Det er på spil i Halsnæs

Kamp om kronerne i arbejderkommunen på nordkysten.

(Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Turister, lokale og fiskere myldrer rundt på havnen i Hundested, som de seneste år har set en opblomstring med glaspusteri og adskillige kunstværksteder. Det skaber liv på den gamle fiskerihavn, der også fungerer som færgehavn, containerhavn og lystbådehavn.

Sammen med den gamle industriby Frederiksværk er Hundested hovedby i Halsnæs Kommune, hvor man de senere år har gjort meget for at tiltrække nye beboere.

For på trods af sin placering som kystkommunen i yderste klitrække med vand på alle sider, så oplever den nordsjællandske kommune en demografisk udvikling i retning af flere ældre og færre børnefamilier, og det betyder en række økonomiske udfordringer – et emne, som sandsynligvis vil blive stort i valgkampen.

Blandt andet har Halsnæs som en ud af kun fire kommuner i landet netop fået lov at hæve skatten til næste år med 9,4 millioner kroner. Noget som regeringen kun tillader de kommuner, der har hårdest brug for det.

Så nu står diskussionen om, hvorvidt kommunen ønsker at gøre brug af den mulighed.

Halsnæs er en arbejderkommune og huser noget af Danmarks ældste industri i form af Frederiksværks gamle stålværk. Derudover gør de smukke kyststrækninger, strandene og naturen kommunen til et populært sted at have sommerhus, hvorfor der er over 8.500 feriehuse og markant flere indbyggere om sommeren.

Partihop og nye alliancer

Kommunen har haft socialdemokraten Helge Friis som borgmester siden 1998, men efter sidste kommunalvalg i 2013 overtog Venstre-kandidaten Steen Hasselriis roret.

Generelt dominerer Socialdemokratiet og Venstre byrådet, men i denne valgperiode har der været nogen stoledans om byrådstaburetterne. To af Venstres medlemmer er trådt ud af byrådet, og 2.-suppleanten Qasam Nazir Ahmad skiftede til Alternativet. Han stemmer derfor nu ofte sammen med SF, Socialdemokratiet og Enhedslisten, som derved har i alt 11 mandater – og dermed tipper balancen og flertallet væk fra Venstre og Dansk Folkeparti, som tilsammen har ti.

Ved det kommende valg bliver det derfor interessant om de nye partier – Alternative og Nye Borgerlige – for alvor gør deres indtog i byrådet, samt hvor mange stemmer Socialdemokratiets nye og yngre borgmesterkandidat Steffen Jensen kan trække i forhold til partiets tidligere borgmester og kommunens absolutte stemme-topscorer Helge Friis.

Desuden kan valgforbundene ved dette valg komme til at få stor betydning for resultatet, da de hver især består af få partier, og stemmer, som ikke giver et mandat, kan derfor ende med at gå til spilde.

Eksempelvis er Socialdemokratiet kun gået sammen med lokallisten Ølsted-listen, mens de øvrige partier har dannet små forbund af tre partier hver, nemlig Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige; Konservative, Radikale Venstre og Liberal Alliance; samt Enhedslisten, SF og Alternativet.

Klemt økonomi, skat og placeringen af en ny skole

Økonomi og sociale udgifter: Politikerne i Halsnæs skal tage sig af en række økonomiske udfordringer, ikke mindst fordi der bliver flere og flere ældre. Fokus er især på, hvordan man skal finde penge nok til at betale for et socialområde med galopperende udgifter til især anbringelser, botilbud og specialundervisning. Her vil Venstre holde på, at man sparer på administration i kommunen for at få råd, mens rød blok især lægger vægt på, at tidlige indsatser er løsningen, der kan spare kommunen for udgifter i fremtiden.

Skat: Halsnæs har som en ud af få trængende kommuner fået lov til at hæve skatten næste år. Helt præcist drejer det sig om det, der hedder dækningsafgiften, altså skat på erhvervsejendomme. Rød blok vil gøre brug af den ret, så erhvervslivet kan være med til at betale, mens Venstre og resten af blå blok afviser at hæve nogle som helst skatter. Det er et emne under de aktuelle budgetforhandlinger, og det vil med stor sandsynlighed fortsat være det under valgkampen.

Skolen: Der skal bygges en ny skole i stedet for den slidte, skimmelsvamp-plagede Enghaveskolen, og den skal hedde Frederiksværk Skole. Så langt er de fleste politikere i byrådet enige, men spliden står om, hvor den nye skole skal ligge. Skal den ligge lige ved siden af rådhuset, i et parcelhuskvarter i Enghaven, eller skal man først lave en undersøgelse af, hvor skolebørnene bor, før man beslutter sig?