Det er på spil i Høje-Taastrup

En procent af Danmark på godt og ondt.

(Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN, Høje Taastrup Kommune)

Høje-Taastrup er én af hovedstadsområdets største og mest grønne kommuner både i naturmæssig og politisk forstand.

Omkring to tredjedele af kommunen er dækket af åbent land og skove, mens resten er en underlig blanding af store almene bebyggelser, store områder med parcelhus- og ejerboliger og så en række landsbyer.

Politisk er det de Konservatives grønne C-logo som dominerer, og partiets profilerede borgmester Michael Ziegler karakteriserer sin mangfoldige hjemkommune som ”En procent af Danmark på godt og ondt”.

Høje-Taastrup har i flere år været kåret som den mest erhvervsvenlige kommune i hovedstadsområdet ifølge Dansk Industris årlige analyse af erhvervsklimaet. Der er mange virksomheder inden for bl.a. finans og forsikring, IT og logistik og transport, og samtidig ligger der også en hel del små og mellemstore håndværks- og produktionsvirksomheder. Og de har det godt: Inden for de seneste år er der skabt cirka 9000 flere arbejdspladser.

Der er flere store byggerier i gang bl.a. den nye bydel Nærheden i Hedehusene, som også får en ny skole. Men det største projekt er Nordic Water Universe – et milliardprojekt, som skal blive verdens femtestørste vandland med indendørs aquapark, ferieboliger og naturpark. Og så har byrådet vedtaget en ambitiøs dagsorden for kommunens udsatte boligområder Gadehavegård, Taastrupgaard og Charlottekvarteret, som inden år 2025 skal være fjernet fra regeringens ghettoliste.

Den grønne ø i det røde Vestegns-hav

Høje-Taastrup er en sjælden konservativ bastion på Vestegnen. Siden tresserne har de Konservative og Socialdemokratiet kæmpet om borgmestersædet, men siden 2006 har Michael Ziegler siddet for bordenden. Og han er populær: Ved valget i 2013 fik de Konservative 41 procent af stemmerne, og for Michael Ziegler var valget en stor personlig sejr, da han formåede at få flere stemmer end ved forrige valg på trods af hans hovedrolle i lærerkonflikten.

Med 31,8 procent af alle afgivne stemmer i kommunen indtog han faktisk andenpladsen over de største stemmeslugere i Danmark, efter at 8.072 borgere havde stemt på ham. Han kan håbe på, at populariteten denne gang får et nøk opad, når det generelt er opgangstider.

Udover at være uhyre populær på hjemmebanen er Michael Ziegler også en landspolitisk profil i Kommunernes Landsforening. Hvem husker f.eks. ikke skænderiet på landsdækkende TV med lærerforeningens formand Anders Bondo Christensen, da Michael Ziegler som chefforhandler for KL skulle aftale folkeskolelærernes løn- og arbejdsforhold i folkeskolereformen?

De ni konservative mandater rækker ikke til et absolut flertal i byrådet, men aftalen med Dansk Folkepartis to medlemmer sikrer lige akkurat flertallet, som så kan forhandles bredere efterfølgende.

Den erfarne borgmesters udfordrer er ny: Socialdemokraten Peter Faarbæk har to gange forgæves forsøgt at komme i byrådet, men da hans forgænger som spidskandidat - 2. viceborgmester Thomas Bak - ikke kunne besejre den siddende borgmester, var det tid til forandring, mente socialdemokraterne.

Så nu bliver Peter Faarbæk kastet for løverne. Han betegnes som retorisk dygtig, men han skal virkelig også have talegaverne på plads, hvis han skal nedlægge den konservative løvekonge. Og den socialdemokratiske spidskandidat er på forhånd klar over, at det nok kræver mere end et enkelt skud i bøssen at få ram på rivalen, så Peter Faarbæk har sigtekornet indstillet på lang – forstået på den måde, at han er indstillet på flere forsøg som spidskandidat ved de kommende kommunalvalg.

Han kan hænge sit håb på, at socialdemokraterne førhen har haft rimelige valg til både folketings- og regionrådsvalg, og at spillet om borgmesterposten ved tidligere valg er blevet afgjort af under 100 stemmer.

Politikerne skal diskutere uddannelse, beskæftigelse og ældre

Uddannelse: Folkeskolerne er ikke gode nok. Hver tredje elev er ikke uddannelsesparat, når han eller hun forlader folkeskolen, og det er et stort problem, mener Socialdemokratiet. De Konservative mener, at rigtig meget i folkeskolen går rigtig godt, men kommunen har samtidig sat gang i en ambitiøs udviklingsplan for skolerne

Beskæftigelse: Høje-Taastrup ligger helt i top, når det drejer sig om at skabe arbejdspladser. Men ledigheden falder kun langsomt, og man skal have bedre udbytte af opsvinget, mener rød blok. Blå blok mener, at det går den rigtige vej.

Ældreområdet: Der er akut mangel på ældreboliger, og der bliver flere og flere ældre, så der skal bygges mere, mener rød blok. Blå blok mener, at der er styr på situationen.