Fredericia er en gammel fæstningsby, der ligger ud til Lillebælt. Det kan stadig ses i byen med dens lige gader, der ligger vinkelret på hinanden. Der er også volde omkring byen, der tydeligt viser, at byen har militær fortid.
Senere udviklede Fredericia sig til en arbejderby med meget industri, da byen ligger centralt med jernbane og havn.
Byen har stadig en del større virksomheder, der blandt andet er i byen, fordi den ligger så centralt. I dag ligger mange af virksomhederne langs motorvejen. Der er også stadig meget godstransport, der går gennem byen. Byen huser store virksomheder som Energinet.dk, DONG Energy og Monjasa.
Samtidig med at byen stadig satser på at trække virksomheder til med sin centrale beliggenhed, så vil den også trække borgere til. Der er ved at blive bygget helt nye attraktive boliger med havudsigt på tidligere havnearealer.
Havne bliver i det hele taget brugt til andre formål end tidligere. Blandt andet har Fredericia i de senere år med succes satset på at trække krydstogtskibe til byen. Byen har i stor grad haft held med at få turisterne til at blive i byen og lægge deres penge i byens butikker.
Det er også lykkedes at få fokus på kulturen med musicalakademiet i Fredericia, der har medvirket til at Fredericia Teater har kunnet sætte en lang række succesfulde musicals op. Det er vist både i Fredericia, København og Aarhus.
Fredericia har været gennem flere politiske dramaer
Fredericia har gennem de senere år været gennem en turbulent politisk periode. Efter en lang periode fra 30erne til 2009 havde byen socialdemokratiske borgmestre.
Det blev der sat en stopper for, da den socialdemokratisk borgmester Uffe Steiner Jensen faldt i 2009. Det skete efter en periode, hvor borgergrupper mente, at han jagede byens værft ud af byen for at give plads til byudvikling.
Hans afløser blev Venstres Thomas Banke. Han måtte gå midt i sin byrådsperiode, da han kom ud i et misbrug af morfin og piller. Det betød blandt andet, at han fik meget uorden i sine bilag.
Thomas Banke blev afløst at Kenny Bruun Olsen, som ikke formåede at få styr på den interne ballade, der opstod i Venstre efter Thomas Banke måtte gå af.
Så ved valget i 2013 generobrede Socialdemokratiet magten. Jacob Bjerregaard blev borgmester. Venstre fik et dårligt valg. Jacob Bjerregaard lavede en bred konstituering, hvor alle partier var med.
Spørgsmålet er nu, om Venstre er i stand til at generobre magten med et nyt og relativt uprøvet hold.
Det gør det meget svært at prøve at spå om et resultat af valget i Fredericia, hvor Jacob Bjerregaard genopstiller.
Valgkampens vigtigste emner
Valgkampen i Fredericia kan komme til at handle om at tiltrække virksomheder og industri til byen.
Byen skal også gøres attraktiv for byens borgere at bo i med attraktive boliger og gode tilbud.
Folkeskolens tilbud til eleverne, og hvordan man skaber en god folkeskole, hvor der er plads til eleverne, kan blive vigtige valgkampsemner.
I det hele taget vil der nok være fokus på, hvordan befolkningen kan få hævet deres uddannelsesniveau.
Politikerne vil sikkert satse på at tiltrække endnu flere virksomheder og beboere til Fredericia. De vil prøve at lokke virksomhederne til med byens centrale beliggenhed i forhold til motorvej, jernbane og havn.
Borgerne skal lokkes til med attraktive boliger, hvor mange af dem ligger i tidligere havneområder.
Politikerne transformere Fredericia fra en arbejderby til en by, hvor flere forskellige typer mennesker slår sig ned og arbejder.
Byen skal være kendt som en by, hvor der også er et blomstrende kulturliv. Det kan blandt andet ske ved at sætte mere fokus på krydstogtturismen, Fredericias historie og musicalakademiet, det har sat en lang række succesforestillinger op.