I 2012 sad gruppeformændene for de politiske partier i København på et møde og aftalte en ny praksis, der fremover gav byrådsmedlemmerne mulighed for at afholde arrangementer helt gratis på rådhuset.
Den nye praksis blev aftalt mundtligt, og der blev ikke taget noget referat af beslutningen, har sekretariatschef Flemming Dubgaard fra Borgerrepræsentationens Sekretariat tidligere fortalt til Ekstra Bladet
Denne beslutning er sidenhen blevet en del af historien om den seneste måneds borgmester-polemik på rådhuset.
For siden BT kunne afsløre, at den nu tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev (R), havde benyttet rådhuset til sin bryllupsreception uden at betale leje, er det nemlig kommet frem, hvordan flere andre byrådspolitikere også har benyttet muligheden for låne rådhuset kvit og frit til bryllupsreceptioner og fødselsdage.
Men den praksis skal være slut nu, mener gruppeformændene hos Socialdemokratiet, Enhedslisten, Liberal Alliance og De Konservative. Partierne tegner sig for 30 pladser ud af den 55 mand store Borgerrepræsentation.
- Vi mener ikke, at politikerne skal have lov til at låne rådhuset gratis, når de københavnske borgere skal betale, siger Heidi Wang, gruppeformand for Liberal Alliance.
Undersøges af Ankestyrelsen
Hos Socialdemokratiet er gruppeformand Lars Weiss ikke et sekund i tvivl om, at han personligt mener, at politikerne selv må til lommerne, hvis de ønsker at benytte deres arbejdsplads til fester med venner og familie.
Han henviser dog også til, at det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen nu er gået ind i sagen, hvor de ifølge Berlingske har bedt Borgerrepræsentationen redegøre for, hvilke retningslinjer der er i kommunen for udlån af blandt andet Rådhushallen, hvor Anna Mee Allerslev i august holdt sin bryllupsreception.
Det kommunale tilsyn skal herefter vurdere, om de københavnske politikere har overtrådt normal praksis.
- Helt grundlæggende mener jeg dog, at hvis der skal stilles lokaler til rådighed på rådhuset, så skal det være til offentlige arrangementer, siger Lars Weiss.
Hvad vil du konkret gøre for, at der ikke kommer flere sager, og at praksis bliver ændret?
- Nu afventer vi, hvad Ankestyrelsen siger, og så får vi en politisk drøftelse bagefter. Der vil min indgangsvinkel være, at rådhuset skal bruges til offentlige arrangementer og ikke private, siger han.
Skal tages referat af møder
Endnu mere klar i mælet er Enhedslisten, som i øjeblikket er det næststørste parti i København efter Socialdemokratiet. Gruppeformand Karina Vestergård Madsen var ikke selv til stede, da man tog beslutningen om den nye praksis i 2012. Hun fortæller dog, at Enhedslistens daværende grupperformand var den eneste, som protesterede mod at lave nye særskilte regler fra byrådspolitikerne.
Derfor er Enhedslistens medlemmer af Borgerrepræsentationen blevet bedt om ikke at benytte muligheden for at låne lokaler på rådhuset kvit og frit.
Karina Vestergård Madsen finder det særligt problematisk, at beslutningen om den nye praksis blev taget, helt uden at de københavnske borgere fik kendskab til det. Og den problemstilling luftede hun på et møde med de andre gruppeformænd før efterårsferien.
- Jeg har bedt om fremadrettet, at man skriver referat fra alle gruppeformandsmøder, og at de også bliver offentliggjort på kommunens hjemmeside. Og det kommer til at ske fremadrettet, siger hun og fortsætter:
- Sådanne ting skal ikke tages op under eventuelt, hvor der ikke bliver taget referat. Og det virkede til, at der også var enighed omkring bordet på det punkt.
K: Reglerne er allerede helt klare
Lukkede fester på rådhuset skal også være fortid, hvis man spørger De Konservatives gruppeformand, Jakob Næsager.
Han mener dog, at det er vigtigt at sondre mellem, om der holdes bryllupper og private fødselsdage eller en reception, hvor man inviterer samarbejdspartnere.
- Hvis man afholder en reception for arbejdskollegaer, så er det okay, for så har det relation til rådhuset. Hvis det ikke er for arbejdskollegaer, så hører det ikke til på rådhuset, siger han.
Hvad tænker du om de regler og den administrative praksis, der er nu?
- Jeg mener, at reglerne er soleklare. Der står i reglerne, at private arrangementer ikke er tilladt.
Så du mener ikke, at der er nogen gråzoner i reglerne, som betyder, at man for eksempel kan holde privat bryllupsreception på rådhuset?
- Nej, men at de er blevet administreret anderledes er en anden side. Sagen giver anledning til, at reglerne bliver genopfrisket, og at de bliver overholdt fremadrettet, siger Jakob Næsager.
Det er indtil videre ikke lykkedes at få en kommentar fra gruppeformændene hos henholdsvis Venstre, Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti.