Det er på spil i Fredensborg

Kongelig kommune med kroner i kassen.

(Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

By og land er forenet i denne typisk nordsjællandske kommune, hvor byerne Humlebæk, Nivå og Kokkedal ligger som perler på en snor langs Øresundskysten.

Fredensborg by ligger inde i landet tæt på Esrum Sø og huser Fredensborg Slot, som giver byen et ”royalt touch”, når Dronningen og den kongelige familie flytter ind om foråret og efteråret.

Umiddelbart efter kommunesammenlægningen mellem Fredensborg-Humlebæk og Karlebo var der dog ikke meget kongelig klasse over kommunen, som havde særdeles ondt i økonomien og var tæt på at blive sat under administration.

Men det er der kommet styr på nu, hvor der er over 200 mio. kr. i kassebeholdningen, og der betales af på gælden, som forventes at være væk om 10 år.

Indtægterne kommer især fra borgere, som kører på job i hovedstadsområdet, mens skoler, daginstitutioner, plejehjem og andre offentlige institutioner udgør den største arbejdsplads inden for kommunegrænsen.

Broget kludetæppe med liberal socialdemokrat i spidsen

Thomas Lykke Pedersen (A) har siddet for bordenden i byrådet i snart otte år. Ved valget i 2013 blev resultatet et broget kludetæppe med mange små partier, som fik et eller to mandater bortset fra Socialdemokratiet, der fik ni og Venstre, der fik otte.

Modsat landsresultatet fik socialdemokraterne i Fredensborg en stor valgsejr, og det skyldtes ikke mindst den siddende borgmesters personlige stemmetal på over 2700.

Men der har været ballade omkring bordet, hvor en række medlemmer har skiftet parti. F.eks. fik Liberal Alliance kun et mandat ved valget, men har nu tre i byrådssalen og er dermed tredjestørste parti. Det kan dog ikke umiddelbart mærkes politisk, for yderfløjenes indflydelse er begrænset i Fredensborg.

Thomas Lykke Pedersen er alment anerkendt som en dygtig politisk strateg, der sætter en ære i at give mange af partierne indflydelse. De har således haft mulighed for at sætte deres aftryk på en politisk udvikling, der er styret af en socialdemokratisk borgmester, som ynder at kalde sig selv ”liberal”!

Så efter en valgperiode med et godt, bredt samarbejde i byrådet bliver det en stor mundfuld for Venstres nye spidskandidat Lars Søndergaard at tydeliggøre forskellen mellem den borgerlige blok og borgmesteren.

Alternativet og Nye Borgerlige stiller op til valget denne gang, og dermed kan det sagtens blive de små partier, der bliver tungen på vægtskålen og skal afgøre borgmesterposten.

Det kan give plads til en outsider som f.eks. den radikale Lars Simonsen, formand for Plan- Miljø- og Klimaudvalget, der er klar til at gå efter borgmesterposten.

Omvendt kan borgmestereffekten i en kommune præget af fremgang sætte tingene på plads i Fredensborg, som ellers overvejende stemmer borgerligt ved folketingsvalgene.

Politikerne skal diskutere skoler, svømmehal og gæld

Skoler: Selvom skolerne i Fredensborg hører til blandt landets bedste er flere af dem gamle og slidte. Der er afsat 217 mio. kr. på næste års budget til moderniseringer, men er der behov for at bygge nyt i stedet? Og er der råd til det?

Svømmehal: Voksne vandhunde og børn, der skal lære at svømme, er nødt til at køre ud af kommunen for at kunne tage springet fra en-meter vippen. Det skal en ny svømmehal i Nivå lave om på, mener Socialdemokratiet, men det er bl.a. de Radikale lodret imod. Der er ikke råd, mener de.

Gæld: Fredensborg har stadig en ordinær gæld på ca. 400 mio. kr. Den skal der høvles mere af på, så man kan styrke kernevelfærden frem for at bruge penge på nye, store projekter, mener f.eks. Venstre.