Faaborg-Midtfyn kommune er en kommune, der består af de fem tidligere mindre kommuner Broby, Faaborg, Ringe, Ryslinge og Årslev.
Kommunen har ikke én større by med opland, der definerer kommunen, men er tværtimod spændt ud mellem flere byer og opland med mange små samfund, der har hver deres karakteristik.
I det sydvestlige hjørne ligger den største af byerne, kystbyen Faaborg, der trækker mange turister til om sommeren. Til gengæld har byen mistet mange helårsarbejdspladser de seneste år, fordi mange offentlige institutioner er lukket og byens største arbejdsplads, slagteriet Danish Crown, drejede nøglen om i 2016.
Ringe ligger midt på øen og midt i kommunen og har ikke oplevet samme nedgang i institutioner og store arbejdspladser.
Byen ”vandt” rådhuset ved kommunesammenlægningen og har erhvervsmæssigt den fordel, at den ligger placeret midt på øen med let adgang til motorvej.
Mod Nord ligger Årslev/Sdr. Nærå som de små brødre i samlingskommunen. De små byer ligger ganske tæt på Odense og kan profitere af nærheden til Fyns største by, samtidigt med at de arbejder med at skabe deres egen profil som bosætningsområde.
Rød eller blå? Farveskift fra valg til valg
Rød eller blå kommune? Det er svært at spå om, hvilken side valget tipper til i år. De to spidskandidater fra hhv. socialdemokratiet og venstre, der kæmpede om posten i 2013 stiller nemlig ikke op – og kommunen var blå i 2005, rød i 2009 og blå igen 2013.
Valget i 2013 var et præsidentvalg med den rutinerede socialdemokrat Hans Jørgensen med mange års kommunal ledelseserfaring som skoleleder og borgmester i Årslev på den ene side – og erhvervsmanden Christian Thygesen, der kom ind fra venstre som et ubeskrevet blad, på den anden side. Og det var altså det nye Venstre-håb, der vandt.
Valget i 2017 bliver uden begge profiler, der trækker sig helt ud af politik. De to store partier stiller med borgmesterkandidater, der begge har mange års erfaring i det politiske og har et solidt bagland at trække på.
Socialdemokraten Hans Stavnsager fra Faaborg stiller op mod venstres Søren Kristensen, der bor i Vantinge. Uanset hvem der vinder, er der tradition for et bredt samarbejde henover midten i kommunen.
Selvom V og S løber helt sikkert løber med langt de fleste mandater, kan der blive kamp om borgmesterkæden. Såvel Søren Clemmensen fra Konservative som 1. viceborgmester Anne Møllegaard Mortensen fra DF rækker ud efter borgmesterkæden. DF og Venstre er i valgforbund.
Også de tre kandidater Søren Hillers fra de Radikale, Palle Andersen fra Borgerlisten og Mads Holdgaard fra Alternativet, der er gået sammen i et valgforbund, mener, at der er borgmesterpotentiale i det lille forbund.
Torben Schmidt fra SF og Morten Schjøtt fra Enhedslisten, der har indgået valgforbund, vil ikke pege på en bestemt borgmesterkandidat.
Ro i lejren og en attraktiv kommune
Faaborg-Midtfyn kommune har været igennem en meget stor omstrukturering i den seneste periode, hvor man er gået fra en decentral økonomisk styreform til en topstyret og central styring af pengene. Det har blandt andet ført til en masse uro internt på ledelsesgangene i kommunen, der er endt med opsigelser og fratrædelser af flere direktører og stabschefer.
Et af de emner, der derfor trænger sig på, er at få ro i lejren og få forklaret organisationsændringerne, så der ikke opstår mistillid til administrationen.
Udover det vil det være de brede emner som hvilke velfærdsydelser, der skal prioriteres og hvilke store indsatser, der skal bruges penge på.
Land kontra by kan også blive et valgtema. Er det iorden primært at fokusere på de fire byer eller hvordan sørger man for, at landområderne kommer til deres ret?
Og så er der velfærden: I det nuværende budget peges der på, at børne-området og den tidlige indsats skal styrkes, ligesom idrætshallerne skal have et løft.
Politikerne kan faktisk gå ind i valgkampen og love, at der venter lidt bedre tider. Der er nemlig luft i budgettet til at sætte nye initiativer i gang.
På ønskelisten: Flere borgere
Kommunen har i denne periode lanceret en storstilet udviklings-strategi, der bl.a. har et mål om at få stoppet fraflytningen og få 2000 flere borgere i 2030. Det skal gøres ved at sørge for, at kommunens forskellige områder styrkes på hver deres styrke-områder ( bosætning, erhverv, turisme).
For at understøtte det, er der flere store projekter i gang. Bl.a. er der store planer for den gamle jernstøberigrund i Ringe og for slagterigrunden i Faaborg, ligesom nye bæredygtige boliger i Årslev skal være med til at give kommunen et løft. For at styrke arbejdet i de små lokalsamfund er Ny Stenderup udpeget som model for, hvordan man kan få landsbyerne til at blomstre.
Når det gælder de mere bløde værdier, er der forskellige tanker om for at styrke de lokale ildsjæle, foreningsarbejdet og det frivillige arbejde. Bl.a. arbejder kommunen med borgerbudgetter, hvor borgere kan få penge til konkrete projekter og ideer, der kan styrke lokalområdet.