungdomsmiljø, som byrådet støtter økonomisk.

Socialdemokraterne ser på miljøet og slagterigrunden som kommunens kultur- og erhvervsprofil 2.0, mens Venstre hellere skruer ned for pengetilførslerne og er bange for at smide gode penge efter dårlige.