Det er på spil i Frederikssund

Helt ny by på vej til kommune med vokseværk.

(Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Der er få kommuner, der kan prale af, at de inden for en håndfuld år får 20.000 nye indbyggere. Men det kan de faktisk i Frederikssund.

Den helt nye by Vinge ventes at stå endeligt færdig i 2035, men allerede nu er de første familier flyttet ind i Delta-kvarteret, der har fået navn efter det vandløb, der løber gennem området.

Byen vil få sin helt egen S-togsstation, og når den står færdig, vil der være både boliger, skole, offentlige institutioner og et bycentrum med cafeer og supermarkeder.

Det er et kæmpestort projekt, som allerede har mødt megen medvind fra interesserede købere og villige investorer. I byrådet er politikerne da også svært stolte over at være med til at forme byen. Der er stor opbakning omkring projektet fra alle partier, dog undtaget Enhedslisten som er bekymret for, om byggeiveren kan skade naturområderne omkring Vinge.

Frederikssund har i det hele taget været inde i en positiv spiral. Flere børnefamilier slår sig ned i kommunen, det traditionsrige Vikingespil har haft et rekordår med den bedst sælgende forestilling nogensinde, og så er man i gang med at bygge stort flere steder.

For ud over at gravemaskiner og håndværkere er godt i gang i Vinge, så er man også ved at bygge første etape af en ny ”idrætsby” med svømmehal og boldbaner – og så er byggeriet af et nyt hovedbibliotek også på tegnebrættet.

Men der er grund til at stoppe, mens legen er god, mener blandt andre Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Partierne er bekymrede for, om kommunen har for mange penge ude at svømme, og at det i værste fald kan gå ud over den nære velfærd i vuggestuer, på skoler og plejehjem.

Trafik og infrastruktur er også et varmt emne både på rådhuset og i lokalbefolkningen, hvor man utålmodigt venter på den nye bro over Roskilde Fjord, som kan aflaste den tætte morgen- og eftermiddagstrafik på den nuværende Kronprins Frederiks Bro mellem Frederikssund og Hornsherred.

Den nye bro, som skal hedde Kronprinsesse Marys Bro, forventes at åbne i 2019, og det glæder borgerne sig meget til.

Men stærkest er nok drømmen om, at den planlagte sidste del Frederikssunds-motorvejen bliver bygget helt til Frederikssund. En forening med motorvejsudvidelsen som eneste formål er opstået, og politikerne har lobbyarbejdet på Christiansborg for at skaffe motorvejen, så det bliver endnu mere attraktivt for tilflyttere og virksomheder at slå sig ned.

Men lige lidt hjælper det, og finansieringen fra Folketinget er stadig ikke på plads.

Blå-rødt byråd arbejder for brede forlig

Frederikssund er tidligere blevet kaldt ”Enighedens Kommune”, da der er stor tradition for brede forlig og et fælles arbejde for, at så mange som muligt kan blive enige. Og sådan er det faktisk stadig, lyder det fra flere politikere i byrådet.

Men selvom man i fire år har været god til at nå til enighed, så er linjerne ved at trække sig mere klart op i tiden op til kommunalvalget, som i år bliver meget spændende. Det tegner nemlig til at blive tæt løb mellem de to store partier, Venstre og Socialdemokratiet, som også traditionelt har kæmpet en jævnbyrdig kamp om vælgernes gunst.

Socialdemokraterne går i år til valg med sloganet ”Vi kan gøre det bedre!”. Partiet er klar til kampen for at overtage magten på rådhuset med valgemner som bedre velfærd og flere varme hænder, vækst og gode arbejdsvilkår for de medarbejdere, kommunen har ansat.

Venstre går især til valg på at holde fast i den gode udvikling, sikre erhvervslivet og udvikle de små samfund gennem frivillighed.

På den borgerlige fløj er Liberal Alliance, Det Radikale Venstre og Konservative gået sammen i et overraskende valgforbund, hvor man endnu ikke peger på hverken Venstre eller Socialdemokratiet. Sammenslutningen skyldes i høj grad, at man på den måde rent taktisk kan sikre sig flere mandater.

Af nye partier stiller både Alternativet og Nye borgerlige op.

Politikerne vil diskutere byudvikling, landsbyskoler og erhvervssamarbejde

Hvor mange penge skal man bruge: Er det økonomisk forsvarligt at bygge både den nye by Vinge, en idrætsby og måske et hovedbibliotek på samme tid? Det tvivler flere partier, blandt andet Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, på. Borgmesterpartiet Venstre er ikke bekymret. Der er styr på finanserne, for man har sparet op til gode tider, forsikrer de.

Centralisering eller decentralisering: Frederikssund er både en by- og landkommune. Derfor bliver det ofte diskuteret, om man skal holde liv i de små skoler, eller om de skal lukkes for at blive lagt sammen med skoler i andre byer, så man kan spare penge. Mens de borgerlige partier er mere tilbøjelige til at lave skolesammenlægninger, er de røde partier imod. Her er man bekymret for, at det vil kvæle de små bysamfund, hvis skolen lukker.

Erhvervssamarbejde: Når man ikke ligger klods op af hovedstaden, er det vigtigt for en kommune at sikre et stærkt samarbejde med erhvervslivet. Her er Frederikssund kommet langt i de seneste fire år, hvor man har sikret én indgang til kommunen og fjernet byggesagsgebyrerne. Det har sendt kommunen i top i flere erhvervsklima-undersøgelser, og flere politikere – røde som blå – vil til kommunalvalget tale endnu mere om at sikre Frederikssund som en erhvervsvenlig kommune.